logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Znaczenie prawidłowego podłączenia biegunów w kolumnach stereo i kin domowych

stew11 21 Maj 2011 15:50 4130 9
REKLAMA
  • #1 9529907
    stew11
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Przy kolumnach głośnikowych często oznaczony jest biegun ujemny i dodatni (chodzi mi tutaj o kolumny wież stereo lub kin domowych). Ale przecież po podłączeniu tych biegunów na odwrót głośniki nadal działają. Dlatego pytam, jakie to ma znaczenie czy podłączę plus do plusa a minus do minusa czy na odwrót?
  • REKLAMA
  • #2 9529927
    Verona
    Poziom 23  
    Ocena: 106
    Ma to znaczenie, podłączone odwrotnie owszem będą grać, ale mogą prędzej czy później się uszkodzić.
  • #3 9529938
    tadzik85
    Poziom 38  
    Ocena: 16
    Znaczenie ma martw strefa przede wszystkim. W jednakowej odległości od przeciwnie powstaje martwa strefa. w idealnych warunkach powstanie obszar w którym nie będzie nic słychać fale dźwiękowe zniosą się. I nie jest istotne jak podłączysz, ważne by podłączyć wszystkie jednakowo tak naprawdę. A uszkodzić się nie ma prawa.
  • REKLAMA
  • #4 9529954
    Simon79
    Poziom 21  
    Ocena: 398
    Głośniki po takim podłączeniu się nie powinny spalić, jednak ma to znaczenie w przypadku gdy jedna z kolumn będzie podłączona prawidłowo, a druga nieprawidłowo. Membrany głośników będą drgać przeciwnie, a powinny drgać jednakowo. I tyle.
  • #5 9530020
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2802
    Verona napisał:
    Ma to znaczenie, podłączone odwrotnie owszem będą grać, ale mogą prędzej czy później się uszkodzić.

Podłączone prawidłowo też się mogą prędzej czy póżniej uszkodzić, radzę nie pisać tu porad wyssanych z palca lub wydumanych z plam na suficie, bo młodzież czyta.

stew11 napisał:
    Przy kolumnach głośnikowych często oznaczony jest biegun ujemny i dodatni (chodzi mi tutaj o kolumny wież stereo lub kin domowych). Ale przecież po podłączeniu tych biegunów na odwrót głośniki nadal działają. Dlatego pytam, jakie to ma znaczenie czy podłączę plus do plusa a minus do minusa czy na odwrót?

Ma znaczenie, bo membrany głośników powinny sie wychylać w tą samą stronę, więc prawidłowe połączenia sa dwa - albo wszystkie zespoły głośnikowe połączymy zgodnie z oznaczeniami, albo wszystkie na odwrót.
    Dla mających wątpliwości sugeruję wykonać prosty eksperyment - podłączyć zgodnie z oznaczeniami, właczyć tryb mono i zasiąść przed głośnikami - źródło dźwięku można wyraźnie zlokalizować pośrodku między głośnikami. Zamieniając przewody przy jednym z głośników i powtarzając test można zlokalizować dwa oddzielne źródła dźwięku, w miejscu każdego z głośników, trzeci test można wykonać z odwrotnym podłączeniem obydwu głośników...
  • #6 9530140
    Verona
    Poziom 23  
    Ocena: 106
    [quote="jdubowski"]
    Verona napisał:

Podłączone prawidłowo też się mogą prędzej czy póżniej uszkodzić, radzę nie pisać tu porad wyssanych z palca lub wydumanych z plam na suficie, bo młodzież czyta.

To z "palca" to z innych tematów na tym forum i innych for... A napisałem tak bo sam szukałem na to kiedyś odpowiedzi i tak napisano...
  • REKLAMA
  • #7 9530153
    tadzik85
    Poziom 38  
    Ocena: 16
    Więc źle napisano. jedynym problemem w tym przypadku jest efekt przestrzenny dźwięku, gdy podłączone głośniki są przeciwnie. A co ma się uszkodzić skoro głośnik dla wzmacniacza widziany jest jak cewka?
  • #8 9530205
    stew11
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dziękuję za odpowiedzi :)

jdubowski napisał:
    podłączyć zgodnie z oznaczeniami, właczyć tryb mono i zasiąść przed głośnikami - źródło dźwięku można wyraźnie zlokalizować pośrodku między głośnikami. Zamieniając przewody przy jednym z głośników i powtarzając test można zlokalizować dwa oddzielne źródła dźwięku, w miejscu każdego z głośników

Zrobiłem i jak na moje ucho to różnica jest niewielka między podłączeniem lewego inaczej niż prawego i podłączenia jednakowo... Gdyby mnie ktoś zapytał czy jest jakaś różnica pewnie bym powiedział, że nie ma. Albo mam słaby słuch :/
  • REKLAMA
  • #9 9530514
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 9530753
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - p.3.1.16, p.3.1.17.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie głośników do wzmacniacza z zachowaniem oznaczeń biegunów (plus do plusa, minus do minusa) ma znaczenie dla jakości dźwięku, mimo że głośniki mogą działać również przy odwrotnym podłączeniu. Kluczowym aspektem jest synchronizacja drgań membran głośników; jeśli jedna kolumna jest podłączona odwrotnie, membrany będą drgać w przeciwnych fazach, co prowadzi do zjawiska wygaszania dźwięku w określonych obszarach (martwe strefy). Użytkownicy sugerują przeprowadzenie testów dźwiękowych, aby ocenić różnice w jakości dźwięku przy różnych konfiguracjach podłączenia. W przypadku idealnej symetrii, głośniki w przeciwnych fazach mogą całkowicie się znosić, co jest szczególnie zauważalne przy niskich częstotliwościach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA