logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie naprawić telefony po zalaniu? Metody czyszczenia i suszenia

martinek0 26 Lut 2006 20:24 31226 8
REKLAMA
  • #1 2351387
    martinek0
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    witam
    niedawno miałem taki przypadek , kupiłem na allegro 2 telefony po zalaniu z myślą o ich naprawie , jednak nawet po kompieli i wysuszeniu , a także nawet po oczyszczeniu mechanicznym ściezek i nużek zlepionych pozostałościmi po wyschnięciu wodu ( osad) tele nadal nie działały . I tutaj moje pytanie : w jaki sposób naprawiać trelefony po zalaniu , uprzedzam niektóre posty i powiem że szukałem już na forum w tej sprawie . Do tej pory znalazłem odpowiedzi w stylu : kąpać , nawet kilka razy i suszyć .
    - Czym należy kąpać zalane telefony ( płyty głowne tych telefonów ) ? wodą destylowaną , spirytusem ,denaturatem czy jest jakiś inny preparat do tego ?
    - Czym suszyć płytę głowną po kąpieli ? ja do tej pory suszyłem suszarką ( nawiew ciepłego powietrza )
    - jakie elementy na czas kąpieli wyciagnąć z płyty ( np. wyświetlacz , foto itp. )
    - jeśli tel nadal nie działa to co może być najczęsciej uszkodzone i co najlepiej na początek sprawdzić ?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2351467
    Gogi123
    Poziom 24  
    Ocena: 7
    Cos słabo szukasz, oj naprawde słabo.

Wanna do niej plyn i wrzucasz gola plyte. Zdejmujesz co sie da. Ja susze suszarka. Potem topnik i wygrzewasz ładnie. Oczywiscie trzeba pamietac o Flash :)
  • REKLAMA
  • #3 2351539
    martinek0
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    witam
    sporo szukałem ale zazwyczaj były odpowiedzi w stylu taki jak Twój :)
    niezbyt sprecyzowane , jakiego płynu używasz i pisząc wanienka masz na myśli zwykły pojemniczek czy te wanienki jakie można znaleźć na allegro w dziale narzędzia - elektronika ? jakiego topnika uzywasz ?
  • REKLAMA
  • #4 2351929
    chillouty
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    płyn izopropanol , jak juz płyta jest zasniedziała mozesz ja wstepnie wyczyscic szczoteczka do zebow, pozniej wanienka, w zaleznosci jaka masz lub na jaka Cie stac, zdejmuszesz tak jak przedmowca mówił wszystko (wyswietlacz, membrane klawiatury, głosniki , mikrofony, ekrany itp ) .
    Mozesz odłozyc płyte az sama wyschnie , lub suszarko, ale mozesz tez od razu podlac topnikiem ( flux rma-223 lub rma-7) i wygrzac płyte.
    Nie grzejesz układow klejonych.
    Reszta czynności w zależnosći od efektów, jak nie ma np zasiegu to robisz juz sama radiowke.
  • #5 2352195
    electro
    Poziom 18  
    Ocena: 106
    Musze cie zmartwic martinek ale naprawa zalanych telefonow to ciezka sprawa, szczegolnie w nowych modelach, i tych egzemplarzach ktore po zalaniu mialy podlaczona baterie i tak sobie lezaly mokre. Czesto zdarza sie ze po "dobrym" czyszczeniu telefon jest juz nie do naprawienia. Poprostu skorodowane sciezki, a przedewszystkim przelotki pomiedzy warstwami zostaja "zezarte". Generalnie naprawa bardzo zalanych telefonow to loteria, jesli uda sie go po dlugich zabawach postawic moze sie nagle okazac ze niby sprawny telefon znow przestanie dzialac, bo poprostu w wyniku naprezen, np. podczas noszenia w kieszeni, pekaja kolejne przelotki itp.
  • #6 2352199
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Cytat:
    Czym należy kąpać zalane telefony

Płynem na bazie izopropanolu. Najlepszy wg mnie i innych osób jest płyn Cleanser IPA [ostatecznie Cleanser DRUK].

Cytat:
    Czym suszyć płytę głowną po kąpieli ?

Podobno są magicy co suszą suszarką lub wkładają do piekarnika ale ja zawsze do tego celu używam stacji na gorące powietrze czyli Hot-Air.

Cytat:
    jakie elementy na czas kąpieli wyciagnąć z płyty

Najlepiej wszystko co się da. Wyświetlacze, folie itp. itd.

Cytat:
    jeśli tel nadal nie działa to co może być najczęsciej uszkodzone i co najlepiej na początek sprawdzić ?

Jeżeli jest całkowicie martwy i nic Ci do głowy nie przychodzi to pozostaje tylko serwisówka i dobry miernik :-)

POZDRAWIAM.
  • REKLAMA
  • #8 2360691
    Poca
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Zeby tak jeszcze dodac to nalezy zawsze pamietac o ochronie przed ESD. Wiec zadnych "szczoteczek do zebow".mozna juz kupic ESD protected szczoteczki.

Pozdro
    Poca
  • #9 2473613
    szukus39
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    a w jakiej cenie i gdzie można kupić te szczoteczki??

Podsumowanie tematu

✨ Naprawa telefonów po zalaniu jest trudna, zwłaszcza w nowszych modelach, gdzie korozja i uszkodzenia przelotek między warstwami PCB często uniemożliwiają pełną regenerację. Zaleca się zdjęcie wszystkich możliwych elementów z płyty głównej, takich jak wyświetlacz, membrana klawiatury, głośniki, mikrofony i inne, przed czyszczeniem. Do mycia płyty stosuje się płyn na bazie izopropanolu, najczęściej izopropanol (IPA) lub specjalistyczny preparat Cleanser IPA (ewentualnie Cleanser DRUK). Wstępne czyszczenie można wykonać delikatną szczoteczką ESD zabezpieczoną przed wyładowaniami elektrostatycznymi. Po kąpieli w płynie płyta powinna wyschnąć naturalnie lub być suszona ciepłym powietrzem, najlepiej za pomocą stacji Hot-Air, unikając nadmiernego nagrzewania układów klejonych. Po wysuszeniu stosuje się topnik (flux) typu RMA-223 lub RMA-7 i wygrzewa płytę, co pomaga w usunięciu pozostałości osadów i poprawia przewodność ścieżek. Jeśli telefon nadal nie działa, najczęściej uszkodzone są przelotki i ścieżki, które mogą wymagać naprawy radiowcem. Cały proces jest często loterią, a nawet po dokładnym czyszczeniu i suszeniu telefon może przestać działać z powodu pęknięć przelotek pod wpływem naprężeń mechanicznych. Należy również pamiętać o ochronie ESD podczas naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA