logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przerzutnik Schmidta - podstawowe schematy i zastosowania w elektronice

scrat 26 Lut 2006 17:46 4929 6
REKLAMA
  • #1 2350695
    scrat
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Prosiłbym dobre duszyczki o jaką wiedzę o przerzutniku schmidta, podstawowe schematy, zastosowania, jakiś opis, może chociaż link.
    Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2355562
    scrat
    Poziom 11  
    W tym pierwszym linku jest dużo, jak dla mnie aż za dużo na raz. Próbowałem coś liczyc ale wychodziły herezje.
    Chodzi mi o konkretny przypadek: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic49939-30.html#2190983
    Jest tam wpleciony przerzutnik, myśle że to elementy T3, T4, R14, R15, R16. Chodzi mi opętlę histerezy tego cuda - w stosunku na przykład do bazy T3 albo suwaka potencjometru, głównie o dolny próg czyli przy jakim napięciu akumulatora rozpocznie się ładowanie.
    Ktoś kto ma to w jednym paluszku to obliczy w kilka minut, ja nie dam rady sam. Pomóżcie.
  • REKLAMA
  • #4 2359235
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    Tak na szybkiego bez obliczeń to chyba trzeba zwiększyć wartość rezystora R16 co powinno obniżyć dolny próg zadziałania Dioda D10 sygnalizuje rozpoczęcie ładowania??. Układ jest strasznie pokrętnie narysowany i nie mam ochoty go teraz analizować. Zresztą w przerzutnikach ze schmittem nie wolno stosować jednakowych wartości rezystorów w kolektorach, z reguły wartości w obwodzie T3 jest większa.
  • REKLAMA
  • #5 2375080
    scrat
    Poziom 11  
    Dioda D10 sygnalizuje koniec ładowania, R18 i C5 to całkowanie.
  • #6 2375164
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    A to w takim razie musisz pokombinować z wartością R15 na początek spróbuj go zmniejszyć.
  • #7 2399058
    scrat
    Poziom 11  
    Ale ja chciałbym wiedziec coś innego. Ładuję akum, po pewnym czasie gdy już się naładuje przerzutnik zmienia stan, dioda zaczyna świecic, tyrystory stop. Akumulatora nie odłączam od prostownika i np. po miesiącu napięcie na akum spadnie i prostownik od nowa zacznie ładowac. Chodzi mi właśnie o to napięcie przy którym ładowanie zastartuje. Będzie ono zależne od położenia potencjometru (napięcie zakończenia ładowania) i dlatego pisałem że punktem odniesienia może byc suwak tego potencjometru.

I teraz jeżeli okazało by się że to napięcie mi nie odpowiada to można by któryś z rezystorów z przerzutnika zastąpi potencjometrem i regulowac niezależnie od napięcia wyłączenia.
    Robiłem próby z zasilaczem regulowanym zamiast akum ale cuda wyszły a podłączyc akum i czekac odpada, więc dlatego pomyślałem o obliczeniach i dobrych duszyczkach.

W sumie jeżeli to zbyt skomplikowane to w wolnej chwili pobawię się obydwoma rezystorami w przerzutniku (zamiana na potencjometry) i może doświadczalnie jakoś dojdę końca.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przerzutnika Schmitta, jego podstawowych schematów i zastosowań w układach elektronicznych, ze szczególnym uwzględnieniem zastosowania w układzie ładowania akumulatora. Podano linki do materiałów teoretycznych i praktycznych schematów przerzutnika Schmitta. Omówiono problem obliczenia i regulacji histerezy przerzutnika w konkretnym układzie zawierającym elementy T3, T4, R14, R15, R16 oraz diodę D10, która sygnalizuje koniec ładowania. Wskazano, że zmiana wartości rezystorów R15 i R16 wpływa na dolny próg napięcia, przy którym rozpoczyna się ładowanie akumulatora. Zwrócono uwagę na konieczność stosowania różnych wartości rezystorów w kolektorach tranzystorów w przerzutniku Schmitta. Poruszono także temat regulacji napięcia startu ładowania poprzez potencjometry zamiast stałych rezystorów, co pozwoliłoby na niezależne ustawienie progów histerezy. Wskazano, że eksperymentalne dostrojenie układu może być konieczne ze względu na złożoność obliczeń i praktyczne warunki pracy akumulatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA