Dziękuje za szybką odpowiedź!
W związku z analizą stałoprądową to korzystam z jakichś przybliżeń? Bazuje na książce "Elementy i układy elektroniczne" oraz "Sztuka elektroniki" i wyczytałem, że stosując moedel Ebersa-Molla dochodzi się do 4 niezależnych równań z 6 parametrami więc nie zabardzo wiem jak się za to zabrać.
Dodano po 30 [minuty]: Quarz napisał: Witam,
zacznijmy od tego, iż ten Twój schemat to jakiś taki narcyzowaty jest, jakby był sam dla siebie, ponieważ nie widzę zaznaczonego na nim, ani wejścia, ani wyjścia.
Poza tym, Twoje pytania zdradzają, iż naukę z Podstaw Elekktroniki zdobywałeś poprzez symulator obwodów elekktrycznych, zamiast porządnych wykładów Ex Catedra i studiowania stosownych podręczników.
Podany przez Ciebie schemat, to kompilat podstawowych układów elektronicznych i gdyby były one (te układy) Tobie znane, to nie zadałbyś tego pytania tu, ponieważ dawno znałbyś na te pytania odpowiedź, pomijając ciężki przypadek amnezji i kompletny brak umiejętności asocjacyjnych, ale o to (jak na razie) Ciebie nie posądzam.
Dlatego też zamiast pytać innych, zdobądź stosowną wiedzę i odpowiedz sobie sam na swoje (skądinąd proste) zapytania.
Zawsze to lepsze (zrozumienie) od "zakuwania na pałę".
Pozdrawiam
Witam, przydzielono mi ten układ w ramach zajęć z pracowni elektronicznej (natomiast ja studiuję fizykę). Ostatnią rzeczą jaką się zajmowałem były obwody RLC - więc jest spora różnica miedzy nimi. Starałem się bazując na powyższej literaturze zrozumieć zasadę działania, ale wiadomo że w "miesiąc" nie nauczy się całej teorii. Ponieważ ani nie aspiruje do miana znawcy elektroniki, ani nie leży to w zakresie moich zainteresowań - stan wiedzy jest taki, jak widać.
Niestety czas na opracowanie sprawozdania się kończy, kończy się także czas na samodzielne poszukiwania - dlatego też zgłaszam się z prośbą o pomoc.
Na ewentualne pytanie "a co z konsultacjami u prowadzacego zajecia..." odpowiem, że gdyby były pomocne i sensowne to bym tutaj nie pisał! Pozdrawiam!