logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Twingo 1995 - Jak sprawdzić wtryskiwacz po strzale w gaźnik?

czarodziej1968 28 Lut 2006 15:19 2966 6
REKLAMA
  • #1 2357699
    czarodziej1968
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    Zdarzyła mi się przykra niespodzianka. Na dworze był mróz, auto zmrozone, po dopaleniu przejechałem kawałeczek i układ przełączył się na zasilanie gazem, spadły obroty silnika, więc trochę przygazowałem i wystąpił strzał w gaźnik, po tej operacji auto już nie odpaliło. Rozebrałem obudowę filtra i okazało się, że po przekręceniu stacyjki z wtryskiwacza leje się benzyna, odłączyłem kabel od niego , benzyna co prawda przestała się lać , ale pompka ciągle pracuje, tak jakby w układzie nie było ciśnienia paliwa. Może ktoś z was wie jak sprawdzić wtryskiwacz. Może tylko jakieś uszczelki poszły. Wymontowałem wtryskiwacz, oringi, które go uszczelniają w obudowie gaźnika wyglądają ok. HELP 

Zapomniałem dodać , Auto to Renault Twingo rok 1995 , silnik ten starszy z zasilaniem jednopunktowym.
  • REKLAMA
  • #2 2357745
    cjr
    Poziom 21  
    Ocena: 60
    Odłączyć akumulator na kilka godzin, miałem taki przypadek w R19 a słyszałem że i w innych renówkach z gazem też się zdażało. Dziwne. Sprawdź też, czy nie skleiły się styki przekaźników.
  • REKLAMA
  • #3 2357880
    czarodziej1968
    Poziom 14  
    Czy już w trakcie przekręcania kluczyka powinno być podawane napiecie na wtryskiwacz, nie mówię o sytuacji , kiedy kręci się rozrusznikiem. jakim napieciem jest zasilany wtryskiwacz?
  • REKLAMA
  • #4 2357976
    cjr
    Poziom 21  
    Ocena: 60
    Czasem juz po przekręceniu kluczyka pojawia się krótki impuls ale nie powinien on otwierać wtryskiwacza. Napięcie raczej 12v. Odłącz bezpiecznik od pompy paliwa i zobacz czy wtryskiwacz się otwiera przy załączaniu zapłonu, możesz też próbować go sprawdzić na krótko. Może być zawieszony ale i tak pompa raczej nie powinna ciągle pracować.
  • #5 2362355
    czarodziej1968
    Poziom 14  
    No właśnie u mnie jest taki objaw , że pomp-a ciągle pracuje, normalnie było tak , że po przekręceniu zapłonu, pompa włączała się na kilka sekund, wytworzyła pewne ciśnienie w układzie i wyłączała się , a teraz piłuje ciągle, dziwne , bo benzyna już nigdzie nie cieknie. Od mechanika słyszałem , że wtryskiwacze pracują na niższym napieciu, że jak się poda 12V to można go spalić.
  • REKLAMA
  • #6 2362558
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    wtryskiwacze są różne i na różne napięcia. Nie wiem jak jest w twingo ale w niektórych jedno punktach pompa paliwa nie robi ciśnienia tylko pompuje paliwo w układ a ono wraca powrotem do baku pompowanie wstępne jest po to aby uzupełnić ew. braki paliwa. Nie wiem jak jest u ciebie bo nie znam tego silnika.
    POZDRAWIAM
  • #7 2362652
    autoel
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    Nie napisałeś z jakim silniczkiem jest to twingo (oznaczenie), wtryskiwacz pewnie jest sterowany minusem, plus dostaje po załączeniu stacyjki, pompa pracuje cały czas, oczywiście po uruchomieniu silnika, praca pompy nie ma nic wspólnego z ciśnieniem w układzie,ciśnienie paliwa jest regulowane czysto mechanicznie.

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Twingo z 1995 roku z silnikiem jednopunktowym po strzale w gaźnik pojawił się problem z ciągłym wyciekiem benzyny z wtryskiwacza oraz nieustannie pracującą pompą paliwa. Po odłączeniu wtryskiwacza benzyna przestała się lać, lecz pompa nadal działała bez przerwy, co sugeruje brak ciśnienia w układzie paliwowym. Wtryskiwacz jest zasilany napięciem około 12V i prawdopodobnie sterowany masą. Po przekręceniu kluczyka może pojawić się krótki impuls napięcia, który nie powinien otwierać wtryskiwacza. Pompa paliwa w układzie jednopunktowym może pracować ciągle, pompując paliwo w obieg zamknięty, a ciśnienie regulowane jest mechanicznie. Zalecane jest odłączenie akumulatora na kilka godzin, sprawdzenie styków przekaźników oraz bezpieczników pompy paliwa, aby wykluczyć zwarcia lub zawieszenie elementów sterujących. Oringi uszczelniające wtryskiwacz mogą być nienaruszone, jednak możliwe jest uszkodzenie samego wtryskiwacza lub jego sterowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA