logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasięg radiopowiadomienia MN 433 spada przy niskim stanie wejść danych

Gofer_23 26 Lut 2006 15:36 1362 1
REKLAMA
  • #1 2350177
    Gofer_23
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich! Mam mały problem z zasięgiem w radiopowiadomieniu. Jest to schemat podejrzany w gazecie i trochę zmodyfikowany. Chodzi dokładnie o to, że im więcej wejść układu (nie chodzi o pole kodowe tylko 4 wejścia danych) jest w stanie niskim, tym mniejszy zasięg urządzenia. Albo odwrotnie - im więcej wejść w stanie wysokim, tym zasięg większy?! Diody zamontowałem specjalnie, żeby kontrolowć pracę układów. Układ ogólnie pracuje poprawnie, bo połączyłem wyjście nad. z wejściem odb. bezpośrednio przewodem i wszystko jest w porządku. Nadajnik i odbiornik to układy serii MN 433. Zasięg wynikający z opisu to do 150m. Jednak w domu nie ma nawet 5m!!! Po podaniu stanu niskiego na wszystkie 4 wejścia danych zasięg spada do kilku centymetrów!!! Może to wina anten bo mam zwykłe przewody dł. 70 cm. Ale i tak powinno działać nawet na te 5m. Może ktoś kto jest na bieżąco z takimi układami coś mi podpowie. Aha tylko jeden z trzech kondensatorów ma tolerancję 5%, reszta 10%.

P.S. odbiornik zasilam z baterii 12V to czy potrzebuny jest ten układ filtrów z dławikiem czy lepiej bezpośrednio??
    Pozdrówka
    Załączniki:
    • Opis Radiopowiadomienia 433mhz.pdf (206.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zasięg radiopowiadomienia MN 433 spada przy niskim stanie wejść danych odb.gif (8.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zasięg radiopowiadomienia MN 433 spada przy niskim stanie wejść danych nad.gif (5.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2352146
    rasty
    Poziom 27  
    Ocena: 23
    70 cm to długość fali. Może spróbuj z antenami 1/2 albo 1/4 fali.
    I jeszcze jedno. Odbiorniki mają (przeważnie) pin TEST. Jest tam sygnał po demodulacji ale przed formowaniem impulsów wyjściowych. Sprawdź oscyloskopem jaka tam jest amplituda sygnału. Może odbiornik nie jest precyzyjnie dostrojony ?
REKLAMA