logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana biegunowości w głośniku - wpływ na dźwięk i wytrzymałość

SaYruS1 26 Lut 2006 13:03 3383 4
  • #1 2349585
    SaYruS1
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    W każdym głośniku mamy 2 wyprowadzenia z cewki plus i minus. Po zmianie podłączenia na odwrotne w wzmacniaczu zmienia się faza o 180°. Chciałbym się spytać co jeszcze się zmienia. W jakich przypadkach trzeba zmienić biegunowość a w jakich jest to obojętne? Czy zmienia się wytrzymałość głośnika?
  • #2 2349607
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Zmienia się tylko faza sygnału. Nie ma to znaczenia dla wytrzymałości głośnika.
  • #3 2349633
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    nie ma roznicy, sygnał audio jako srednia jest symetryczny (chyba że ktoś coś pochrzanił przy nagrywaniu).

Biegunowosc można zmienic w obu kanałach.

biegunowość zamienia się w kolumnach dipolowych (zmniejsza sie skutecznosć kosztem namieszania kierunkowego)

I w połaczeniu izobarycznym typu Push-Pull po to żeby zmneijszyć Vas głosnika i obnizyc Fs
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 2349718
    SaYruS1
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    A jak to się ma w samochodzie:
    1) jak na tylniej półce mamy 2 głośniki niskotonowe(od dołu mamy bagażnik) przy jednym głośniku zmienimy biegunowość na odwrotną.
    2) mamy po 1 głośniku midbasowym w przednich drzwiach i zmieniamy biegunowość w jednym
    3)jak się ma to głośników wysokotonowych umieszczonych naprzeciwko siebie np w drzwiach, gdy zmienimy w jednym biegunowość.

Jakie są tego konsekwencje?
  • #5 2349823
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    No to stłumisz Bas,

sredniotonowe w zalezności od zmiany fazy na zwrotnicy zamienia się w fazie obydwa, do wysokotonowych ta sama uwaga odwraca wzgledem minusa, (zeby zniwelować przesunięcie fazowe zwrotnicy). Ale nie zawsze się to robi.

Po za tym w samochodzie wszystko musi być w fazie... Bo inaczej albo bedziesz miał chaos z bazą stereo no i będzie cicho.

Układ wysoko i sredniotonowców zachowywałby się jak odwrócony kanał ze sluchawek.

Dlatego się tego nie robi. Po co tracić na skuteczności i tak, ciezkich małoskutecznych glośników samochodowych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA