logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnetowid Hitachi - niestabilny obraz i problemy z prędkością taśmy

JacekRusi 27 Lut 2006 20:45 1219 7
REKLAMA
  • #1 2355117
    JacekRusi
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Mam problem taki mailem magnetowid tego typu ze zepsul sie tam wuzek widlowy i nieodawal kasety teraz wymienilem go kaseta chodzi lecz obraz jest niestabilny wymienilem kondesatory na silniku i to samo jest dokladnie tak jak torszke postoji to jak go odpale pierwszy raz to jest czysty obraz tylko jeden pasek przewija sie caly czas jak jusz sie go wyloaczy i znowu sie wloczy to jusz obraz niejest czysty tylko przecinajom go linie proste i jeszcze jedno niewiem czemu regulatory tasmy nie dzialajom oraz jeszcze jedno jest co niewiem co zrobic jak tak puszczam go na chwile to raz dziala na wolnych obrotach czyli zwalnia a raz wskakujom normalne obroty tylko ze po hwili zwalnia bardzo prosze o pomoc?
  • REKLAMA
  • #2 2355494
    xavery
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    nie wiem czy sobie jaja robisz?z tą pisownią trudno domyśeć się o co ci chodzi.nie wiadomo czy problem tkwi w torze przesuwu taśmy czy elektronice.sprawdż czy taśma przesuwana jest dokładnie po swoim torze.
  • REKLAMA
  • #3 2364195
    zdzislaw walotek
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    to typowy objaw dla rozkreconego toru tasmy.tasma przyspiesza i zwalnia bo uklad usiluje znalezc impulsy synchro.niepotrzebnie kreciles bez potrzeby.obawiam sie ze pomze tylko serwis.to bedzie bolalo.
  • REKLAMA
  • #4 2364225
    JacekRusi
    Poziom 17  
    Jak mi powie ktos czemu galki nie dzialajom to jusz sobie go zrobie tor tasmy jest odpowiedni bo nigdzie nie ociera tylko glosno hodzi
  • REKLAMA
  • #5 2364229
    Stef
    Poziom 31  
    Ocena: 32
    Sorki. Niestety ale serwis i ustawienie toru przesuwu taśmy. Konieczny oscyloskop jest. Nie sądzę byś to w miarę dobrze ustawił bez oscyloskopu, choć mając praktykę się da, ale nie jest dokładne ustawienie. A tak na koniec, to tyle samo będzie Cię to kosztowało kaj byś vcr-a do naprawy zaniósł, a może i więcej. Moja rada, jak zaniesiesz to powiedz co robiłeś. Zaoszczędzisz czas komus kto to naprawia, a sobie kosztów.

pozdro

Stefan
  • #6 2364878
    dyduś
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    sprawdz czy działa głowica synchro/ to ta z gl audio/ mogą być urwane kable lub niestykające złącze
  • #7 2370432
    JacekRusi
    Poziom 17  
    Głowica od audio dziala jest głos i tak jeszcze jedno mam oscyloskop i tak obczajilem czy jest dobry odbiur i pokazuje sie ze jest tylko nie dziala to stabilnie elektronika byla caly czas sprawna
  • #8 2371885
    Stef
    Poziom 31  
    Ocena: 32
    JacekRusi napisał:
    Głowica od audio dziala jest głos i tak jeszcze jedno mam oscyloskop i tak obczajilem czy jest dobry odbiur i pokazuje sie ze jest tylko nie dziala to stabilnie elektronika byla caly czas sprawna

Sorki, może tak bardziej po polsku napiszesz? Ja z tego zrozumiałem tylko iż masz oscyloskop i że jest głos. Jeżeli masz oscyloskop to czy sprawdziłeś impulsy synchro na procku?

pozdro

Stefan

Podsumowanie tematu

✨ Magnetowid Hitachi ma problem z niestabilnym obrazem i zmienną prędkością taśmy po wymianie uszkodzonego wózka widłowego. Obraz początkowo jest czysty z jednym paskiem przewijającym się stale, lecz po wyłączeniu i ponownym włączeniu pojawiają się linie proste przecinające obraz. Regulacja prędkości taśmy nie działa poprawnie, a urządzenie czasem zwalnia, a czasem pracuje z normalną prędkością. Wymiana kondensatorów na silniku nie rozwiązała problemu. Wskazano, że typową przyczyną jest rozregulowany tor przesuwu taśmy, który powoduje niestabilność prędkości i problemy z synchronizacją impulsów. Zalecane jest profesjonalne ustawienie toru taśmy z użyciem oscyloskopu, gdyż samodzielne naprawy bez odpowiednich narzędzi i doświadczenia mogą być nieskuteczne. Sprawdzono również działanie głowicy synchronizacji (audio), która działa poprawnie, co sugeruje, że problem leży w elektronice sterującej prędkością taśmy lub mechanice toru przesuwu. Konieczne jest dokładne sprawdzenie i regulacja toru przesuwu taśmy oraz sygnałów synchronizacyjnych, najlepiej w serwisie wyposażonym w oscyloskop.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA