logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeróbka telefonów Centertel na pasmo amatorskie 430 MHz - jak to zrobić?

zbrowarek 27 Lut 2006 20:44 4766 6
REKLAMA
  • #1 2355114
    zbrowarek
    Poziom 11  
    Witam serdecznie, mam kilka "zlomiaszczych" (historycznych) telefonow centertelowych i chcialbym cos z nimi zrobic. Oczywiscie porada typu "wywal do kosza" nie wchodzi w gre. Wiem ze niektore telefony mozna przerobic na pasmo 430 MHz. Niestety nie wiem jakie to sa modele. Mam jednego Siemensa C5 chyba ktorego juz takiego kupilem (przerobionego).
    W zwiazku z tym mam ogromna prosbe, by ktos z Was koledzy elektronicy wzial wybrane modele i przerobil je na pasmo amatorskie 430 MHz.
    Wiem ze oprocz zmian hardware, trzeba jeszcze pogrzebac w oprogramowaiu, a to juz dla mnie czarna magia :(.
    Czy ktos bedzie w stanie mi pomoc ??
    Pozdrawiam serdecznie
  • REKLAMA
  • #2 2358611
    stan.
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Daj ten temat do działu Radiotechnika CB,KF,UKF,TV
  • REKLAMA
  • #4 2365079
    zbrowarek
    Poziom 11  
    Oki no to tak, ponizej sa modele komufonow (to co udalo mi sie odczytac z naklejej na sprzecie) :
    Nokia TMF-4SP
    Maxon HP450i
    Nokia THF-2P
    Nokia BBM-2
    ... i pytanie zasadnicze, jesli juz cos da rade przerobic, czy ktos bedzie chetny bi sie tym pobawic.

Dodano po 4 [minuty]:

... ooops pomylka, ten ostatni model to

TMF-3SP
  • REKLAMA
  • #5 2365140
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1689
    TMF-4SP - nic z tego, można dać dziecku do zabawy.
    HP450i - nic z tego, j.w.
    Nokia THF-2P- j.w.
    Nokia BBM-2 to TMF-3SP da się, ale z dużymi kłopotami.
    Najlepsza do tego jest TMF-1P.
    Czy ci ktoś to zrobi? Musisz szukać, ja znam kogoś kto to robił w dużych ilościach, ale juz mu się nie chce. Z tego co wiem jest moze w SP kilku ludzi, którzy to robią, z czego 2 zna się na robocie, a reszta partaczy sprzęt.
    Weź pod uwagę to, że za przestrojenie będziesz musiał kilkaset zł zapłacić, bo to dla kogoś, kto robi to nie poraz pierwszy to kilkadziesiąt godzin pracy. Zastanów się, czy nie warto kupić fabrycznego sprzętu na 70cm.
    Ja użytkuję przestrojonego Siemensa C5, ładnie się sprawuje.

Michał
  • REKLAMA
  • #6 3464687
    waldek nowacki
    Poziom 1  
    co do tmf4sp gdzies czytalem ze to sie przerabia, tylko troche glebiej yrzeba ingerowac. Niestety na ta chwile nie moge znalezc tej strony,a tez jestem zainteresowany ta przerobka tego TMF-4SP. Wiec moze ktos z Was gdzies to spotkal?
    Valdy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki starych telefonów Centertel na pasmo amatorskie 430 MHz. Wymieniono konkretne modele komufonów: Nokia TMF-4SP, Maxon HP450i, Nokia THF-2P, Nokia BBM-2 (poprawnie TMF-3SP) oraz wspomniano o modelu TMF-1P jako najlepszym do przeróbki. Większość modeli, takich jak TMF-4SP, HP450i i THF-2P, nie nadaje się do łatwej przeróbki lub wymaga bardzo głębokiej ingerencji sprzętowej i programowej. TMF-3SP można przerobić, ale z dużymi trudnościami. Przeróbka wymaga zarówno modyfikacji hardware, jak i ingerencji w oprogramowanie, co jest skomplikowane i czasochłonne, a koszt takiej usługi może wynieść kilkaset złotych ze względu na wielogodzinną pracę. Zasugerowano rozważenie zakupu fabrycznego sprzętu na pasmo 70 cm jako alternatywę. Wspomniano również o przerobionym telefonie Siemens C5, który dobrze działa na paśmie 430 MHz. Link do dalszych dyskusji i materiałów znajduje się na forum elektroda.pl.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA