Witam szanownych Kolegów.
Moje stare głośniki „Gale Reference Monitor” wyzionęły ducha, miały prawo, grały ponad 10 lat. W planach jest zrobienie godnego następcy, ale zanim to nie nastąpi postanowiłem skleić coś na szybko i w miarę tanio, żeby grało … na razie. Takie głośniki na przetrwanie.
W sieci znalazłem projekt niewielkich monitorów na głośnikach STX, postanowiłem przetestować. Konstrukcja dwu-drożna z obudową typu bass-refleks na głośnikach:
Nisko-średniotonowy STX W.15.140.8 MCX
Wysoko-tonowy: STX T.10.200.8.PCX
Wszystkie komponenty łącznie z terminalami i częściami zwrotnicy kupiłem w sklepie STX.
Budowa.
Ścianka przednia i dolna wykonana z płyty MDF 19mm, pozostałe ścianki i tunel bassrefleks z MDF 10mm. W celu uzyskania większej sztywności zastosowane są wewnętrzne wzmocnienia. Pojemność netto ok. 12l, tunel szczelinowy, strojony na 50Hz.
Projekt dość prosty, jedynie sklejanie jest dość czasochłonne, trzeba to robić w kilku etapach. Jeśli ktoś ma dużo ścisków stolarskich pójdzie szybciej.
W pierwszej kolejności dolna płyta i tunel, następnie front, tylna ścianka i wzmocnienia, a na koniec boki. Do klejenia używałem Pattex Wood, czas ścisku ok. 20 minut, czas całkowitego schnięcia 24h.
Cała praca zajęła mi trzy weekendy. W pierwszy udało mi się podocinać wszystkie elementy skrzynek i posklejać. W drugi weekend szlifowanie, frezowanie i malowanie podkładem, w trzeci weekend szlifowanie do ostatecznego lakierowania i pomalowanie. W czasie gdy schło skleiłem zwrotnice. I ostateczny montaż.
W oryginale PawełS użył okleiny, ja chciałem mieć głośniki dopasowane do kolorystyki pomieszczenia, dlatego zdecydowałem się na lakier w kolorze ścian, jasna pistacja.
Z budowy audio w aucie zostało mi trochę różnej maści mat wytłumiających. Postanowiłem wewnątrz wytłumić ścianki. Użyłem bitumicznej maty APP.
Podstawki zrobione z tego co mi pozostało w garażu. Dolna część to sklejone ze sobą MDF 19mm i 10mm, górna część jest z MDF 10mm, rurki o śr 32 mm, to plastikowe rury do instalacji kablowych. Wysokość standów ok. 60cm. Jak się zrobi trochę mniej mokro na dworze, znajdę trochę suchego piasku i zasypię rury, żeby dociążyć je trochę. Będą bardziej stabilne.
Dokładne wymiary obudów…. podaję wewnętrzne…. w razie gdyby ktoś używał innych grubości płyt.
Relacja z budowy.
Brzmienie.
Jestem pozytywnie zaskoczony tym jak grają te tanie głośniczki. Bas nie schodzi jakoś super nisko, ale to w końcu malutkie monitorki. Jest za to szybki i kopliwy. Środek pasma trochę suchy i uwypuklony jak na moje ucho, ale w miarę szczegółowy, wysokie tony dobrze zaakcentowane, ale nie drażnią ucha i nie szeleszczą. Głośniki dość mocno kierunkowe. Ustawiając musiałem je skierować dokładnie na miejsce gdzie siedzę i słucham. Lekka odchyłka i zmniejsza się skuteczność środkowego i wysokiego zakresu tonów. Za to gdy już je poprawnie ustawiłem dźwięk oderwał się od nich całkowicie. Generują bardzo fajną przestrzeń. Lokalizacja nie jest może tak dobra jak w wysokiej klasy przetwornikach, ale daje się wyraźnie zlokalizować gdzie jest wokalista, a gdzie grają instrumenty. Fajnie słucha się małych składów w muzyce jazz`owej.
Jeśli chodzi o moc to mam wrażenie, że głośniki dość szybko się kończą. Na chwilę obecną jako wzmacniacza używam Onkyo TX-DS 474 o mocy 55W na kanał i przy pełnej głośności jest już lekki strach, słychać, że głośniki mają dość. Przy normalnym słuchaniu głośniki spokojnie nagłaśniają jednak salon ok. 30m^2 i nie ma sensu ich żyłować.
Polecam projekt początkującym i tym, którzy chcą samodzielnie wykonać tanie, ale bardzo przyzwoicie grające monitorki.
Oryginalny projekt.
Koszty.
Głośniki, terminale i elementy zwrotnicy – 379zł
MDF 10mm, płyta 1m^2 – 36zł
MDF19mm miałem
Chemia (izolant, podkład, lakier i utwardzacze) – 120zł
Wszelkie pytania i sugestie mile widziane.
Fajne? Ranking DIY
toż to potwór będzie.