logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrofalowe zakłocanie urządzeń elektronicznych.

digman 26 Lut 2006 14:38 1421 1
REKLAMA
  • #1 2349957
    digman
    Poziom 2  
    Witam jeszcze raz.
    Ostatnio wpadłem na pomysł pracy dyplomowej, jednak nie jestem pewien, czy takie coś jest realizowalne. A więc moje pytanie do Was. czy jest możliwe zbudowanie urządzenia wykorzystującego generator mikrofal (np. klistron czy magnetron) i za pomocą odpowiedniego ukierunkowania wiązki (np. za pomocą anteny o duzej kierunkowości) powodować zakłócenia jakiegoś urzadzenia elektronicznego np. z 10m? Powinno być to chyba możliwe, wystarczy położyć tel. koło monitora i na niego zadzwonić.

I czy w takim urządzeniu możliwa by była zmiana mocy wypromieniowanej wiązki> Lub przełączanie między trybem ciągłym (mniejsza moc) a impulsowym (duża moc impulsu. Duza ale nie taka, zeby smażyła wszystko przy sobie i niebezpieczna dla strzelającego)
  • REKLAMA
  • #2 2350019
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1001
    Wchodzisz trochę w fantastykę i militaria, choć słyszałem że policja w USA robiła próby z podobnymi urządzeniami do zatrzymywania samochodów w pościgu. Jednak wydaje mi się że to raczej projekt dla gwiezdych wojen a nie na poziomie ( i W możliwościach) dyplomanta ( co prawda nie piszesz na jakim poziomie ma być ta praca.....
    Pozdr.J.
REKLAMA