logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiany w przerzutniku Schmitta po dodaniu R8 i rola D1, R10 w obwodzie

Sargo 06 Lut 2007 10:51 1401 7
REKLAMA
  • #1 3534599
    Sargo
    Poziom 2  
    Witam, obwód zawiera zmodyfikowany asymetryczny przerzutnik Schmitta.
    1). Pytanie jak zmienia się działanie tego przerzutnika przez wstawienie R8 do obwodu kolektora (jak na poniższym rysunku) w stosunku do klasycznego przerzutnika Schmitta, gdzie baza tranzystora T4 jest połączona z uziemieniem przez R8?

2). Jaką funkcję pełni dioda D1 i rezystor R10?

3). Jakich schematów zastępczych dla jakich tranzystorów należy użyć aby poobliczać odpowiednie spadki napięć i prądy w obwodzie?

Zmiany w przerzutniku Schmitta po dodaniu R8 i rola D1, R10 w obwodzie

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3534901
    sadamb
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    1). Pytanie jak zmienia się działanie tego przerzutnika przez wstawienie R8 do obwodu kolektora (jak na poniższym rysunku) w stosunku do klasycznego przerzutnika Schmitta, gdzie baza tranzystora T4 jest połączona z uziemieniem przez R8?
    R8 powoduje ze powstaje dzielnik napięcia z R4 i zgodnie z zasada Thevenina wypadkowa siła elektromotoryczna jak i opór widziany z zacisku kolektora w stronę zasilania się zmienia. Prawdopodobnie prowadzi to do zmiany punktów przełączenia.

2). Jaką funkcję pełni dioda D1 i rezystor R10?
    Dioda D1 to Zenerka takze ustala potancjał bazy tranzystorów T5,T6 i T7 na wartość ok -5.2 [V].Przyjmujac napięcia Ube tych tranzystorów na 0.8[V] mozna okreslic prądy tych tranzytorów, które pracują jako źródłą prądowe.

3). Jakich schematów zastępczych dla jakich tranzystorów należy użyć aby poobliczać odpowiednie spadki napięć i prądy w obwodzie?

Nie wiem czy Ci chodzi o modele małosygnałowe. Ale w tym przypadku nie są potrzebne. Wystarczy analiza stałoprądowa ze tak powiem. Musisz okreśłic wartości stałe napięć czy prądów kiedy sie cos dzieje.
  • REKLAMA
  • #3 3535061
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    zacznijmy od tego, iż ten Twój schemat to jakiś taki narcyzowaty jest, jakby był sam dla siebie, ponieważ nie widzę zaznaczonego na nim, ani wejścia, ani wyjścia.
    Poza tym, Twoje pytania zdradzają, iż naukę z Podstaw Elekktroniki zdobywałeś poprzez symulator obwodów elekktrycznych, zamiast porządnych wykładów Ex Catedra i studiowania stosownych podręczników.
    Podany przez Ciebie schemat, to kompilat podstawowych układów elektronicznych i gdyby były one (te układy) Tobie znane, to nie zadałbyś tego pytania tu, ponieważ dawno znałbyś na te pytania odpowiedź, pomijając ciężki przypadek amnezji i kompletny brak umiejętności asocjacyjnych, ale o to (jak na razie) Ciebie nie posądzam.
    Dlatego też zamiast pytać innych, zdobądź stosowną wiedzę i odpowiedz sobie sam na swoje (skądinąd proste) zapytania.
    Zawsze to lepsze (zrozumienie) od "zakuwania na pałę".

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3535095
    Sargo
    Poziom 2  
    Dziękuje za szybką odpowiedź!
    W związku z analizą stałoprądową to korzystam z jakichś przybliżeń? Bazuje na książce "Elementy i układy elektroniczne" oraz "Sztuka elektroniki" i wyczytałem, że stosując moedel Ebersa-Molla dochodzi się do 4 niezależnych równań z 6 parametrami więc nie zabardzo wiem jak się za to zabrać.

Dodano po 30 [minuty]:

Quarz napisał:
    Witam,
    zacznijmy od tego, iż ten Twój schemat to jakiś taki narcyzowaty jest, jakby był sam dla siebie, ponieważ nie widzę zaznaczonego na nim, ani wejścia, ani wyjścia.
    Poza tym, Twoje pytania zdradzają, iż naukę z Podstaw Elekktroniki zdobywałeś poprzez symulator obwodów elekktrycznych, zamiast porządnych wykładów Ex Catedra i studiowania stosownych podręczników.
    Podany przez Ciebie schemat, to kompilat podstawowych układów elektronicznych i gdyby były one (te układy) Tobie znane, to nie zadałbyś tego pytania tu, ponieważ dawno znałbyś na te pytania odpowiedź, pomijając ciężki przypadek amnezji i kompletny brak umiejętności asocjacyjnych, ale o to (jak na razie) Ciebie nie posądzam.
    Dlatego też zamiast pytać innych, zdobądź stosowną wiedzę i odpowiedz sobie sam na swoje (skądinąd proste) zapytania.
    Zawsze to lepsze (zrozumienie) od "zakuwania na pałę".

Pozdrawiam

Witam, przydzielono mi ten układ w ramach zajęć z pracowni elektronicznej (natomiast ja studiuję fizykę). Ostatnią rzeczą jaką się zajmowałem były obwody RLC - więc jest spora różnica miedzy nimi. Starałem się bazując na powyższej literaturze zrozumieć zasadę działania, ale wiadomo że w "miesiąc" nie nauczy się całej teorii. Ponieważ ani nie aspiruje do miana znawcy elektroniki, ani nie leży to w zakresie moich zainteresowań - stan wiedzy jest taki, jak widać.
    Niestety czas na opracowanie sprawozdania się kończy, kończy się także czas na samodzielne poszukiwania - dlatego też zgłaszam się z prośbą o pomoc.
    Na ewentualne pytanie "a co z konsultacjami u prowadzacego zajecia..." odpowiem, że gdyby były pomocne i sensowne to bym tutaj nie pisał! Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #5 3535378
    sadamb
    Poziom 21  
    Schemat wyglada jak ze spice'a takze podeslij pliki spice-owe na hanyssadam(_at_)o2.pl bo nie chce mi sie tego skladac. Postaram sie cos pomoc. Napisz co trzeba zrobic?
    Pozdro
  • #6 3535423
    Sargo
    Poziom 2  
    Do symulacji obwodu użyłem programu Multisim.
  • Pomocny post
    #7 3536049
    sadamb
    Poziom 21  
    Dobra powiedz gdzie Ci pisac tu czy gdzies na maila.
  • #8 3536392
    Sargo
    Poziom 2  
    Na maila: king_sargo(_at_)tlen.pl

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zmodyfikowanego asymetrycznego przerzutnika Schmitta, w którym wprowadzono rezystor R8 w obwód kolektora tranzystora T4 zamiast klasycznego połączenia bazy T4 do masy przez R8. Wstawienie R8 powoduje powstanie dzielnika napięcia z rezystorem R4, co zmienia siłę elektromotoryczną i opór widziany z kolektora, a tym samym przesuwa punkty przełączenia przerzutnika. Dioda D1 pełni funkcję diody Zenera, ustalając potencjał bazy tranzystorów T5, T6 i T7 na około -5,2 V, co umożliwia określenie prądów tych tranzystorów pracujących jako źródła prądowe. Rezystor R10 współpracuje z D1, wpływając na stabilizację napięcia. Do analizy prądu i napięć w układzie nie są konieczne modele małosygnałowe, wystarczy analiza stałoprądowa z przybliżeniami. Autor pytania korzysta z literatury „Elementy i układy elektroniczne” oraz „Sztuka elektroniki” i stosuje model Ebersa-Molla, jednak napotyka trudności w rozwiązaniu równań. W dyskusji pojawiła się sugestia użycia symulacji w programie Multisim oraz prośba o przesłanie plików SPICE do dalszej pomocy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA