Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Termet GCO-DP-23-37 - wyłącza pompę i nie gaśnie

mchstp 27 Feb 2006 20:57 2663 4
    mchstp
    Level 11  
    Witam!

I na początek - problem. Dotyczy on kotła gazowego dwufunkcyjnego Termet Typ GCO-DP-23-37.
    Po włączeniu CO piec grzeje do pewnego momentu poprawnie, osiąga założoną temperaturę w pomieszczeniu (sterownik pokojowy), po czym wyłącza pompę obiegową, ale dalej grzeje. Doprowadza do zadziałania bezpiecznika termicznego, wyłącza się. Jak spada temperatura wody do 40 st. C piec daje się włączyć, podejmuje pracę i... znowu to samo. Jeżeli chodzi o CWU, to piec zapala palnik, pracuje przez chwilę i gaśnie.
    To już kolejny problem z tym piecem. Do tej pory wzywanie serwisu kończyło się wydatkami i brakiem efektów na dłuższą metę. Stąd prośba o podpowiedź laikowi (mnie) - co może być przyczyną? Czy bez doświadczenia mam szansę sam sobie poradzić z usterką? I wreszcie - koszt części + ew. robocizna?

Pozdrawiam
    mchstp
    Tuning Marek
    Level 21  
    Witam kolejność wydaje mi się powinna być taka gdy wyłączy programator piec czyli rozłaczy styki przekażnika pompa powinna jeszcze kilka minut pracować by oddać rownomiernie ciepło
    mchstp
    Level 11  
    Dzieje się odwrotnie. Pompa się wyłącza, a palnik nie gaśnie. To doprowadza do przegrzania pieca. Jedyna rada to sterować nim ręcznie poprzez brutalne wyłączanie zasilania. Tyle tylko, że chyba nie o to chodzi...
    Michał Król
    Level 15  
    Prawdobnie masz problem z uszkodzeniem na sterowniku.Trudno mi cos doradzic ale moze odlacz sterownik pokojowy na kostce przylaczeniowej(poprostu zewrzyj na stale) a zamiast tego podkrec temperature C.O na piecu i obserwuj co sie bedzie dziac.Czy palnik sie wylaczy czy tylko pompa po osiagnieciu zadanej temperatury.
    Tuning Marek
    Level 21  
    Witam jauwazam , że sterownik jest dobry ponieważ nie ma on wpływu na kolejność pracy pieca,, wyłaczenie grzania a pózniej pompy to realizuje sterownik ale w piecu bo ten pokojowy to tylko rozłacza styki przekażnika na załącz - wyłącz dzięki