logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przerobienie starej komórki na radiotelefon - krok po kroku

buri147 15 Gru 2005 15:18 2717 6
REKLAMA
  • #1 2085905
    buri147
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Siema

Jak zbudować radiotelefon ze starej komórki?
  • REKLAMA
  • #2 2086788
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    jesli chodzi o gsm to definitywnie nie.z centertela tak,bo to dzialalo analogowo tylko musisz odpowiednim wsadem zaprogramowac procek przewaznie na 70cm.
  • REKLAMA
  • #3 2087071
    rudy5
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    witam
    koledzy,korzystając z tematu chcę zapytać o jedną rzecz;
    telefony nmt mają końcówki mocy z przedziału 450-470MHz,wiec czy wystarczy przeprogramować procesor na pasmo 430-450?,czy te hybrydy są na tyle szeroko pasmowe że będą działać przy tej częstotliwości?
  • #4 2087453
    SQ9JYM
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    posiadam nokie z centertela jutro dodam nazwe bo niepamiętam a niemam jej dzisiaj można by cos z niej zrobić ????
  • REKLAMA
  • #5 2088354
    medicb
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Tego chyba nikt nie potrafi na tym forum :) wszyscy zawsze odsyłają cię na link z opisem przeróbki jakiegoś starego siemensa ... Programowanie proca w telefonie to ja ciężko widzę nawet dla dobrego znawcy. Ale już kiedyś rzuciłem temat na forum - wykorzystania obwodów wej/wyjściowych komórki. Mają przecież jakieś filtry, antenkę, końcówkę, można by było gdzieś się podpiąć i pomyśleć nad zrobieniem czegoś sęsownego. Tyle tych komórek marnuje się po kątach :) ... ale znając życie, to można by tylko eksperymentować bo do 900MHz to już trzeba posiadać solidną wiedzę.
  • #6 2088746
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Kazdy telefon dziala w dupleksie, wiec trzeba zmienic mu nie tylko oprogramowanie,ale takze sposob dzialania na simplex.
    Czyli raz nadaje, raz odbiera i to na tej samej czestotliwosci. W sumie nie pownno to byc takie skomplikowane. Na pewno potrzebny jest nowy soft, ale to nie wszytsko.
  • REKLAMA
  • #7 2088945
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    bordzo sie mylicie po pierwsze jesli chodzi o dupleks to soft to zalatwia,a jesli chodzi o hybrydy na 450MHz maja 25W na 430 18W to wystarczajaca moc do lacznosci na 70cm.to wiem napewno,bo mam kilka maszyn tak zrobionych.dodam jeszcze ze co za problem jesli ktos nie ma wsadu do procka moze zaadaptowac inny syntezer na 70cm.podlaczyc go to nie problem dla srednio zaawansowanego elektronika zwlaszcza ze te maszyny nie sa takie male.spotkalem telefony kture mialy stopnie koncowe na tranzystorach przestrojenie samego stopnia koncowego polegalo na przyklejeniu na cewki pokruszonego ferytu to oczywiscie cewki na druku.morzna w latwy sposob wykonac nadajnik tv na kanal s39 oczywiscie piracki.zasieg takiej maszyny okolo 20 km.to akurat mam wszystko w domu wlwsnej konstrukcji.akurat ten temat mam w 1 paluszku i nie chce sluchac bzdur na ten temat,bo gdybym sam tego nie zrobil to nic bym nie pisal.jesli chodzi ojakies konkretne podpowidzi to problem bo nie znam na pamiec kazdej maszyny,a schematow nie posiadam.wystarczy zlokalizowac vco tx,vco rx,pcz,stopien mocy tx,obwody wejsciowe rx i robicie co chcecie oczywiscie w zakresie tej czestotliwosci.przypomnialo mi sie ze mozna nesluch na przekazniki tpsa zrobic bez zadnego przestrajania,bo wykozystuja pasmo starego centertela wystarszy tylkoodblokowac autosqelcza za pomoca mostka.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości przerobienia starej komórki na radiotelefon. Wskazano, że telefony GSM nie nadają się do takiej przeróbki, natomiast modele z Centertela, działające analogowo, mają większy potencjał, choć wymagają odpowiedniego zaprogramowania procesora (wsad) na pasmo 70 cm. Poruszono temat telefonów NMT z końcówkami mocy w zakresie 450-470 MHz i pytanie o możliwość przeprogramowania ich na pasmo 430-450 MHz, przy czym hybrydy mogą mieć wystarczająco szerokie pasmo pracy. Zwrócono uwagę, że każdy telefon działa w dupleksie, więc konieczna jest zmiana oprogramowania i sposobu działania na simplex (nadaje i odbiera na tej samej częstotliwości). Jeden z uczestników posiada doświadczenie w przeróbkach hybryd na 70 cm, podkreślając, że moc nadajnika (18-25 W) jest wystarczająca do łączności na tym paśmie. Wspomniano o możliwości adaptacji innego syntezera na 70 cm oraz o prostych metodach przestrojenia stopnia końcowego, np. przez modyfikację cewek z ferrytami. Zasięg takiego przerobionego nadajnika może wynosić około 20 km. Podkreślono, że przeróbka wymaga zaawansowanej wiedzy elektronicznej i programistycznej, a schematy i wsady nie są powszechnie dostępne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA