logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Studia: Elektrotechnika -studiujesz, studiowales, pomóż:)

de Virez 27 Lut 2006 20:10 13188 8
  • #1 2354935
    de Virez
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Witam.
    Post jest w imieniu kumpla, ktory nie ma konta na elce. Zatem do rzeczy:

kumpel studiuje na politechnice na wydziale elektrycznym, jest po pierwszej sesji i nie udalo sie mu załapac na telekomunikacje, wyrzucli wlasnie na wydzial elektryczny: elektrotechnike.

I tu pytanie: czy warto to studiować, w jakich branzach można potem pracowac, czy są wogole jakies szanse na znalezienie zatrudnienia, co sie umie po ukonczeniu takich studiów? Czy da sie potem jakos przekwalifikowac na inny kierunek?

Pozdrawiam i prosze o info:)
  • #2 2355104
    zdzisiek1
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Witam.
    Jestem na trzecim roku Elektrotechniki,właśnie teraz tj.6 semestr wybierałem specjalizację(jest kilka do wyboru).Można po tym pracować w branży np.energetycznej.Myślę,że są to niezłe studia?
    Pozdrwiam!
  • #3 2355709
    kalasz20
    Poziom 26  
    Ocena: 66
    Witam
    Ze mną było tak samo , pofolgowałem sobie na 1 szym semestrze i nie dostałem się na elektronikę i telekomunikację. Teraz jestem na 6 semestrze elektrotechniki na PB Białystok. Ale do tematu , wszystko zależy od twego kumpla co go bardziej ciągnie , czy grzebał się już trochę w elektronice , po 4 sem elektrotechniki wybiera się specjaizację i są do wyboru (cztery): technika świetlna , automatyka i technika mikroprocesorowa , elektroenergetyka , automatyzacja przemysłu. Jestem na tej ostatniej i mam sporo maszyn elektrycznych , napędu elektrycznego jego automatyka , sporo energoelektroniki . Zawód można zdobyć po każdym z tych kierunków tylko trzeba być dobrym w tym co się będzie robiło , a nauka typu zdać aby zdać nawet na elektronice nic nikomu nie da bo jeśli nawet ukonczysz studia to nikt nie weżmie do roboty takiego "odwalacza". Przebranżowić się z elektrotechniki na elektronikę nie da rady , zbyt duże różnice programowe. W 2 sem oba kierunki mają w ogóle co innego , nie ma wspólnych przedmiotów. Jeśli twój kumpel chce koniecznie na elektronike to musi praktycznie zacząć studia od nowa , lub pogadać z dziekanem ds studenckich i dydaktyki co by musiał zrobić , z jakich przedmiotów poprawić oceny. Teraz to jeszcze na decyzję nie jest za późno , a w moim przypadku już tak , i dalej ciągnę na elektrotechnice a elektroniką zajmuję się amatorsko. Dokładnie co można robić po elektrotechnice znajdzie on opisane w informatorze PB.
    Pozdrawiam
  • #4 2355831
    de Virez
    Poziom 24  
    kumpel wlasnie na PB sie uczy w bstoku. Co bys zrobil na jego miejscu?:)
  • #5 2355933
    gadula88
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Warto studiować elektotechnikę, bo potem pieniądze są z tego nie małe jak się dobrze trafi.
    Małe OT ;) Właśnie nie zaliczyłem pierwszego semestru zaocznego na elektrotechnice z matmy :cry:
  • #6 2355950
    de Virez
    Poziom 24  
    gadula88 jelsi mozesz to podaj jakiekolwiek zajecie po elektrze, za ktore da sie zarobic normalne pieniadze?:)
  • #7 2356120
    tygrys_michal
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Cytat:
    jelsi mozesz to podaj jakiekolwiek zajecie po elektrze, za ktore da sie zarobic normalne pieniadze?

Witam!
    jest ich wiele! u mnie na PP na 3 roku jest podzial na 4 specjalizacje elektro-energetyka, mikroprocesory (pojazdy), maszyny elektryczne, i technika swietlna. poznniej na 4 roku jest podzial na profile dyplomowania i tak np elektro-energetyka dzieli sie na instalacje i urzadzenia rozdzielcze, sieci el-en, elektrownie i wysokie napiecia (pisze tak bardziej slangiem ale pewnie kazdy wie o co chodzi;) Takze sam widzisz ze mozesz pracowac np w instalacjach elektrowniach, po mikroprockach bedziesz mial delphi i pare innych jezykow w jednym palcu. Jakbys napisal co cie interesuje to byloby prosciej cos doradzic
    Pozdrawiam [/url]
  • #8 7361973
    Informacja
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    wykłady z elektrycznego
    Myślę że się naprawdę przydadzą.
  • #9 7364760
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2309
    Wykopaliska zamykam zalecając zapoznanie się z regulaminem forum.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php

Podsumowanie tematu

✨ Elektrotechnika na politechnice oferuje kilka specjalizacji, takich jak technika świetlna, automatyka i technika mikroprocesorowa, elektroenergetyka oraz automatyzacja przemysłu. Absolwenci mogą znaleźć zatrudnienie w branżach energetycznej, przemysłowej, instalacyjnej oraz w elektrowniach. Studia wymagają solidnej wiedzy i zaangażowania, a jedynie zdanie egzaminów bez praktycznych umiejętności nie gwarantuje zatrudnienia. Przekwalifikowanie się z elektrotechniki na elektronikę jest trudne ze względu na różnice programowe. Po specjalizacji z mikroprocesorów można zdobyć umiejętności programowania, np. w Delphi. Elektrotechnika daje możliwość pracy z maszynami elektrycznymi, napędami, energoelektroniką oraz instalacjami wysokiego napięcia. Warto studiować ten kierunek, gdyż może przynieść dobre zarobki, jednak wymaga systematycznej nauki i praktyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA