logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sieć Bluetooth. Komputery oddalone o 7-10 m. Jakie urządzenia wykorzystać?

arus_m 26 Lut 2006 23:31 6276 9
REKLAMA
  • #1 2352204
    arus_m
    Poziom 13  
    witam! mam pewne pytanie. otoz chcialbym stworzyc siec skladajaca sie z dwoch komputerow za pomoca bluetooth. czy takie dwa urzadzenia z allegro za 40 zl (zasieg podobno 100m) wystarczą na polaczenie 2 komputerow oddalonych od siebie ok 7-10m przez sciany? jakie urzadzenia polecacie najbardiej? prosze o pomoc. z gory dziekuje!
  • REKLAMA
  • #2 2352610
    shivo
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    bluetooth NIE jest stosowany do laczenia komputerow w sieci,
    jesli nawet kupisz to badziewie po 4dychy, to bedzie z tym wiecje klopotu niz myslisz..
    urzadzenie jakie moge Ci polecic to:
    - jesli bedzie to siec radiowa:
    Moderowany:

Bez allegro proszę

jesli na 2 kompy, to 2 karty wlan,i 2 anteny, jesli wiecej niz 2 osoby to jeszzce AP.(rozwiazanie drozsze)

-jesli bedize to siec kablowa:
    2 proste karty sieciowe 10/100 i w przpadku 2 komputerow kabel typu cross z zarobionymi wtykami rj45 ktorym zlaczysz 2 kompy, jesli wiecej niz 2, to niezbedny stanie sie switch,
    jesli chcesz w swoja siec wlaczyc jeszcze internet, musisz w obu przypadkach nabyc router(tak najwygodniej)

pozdrawiam;
  • #3 2353242
    solcon
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    da się , trochę zabawy , dobry soft najlepiej Widcomm.
    przy dobrych urządzeniach osiągniesz zasięg ze 20-25m i prędkość 1-1.5 Mbit.

rozwiązania podane wyżej napewno lepsiejsze są i rozsądniejsze

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2353909
    asiedem
    Poziom 17  
    arus_m napisał:
    witam! mam pewne pytanie. otoz chcialbym stworzyc siec skladajaca sie z dwoch komputerow za pomoca bluetooth. czy takie dwa urzadzenia z allegro za 40 zl (zasieg podobno 100m) wystarczą na polaczenie 2 komputerow oddalonych od siebie ok 7-10m przez sciany? jakie urzadzenia polecacie najbardiej? prosze o pomoc. z gory dziekuje!

siec bluetooth to zabawka!, a tobie napewno potrzebna siec stabilna, to tylko przewodowo ew. radiowo polecam zalozyc, koszt zblizony ale efekty duzooo lepsze
  • REKLAMA
  • #5 2987286
    3rzyk
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    arus_m~ niesluchaj ich ja ci napisze jak wszystko dokladnie zrobic

zainstaluj sterowniki bluesoleil(najlepiej wersje 1.4 english) bo widicom to szajs jak juz je zainstalujesz na obydwuch kompach w komputerze z netem wlacz program bluesoleil poczekaj az w trayu ikonka bluesoleil z szarej zrobi sie niebieska i na goze w zakladce "view" nacisnij service window o uruchom "LAN acces" potem wlacz na poprzedni widok czyli "view" main window wejdz w polaczeniea sieciowe i otwuz wlasciwosci polaczeni przychodzacych w zakladce uzytkownicy stwuz nowego (nazwa i haslo zalezy juz od twojego gustu) potem w zakladce sieci otwuz wlasciwosci protokolu tcp\ip i nacisni reczne ustawienie adresu ip w pierwsze okienko wpisz 192.168.1.2 a w drugie 192.168.1.3 . ( tylko w win xp i 2000 potem wlacz start programy akcesoria komunikacja polaczenie sieciowe i wylacz polaczenie lokalne to samo w kompie bez netu oczywscie tylko jak masz win xp lub 2000)

na kompie bez neta wlaczasz program bluesoleil i czekasz az ikonka w trayu zrobi sie niebieska potem naciskasz na duza pomaranczowa kule i czekasz az znajdzie komputer z netem naciskasz na niego dwa razy i na guze jest takie cos jak Bluetooth lan acces service naciskasz i wpisujesz haslo podane na kompie z netem i juz masz neta z maxmyalna prendkoscia 1 mb/s

aha zeby zwiekszyc prendkosc polaczeniea w kompie ktury nie mial neta wlaczas stan polaczeniea w trayu i wlasciwosci jest tam w zakladce oglulne okienko wybierz uzadzenie a pod nim konfiguruj nacisnij to potem okienko szybkosc maksymalna zwieksz do maxa i bedzie git

jak bys mial jeszcze problemy to pisz chetnie ci odpowiem
  • #6 2998551
    Sebol81
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Mam w domku sieć Bluetooth... Sygnał idzie góra przez 2 ściany przy dobrych antenkach. 100m to jest mażenie - w praktyce (w domu) jak osiągniesz 20m to będzie sukces. Do łączenia kompów się nie nadaje - żałośne transfery... Do łączenia telefonu z kompem jak najbardziej...
  • #7 2998602
    Poziom 36  
    Ocena: 415
    3rzyk napisał:
    (...)

kolego bzdury probowales kiedys przeslac tak 40gb danych takim marnym BT ? ile razy ci zerwalo lacze a a moze jaki szybki byl transfer
    do laczenia PC tylko i wylacznie WIfi
  • REKLAMA
  • #8 3120985
    3rzyk
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    3rzyk napisał:
    (...)

kolego bzdury probowales kiedys przeslac tak 40gb danych takim marnym BT ? ile razy ci zerwalo lacze a a moze jaki szybki byl transfer
    do laczenia PC tylko i wylacznie WIfi

tu chodzi o internet a nie o przesyłanie danch między kompami a wogule jeśli masz dobre adaptery na usb i oprogramowanie to możesz nawet osiągnąć predkość do 1mb\s tak jak ja to zrobiłem np.torrentem pobieram z prędkością 512k\s i jestem zadowolony i nic nie zrywa połączenia nigdy mi jeszcze nie zerwało acha a co do 40gb po cholere ktoś ma przesyłać 40gb danych tylko ktoś tak inteligentny jak ty mugł by coś takiego wymyśleć a pozatym naucz sie czytać to jest temat gdzie ludzie chcą żeby im pomóc zrobić neta prze bluetooth a nie wi-fi więc niewiem po co się tu udzielasz
  • #9 3637278
    ziomal24
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    3rzyk napisał:

zainstaluj sterowniki bluesoleil(najlepiej wersje 1.4 english) bo widicom to szajs jak juz je zainstalujesz na obydwuch kompach w komputerze z netem wlacz program bluesoleil poczekaj az w trayu ikonka bluesoleil z szarej zrobi sie niebieska i na goze w zakladce "view" nacisnij service window o uruchom "LAN acces" potem wlacz na poprzedni widok czyli "view" main window wejdz w polaczeniea sieciowe i otwuz wlasciwosci polaczeni przychodzacych w zakladce uzytkownicy stwuz nowego (nazwa i haslo zalezy juz od twojego gustu) potem w zakladce sieci otwuz wlasciwosci protokolu tcp\ip i nacisni reczne ustawienie adresu ip w pierwsze okienko wpisz 192.168.1.2 a w drugie 192.168.1.3 . ( tylko w win xp i 2000 potem wlacz start programy akcesoria komunikacja polaczenie sieciowe i wylacz polaczenie lokalne to samo w kompie bez netu oczywscie tylko jak masz win xp lub 2000)

na kompie bez neta wlaczasz program bluesoleil i czekasz az ikonka w trayu zrobi sie niebieska potem naciskasz na duza pomaranczowa kule i czekasz az znajdzie komputer z netem naciskasz na niego dwa razy i na guze jest takie cos jak Bluetooth lan acces service naciskasz i wpisujesz haslo podane na kompie z netem i juz masz neta z maxmyalna prendkoscia 1 mb/s

aha zeby zwiekszyc prendkosc polaczeniea w kompie kt[ó]ry nie mial neta wlaczas stan polaczeniea w trayu i wlasciwosci jest tam w zakladce oglulne okienko wybierz uzadzenie a pod nim konfiguruj nacisnij to potem okienko szybkosc maksymalna zwieksz do maxa i bedzie git

jak bys mial jeszcze problemy to pisz chetnie ci odpowiem

Witam
    czy ktoś może mi pomóc przy ustawieniach tego połaczenia bo zrobiłem tak jak kolega 3rzyk radzi nie nie chec mi chodzić
  • #10 3854456
    THoTH
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Powiedz cos wiecej o problemie, to moze sie poradzi !
    jakies dane, polaczenia lokalne, jak masz internet itp. !
    Czy masz internet jak wlaczasz PAN, i czy wylaczyles inne polaczenia na kompie klienta !?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości stworzenia sieci między dwoma komputerami oddalonymi o 7-10 metrów za pomocą Bluetooth oraz wyboru odpowiednich urządzeń. Użytkownicy podkreślają, że Bluetooth nie jest optymalnym rozwiązaniem do łączenia komputerów w sieć ze względu na ograniczony zasięg praktyczny (około 20-25 m w warunkach domowych, często z zakłóceniami przez ściany) oraz niską przepustowość (około 1-1,5 Mbit/s). Zalecane są alternatywy: sieć przewodowa (karty sieciowe 10/100 Mbps i kabel typu cross) lub sieć radiowa WLAN z kartami i antenami, co zapewnia stabilniejsze i szybsze połączenie. W przypadku Bluetooth wskazano na konieczność użycia dobrego oprogramowania, np. sterowników Bluesoleil (wersja 1.4), które umożliwiają konfigurację połączenia LAN przez Bluetooth, w tym ręczne ustawienie adresów IP. Użytkownicy zwracają uwagę, że Bluetooth nadaje się raczej do łączenia urządzeń mobilnych z komputerem niż do tworzenia stabilnej sieci komputerowej. Prędkości transferu i stabilność połączenia są niewystarczające do przesyłania dużych plików czy intensywnego korzystania z internetu. W dyskusji pojawiły się także uwagi o konieczności wyłączania innych połączeń sieciowych podczas konfiguracji Bluetooth PAN oraz oprogramowania Widcomm jako mniej polecanego w porównaniu do Bluesoleil.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA