logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie modyfikacje wprowadzić w Jabel J-35 2x120W, by uniknąć uszkodzeń?

darkone 28 Lut 2006 11:20 3592 6
REKLAMA
  • #1 2356924
    darkone
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    witam :) na wstępie podam ciekawą historyjke tego wzmacniacza:
    Na początku bylem totalnie zielony z elektroniki, wiedzialem jedynie co to rezystor, dioda, prąd, napięcie, rezystancja i moc, czyli to co poznałem na fizyce. porwałem sie na zlozenie wzmacniacza 2x100W przy niewielkiej wiedzy. na poczatku bylem naiwny sądzac ze uda mi sie go zlozyc... bez spalenia ani jednego tranzystora :D, spalilem okolo 8 tranzkow, 3 rezystory. na początku probowalem go podlaczyc tak jak dali w zestawie, oczywiscie poszly tranzki mocy 2x 2n3055 i jeden rezystor, potem zamonotwalem nowy rezystor i jako tranzki mocy dalem 2x KD503. Pożyły moze 1 sekunde :D potem (chwała tremolo za to co mi doradził) zamontowałem jako sterujące BD911 i BD912 z tego wzgledu ze zwykle ktore byly tam nie wytrzymywaly prądu wiekszego niz 1A, a tam moze taki prąd popłynąc jak zle sie ustawi R15 - zresztą błędnie podali w instrukcji zeby go ustawic na najmniejsza wartosc rezystancji, najlepiej ustawic go na srodku. Trafo mam ~400VA 2x 32V co po wyprostowaniu da +/- 30V po kondensatorach 2x10000uF mam +/-43v (2n3055 nie wytrzymają tego napięcia, dlatego je wczesniej spalilem) i tutaj przy projekcie zasilacza i ogolną pomoc z tym ukladem dziekuje liseczq ktory pomogl mi zrozumiec dzialanie tranzkow bipolarnych i za wiele innych rzeczy. no i wyczytalem potem ze dobre na wyzsze napiecie sa 2N3773. kupilem takie, oczywiscie troche ich spalilem zanim doszlem do tego co sie dzieje, ogolny bilans strat to:
    2x2n3055
    2xkd503
    4x2n3773
    z czego kd503 mialem za free. i moze bede mial jeszcze 8 sztuk. No i ustawilem obie plytki na 100mA prądu spoczynkowego i napiecia 0V +/-8mV. jedna plytka ładnie chodzi i gra, nie grzeje sie szybko ale sie grzeje, co jest chyba oznaką ze dobrze ja zrobilem. druga natomiast szybko zyskuje temperature bez obciązenia wiec bede musial cos zrobic zeby sie nie wzbudzała. Sprzezenia jeszcze nie ustawilem bo nie mam narazie radiatorow na tranzki TO-3. Pozniej cycu1118 podsunął mi pomysl zeby dac po 2 pary tranzystorow mocy. bo wtedy mniej sie bedą grzały a i moc wzrosnie. narysowalem nawet schemat (przerobiłem z oryginalnego). Dodam jeszcze ze Czarek18 podpowiedzial mi co moge jeszcze zmodyfikowac:
    C6 - 150pF
    dodatkowy kond o pojemnosci C7 (470pF) miedzy baze a kolektor w T8
    oczywiscie zrobilem tak jak mi powiedzieli a o to lista wszystkich modyfikacji:
    4x 2n3773
    sterujące BD911/BD912
    C6 - 150pF
    C7 (470pF) miedzy baze a kolektor w T8

i mam co do tego pytania: dlaczego 2gi uklad sie wzbudza? czy dobrze narysowalem schemat? prosze zwrocic uwage na C7 dodatkowy i 2 galezie tranzkow mocy. a nazwy sie powtarzaja bo to znaczy ze to sa takie same elementy.
    Jakie modyfikacje wprowadzić w Jabel J-35 2x120W, by uniknąć uszkodzeń?
  • REKLAMA
  • #2 2357814
    marihires
    Poziom 30  
    Ocena: 130
    napisałeś "dodatkowy kond o pojemnosci C7 (470pF) miedzy baze a kolektor w T8 "
    a Ty podłaczyłeś między bazę a emiter...
    pozdrowienia

Dodano po 1 [minuty]:

w T9 masz dobrze

Dodano po 1 [minuty]:

z wyjscia wzmakola idzie sygnał na baze tranzystora T8 i układ sie wzbudza :D

Dodano po 31 [sekundy]:

oczywiście przez C7...:D
  • REKLAMA
  • #3 2358225
    darkone
    Poziom 23  
    nie no zle narysowalem, tam powinno byc jak mowilem czyli baza a kolektor, uklad juz sie nie wzbudza mialem za duzy prąd ustawiony teraz juz miodzio ale ja sie pytam o poprawnosc T10 T11 czy dobrze to mam narysowane? bazy będa sie stykac ze sobą ale nie mialem tego jak narysowac
  • #4 2361974
    darkone
    Poziom 23  
    no i zrobilem obie kosci, kwiestą wzbudzania sie lub wielekiej temperatury jest ustawienie prądu spoczynkowego, najlepiej jakims lepszym miernikiem bo ten co ja mam to o kant du*y roztrzaść. Dla tych ktorzy chca skladac ten kit z zasilaniem ~+/-40v polecam zlozyc bez elementow T10 T11 T8 T9 i odrazu je sprzedac bądź wyzucic, Potencjometr R15 ustawic na srodku inaczej przez tranzki sterujące przejdzie prąd wiekszy niz 1A a to spowoduje spalenie R20 bądz R22 ewentualnie obu. Dlatego za tranzki sterujące dac BD911 BD912 gdyz one wytrzymaja wiecej, a za tranzki mocy T10 T11 minimum 2n3773 moze byc tez KD503 i inne podobne lub mocniejsze, slabsze beda sie strasznie grzac o ile sie w ogole nie spalą. potem ustawic prąd spoczynkowy ze zwartym wejsciem z masą na okolo 100mA lepiej dac troszke mniej bo przy 120mA juz moze sie wzbudzac - ja tak mialem, nie mniej niz 80mA. Uklad przeciwzwarciowy jest bardziej przeciwprzeciązeniowym gdzyz po ponownym wlaczeniu do prądu pojda tranzki mocy, takze jak sie cos spali to odrazu odlaczyc wyjscie i sprwdzic co sie stalo aby uniknąc spalenia tranzkow mocy. nastepnie ustawic prąd spoczynkowy na wartosc jak najblizsza 0 +/-40mV i to caly przepis sukcesu. Ja tak zrobilem i mi sie udało :) polecam ten kit ale po wymianie czesci na mocniejsze

ale... dalej nie wiem czy ten schemat ktory narysowalem odnoscie 2giej pary tranzkow mocy jest dobry??
  • REKLAMA
  • #5 3203700
    r4t
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Czy ma ktoś wzór płytki do tego schematu ? (oryginalnego bądź przerobionego :P)
  • REKLAMA
  • #6 3205199
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4902844
    buzzy02
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    witam ja mam taki problem gdyz mam podłączone j-35 i j-44 i gdy daje na ful to basówka skacze z niewielka czestotliwoscia jak i diody na wskazniku wysterowania co z tym zrobic jest to orginalnie zrobiony j-35 oprucz tranzystorów końcowych mam teraz kd502

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy modyfikacji wzmacniacza Jabel J-35 2x120W w celu uniknięcia uszkodzeń tranzystorów i innych elementów. Kluczowym problemem jest niewłaściwe ustawienie prądu spoczynkowego, który powinien wynosić około 80-100 mA, aby zapobiec wzbudzaniu się układu i przegrzewaniu tranzystorów. Zaleca się stosowanie tranzystorów sterujących BD911 i BD912 zamiast standardowych, które nie wytrzymują prądu powyżej 1A. Tranzystory mocy T10 i T11 powinny być mocniejsze, np. 2N3773 lub KD503, gdyż słabsze modele szybko się przegrzewają lub ulegają uszkodzeniu. Potencjometr R15 należy ustawić na środek, a nie na najmniejszą wartość, co jest błędem w oryginalnej instrukcji. Dodatkowo, kondensator C7 (470pF) powinien być podłączony między bazę a kolektor tranzystora T8, a nie baza-emiter, aby zapobiec wzbudzaniu się układu. Wzmacniacz zasilany jest z transformatora około ±40V. Wskazano również, że układ przeciwzwarciowy działa bardziej jako zabezpieczenie przeciążeniowe, a brak rezystorów w emiterach dolnych tranzystorów mocy jest wadą oryginalnego schematu. Jeden z użytkowników zgłasza problem z basem i miganiem diod przy pełnej mocy, stosując tranzystory KD502 zamiast oryginalnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA