logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat 126p - rozrusznik kręci, ale nie uruchamia silnika, co robić?

moro25 27 Lut 2006 19:55 3050 8
REKLAMA
  • #1 2354852
    moro25
    Poziom 24  
    Ocena: 26
    Witam. Mam taki problem z rozrusznikiem że nie zawsze łapiea raczej bardzo rzadko już teraz. Przekręcam kluczyk i słychac tylko jak sie kręci rozrusznik ale nie kręci silnikiem. Raz na 10 razy złapie i to na chwilkę. O co tu chodzi?? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2354879
    cjr
    Poziom 21  
    Ocena: 60
    Bendix do wymiany
  • REKLAMA
  • #3 2354883
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    powodem moze być- wytarte zębatki na wieńcu oraz sprawa bendiksu -też zębatki- brak odpowiedniego zazębiania
  • REKLAMA
  • #4 2354896
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Witam.To co cie meczy to tzw.bendiks albo inaczej wlacznik elektromagnetyczny.Jest to takie ustrojstwo ktore jest zamontowane na rozruszniku.Zasprzegla ono rozrusznik z silnikiem.A to ci sie popsulo i dlatego rozrusznik kreci na luzie nie krecac walem korbowym.Niestety czeka cie demontaz rozrusznika.
  • REKLAMA
  • #5 2354898
    ziempiotr
    Poziom 17  
    Ocena: 83
    bendix na 100% wieniec wykonczyc trza miec zdolnosci jezdziłem szerszeniem 10 lat i nie załatwiłem koła zamachowego
  • #6 2354917
    moro25
    Poziom 24  
    Ocena: 26
    A więc tu chodzi o niejaki bendix. A można kupić sam taki bendix?? oraz ile może mniej więcej kosztować??
  • #7 2354947
    Marek_Ploskie
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Rozrusznik do naprawy (bendiks do wymiany). Pozdrawiam.
  • #8 2354975
    cjr
    Poziom 21  
    Ocena: 60
    Możesz kupić, to popularna usterka w kaszlach.
  • #9 2355922
    misiorek
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Albercik 321 napisał:
    Witam.To co cie meczy to tzw.bendiks albo inaczej wlacznik elektromagnetyczny.

No tak... a mi przez ostatnie 10 lat wydawało sie ze bendiks ( sprzęgiełko jednokierunkowe) a włącznik elektromagnetyczny zwany elektromagnesem to dwa różne podzespoły...
    Tutaj faktycznie uszkodzony jest bendiks lub inaczej zębatka.. lub zespół sprzęgający lub sprzęgiełko jednokierunkowe.. :) elektromagnes proponował bym zostawić w spokoju...;)

Podsumowanie tematu

✨ Problem z rozrusznikiem w Fiacie 126p polega na tym, że rozrusznik kręci, ale nie zazębia się z wałem korbowym silnika, przez co silnik nie uruchamia się. Przyczyną jest najczęściej uszkodzony lub zużyty bendiks, czyli sprzęgiełko jednokierunkowe zamontowane na rozruszniku, które odpowiada za połączenie rozrusznika z silnikiem. Może to być również efekt wytartych zębatek na wieńcu koła zamachowego. Naprawa wymaga demontażu rozrusznika i wymiany bendiksu. Bendiks jest dostępny jako osobny element i jest popularną usterką w tym modelu samochodu. Elektromagnes (włącznik elektromagnetyczny) zazwyczaj nie jest przyczyną problemu i nie wymaga ingerencji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA