logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dwudrożne monitorki na głośnikach STX

czarodziej1968 29 Gru 2015 22:35 17715 20
REKLAMA
  • Dwudrożne monitorki na głośnikach STX

Witam szanownych Kolegów.
    Moje stare głośniki „Gale Reference Monitor” wyzionęły ducha, miały prawo, grały ponad 10 lat. W planach jest zrobienie godnego następcy, ale zanim to nie nastąpi postanowiłem skleić coś na szybko i w miarę tanio, żeby grało … na razie. Takie głośniki na przetrwanie.
    W sieci znalazłem projekt niewielkich monitorów na głośnikach STX, postanowiłem przetestować. Konstrukcja dwu-drożna z obudową typu bass-refleks na głośnikach:

Nisko-średniotonowy STX W.15.140.8 MCX
    Wysoko-tonowy: STX T.10.200.8.PCX

Wszystkie komponenty łącznie z terminalami i częściami zwrotnicy kupiłem w sklepie STX.

Dwudrożne monitorki na głośnikach STX

Budowa.
    Ścianka przednia i dolna wykonana z płyty MDF 19mm, pozostałe ścianki i tunel bassrefleks z MDF 10mm. W celu uzyskania większej sztywności zastosowane są wewnętrzne wzmocnienia. Pojemność netto ok. 12l, tunel szczelinowy, strojony na 50Hz.
    Projekt dość prosty, jedynie sklejanie jest dość czasochłonne, trzeba to robić w kilku etapach. Jeśli ktoś ma dużo ścisków stolarskich pójdzie szybciej.
    W pierwszej kolejności dolna płyta i tunel, następnie front, tylna ścianka i wzmocnienia, a na koniec boki. Do klejenia używałem Pattex Wood, czas ścisku ok. 20 minut, czas całkowitego schnięcia 24h.
    Cała praca zajęła mi trzy weekendy. W pierwszy udało mi się podocinać wszystkie elementy skrzynek i posklejać. W drugi weekend szlifowanie, frezowanie i malowanie podkładem, w trzeci weekend szlifowanie do ostatecznego lakierowania i pomalowanie. W czasie gdy schło skleiłem zwrotnice. I ostateczny montaż.
    W oryginale PawełS użył okleiny, ja chciałem mieć głośniki dopasowane do kolorystyki pomieszczenia, dlatego zdecydowałem się na lakier w kolorze ścian, jasna pistacja.
    Z budowy audio w aucie zostało mi trochę różnej maści mat wytłumiających. Postanowiłem wewnątrz wytłumić ścianki. Użyłem bitumicznej maty APP.
    Podstawki zrobione z tego co mi pozostało w garażu. Dolna część to sklejone ze sobą MDF 19mm i 10mm, górna część jest z MDF 10mm, rurki o śr 32 mm, to plastikowe rury do instalacji kablowych. Wysokość standów ok. 60cm. Jak się zrobi trochę mniej mokro na dworze, znajdę trochę suchego piasku i zasypię rury, żeby dociążyć je trochę. Będą bardziej stabilne.
    Dokładne wymiary obudów…. podaję wewnętrzne…. w razie gdyby ktoś używał innych grubości płyt.

Dwudrożne monitorki na głośnikach STX Dwudrożne monitorki na głośnikach STX

Relacja z budowy.

Dwudrożne monitorki na głośnikach STX Dwudrożne monitorki na głośnikach STX Dwudrożne monitorki na głośnikach STX Dwudrożne monitorki na głośnikach STX Dwudrożne monitorki na głośnikach STX Dwudrożne monitorki na głośnikach STX Dwudrożne monitorki na głośnikach STX Dwudrożne monitorki na głośnikach STX Dwudrożne monitorki na głośnikach STX Dwudrożne monitorki na głośnikach STX

Brzmienie.
    Jestem pozytywnie zaskoczony tym jak grają te tanie głośniczki. Bas nie schodzi jakoś super nisko, ale to w końcu malutkie monitorki. Jest za to szybki i kopliwy. Środek pasma trochę suchy i uwypuklony jak na moje ucho, ale w miarę szczegółowy, wysokie tony dobrze zaakcentowane, ale nie drażnią ucha i nie szeleszczą. Głośniki dość mocno kierunkowe. Ustawiając musiałem je skierować dokładnie na miejsce gdzie siedzę i słucham. Lekka odchyłka i zmniejsza się skuteczność środkowego i wysokiego zakresu tonów. Za to gdy już je poprawnie ustawiłem dźwięk oderwał się od nich całkowicie. Generują bardzo fajną przestrzeń. Lokalizacja nie jest może tak dobra jak w wysokiej klasy przetwornikach, ale daje się wyraźnie zlokalizować gdzie jest wokalista, a gdzie grają instrumenty. Fajnie słucha się małych składów w muzyce jazz`owej.
    Jeśli chodzi o moc to mam wrażenie, że głośniki dość szybko się kończą. Na chwilę obecną jako wzmacniacza używam Onkyo TX-DS 474 o mocy 55W na kanał i przy pełnej głośności jest już lekki strach, słychać, że głośniki mają dość. Przy normalnym słuchaniu głośniki spokojnie nagłaśniają jednak salon ok. 30m^2 i nie ma sensu ich żyłować.
    Polecam projekt początkującym i tym, którzy chcą samodzielnie wykonać tanie, ale bardzo przyzwoicie grające monitorki.
    Oryginalny projekt.

Koszty.
    Głośniki, terminale i elementy zwrotnicy – 379zł
    MDF 10mm, płyta 1m^2 – 36zł
    MDF19mm miałem
    Chemia (izolant, podkład, lakier i utwardzacze) – 120zł

Wszelkie pytania i sugestie mile widziane.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    czarodziej1968
    Poziom 14  
    czarodziej1968 napisał 119 postów o ocenie 28, pomógł 3 razy. Mieszka w mieście Chodzież. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 15282293
    sq1ftb
    Poziom 13  
    Ocena: 373
    Świetnie koledze wyszły te monitory. Gratulacje. Mam pytanie. Ten biały lakier , co to za cudo ? Ładnie wygląda. Ja mam tylko doświadczenia z Warnexem.
  • #3 15282546
    czarodziej1968
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    sq1ftb napisał:
    Ten biały lakier , co to za cudo ? Ładnie wygląda.

Jeśli chodzi o kolor skrzynek głośników, to jest jasna pistacja. Na zdjęciach wygląda tak dziwnie, bo mój aparat strasznie przepala przy robieniu zdjęć z lampą.

Całą chemię kupowałem w lokalnej mieszalni farb "Autokolor". Izolant, podkład, lakier, utwardzacze i rozcieńczalniki. To jakaś linia produktów do drewna, na pojemnikach były tylko jakieś symbole i dostałem instrukcję, co z czym mieszać i w jakich proporcjach.
    Lakierowanie wyszło mi tak średnio, jest lekka skórka pomarańczy. Dawno nie pryskałem, na dodatek kupiłem nowe pistolety, brak obycia z nimi i gęstością farby, do tego chłód na dworze i lakierowanie w garażu. Zależało mi jednak, żeby uwinąć się szybko, żeby na Święta już coś plumkało.
    Po za tym te kolumny potraktowałem jako poligon testowy do czegoś lepszego.... nauka jest. Nie spodziewałem się tylko, że tak fajnie zagrają :-)
  • #4 15284091
    sq1ftb
    Poziom 13  
    Ocena: 373
    I wszystko jasne. Ja też do malowania szczególnie metalu używam lakierów samochodowych z mieszalnika+utwardzacz+rozcieńczalnik i faktycznie wychodzi fabryka.
    Monitorki wyszły super. Jak znajdę chwilę czasu to pochwalę się swoim subem 280 l.
  • #5 15284358
    czarodziej1968
    Poziom 14  
    Bardzo dziękuję za dobre słowo :-)

Sub 280 litrów :crazyeyes: toż to potwór będzie.
    Ja jestem w trakcie budowy swojego, ale u mnie będzie skromne 30 l w closecie.
  • REKLAMA
  • #6 15284401
    rosomak19
    Poziom 23  
    Ocena: 392
    Witam
    Mówisz, że się kończą ale nisko-średiotonowe? Akurat mam u siebie wysokotonowe tylko te T10.250.8,PCX i dla mnie grają naprawdę przyzwoicie, nie są ani trochę męczące. Tak jak mówisz na jazz-ie z płyty jakości SACD brzmi bardzo szczegółowo i ma się wrażenie jak by się było na żywo, np. Trąbka wymiata.
  • #7 15284709
    czarodziej1968
    Poziom 14  
    Brzmieniowo nie mam większych zastrzeżeń. Powiem więcej, w aucie mam sprzęt dużo....dużo droższy, a te maleństwa dają mi więcej fanu. Jedyne do czego mogę się przyczepić to suchy środek pasma.
    Jeśli chodzi o kończenie się głośników... jak to określiłem. Jak już trochę pograły dałem regulator we wzmacniaczu na chwilę do końca i coś jakby strzeliło w jednym niskotonowcu. Na moje ucho cewka odbiła się o nabiegunnik. Więcej nie próbowałem, szkoda mi trochę mojej pracy ;-)
    Przy 2/3 mocy grają wystarczająco głośno, żeby poprawnie nagłośnić pomieszczenie i to mi wystarcza w zupełności. Dźwięk czysty, beżsłyszalnych zniekształceń.
    Słuchając Agi Zaryan, bardzo mi się podoba szarpanie strun, bardzo sugestywne. Wokal jakby unosił się swobodnie w powietrzu... fajnie, naprawdę fajnie. Jest swoboda i czytelność.
  • #8 15288182
    rosomak19
    Poziom 23  
    Ocena: 392
    Tutaj trzeba chyba zwrócić uwagę panom inżynierom z STX-a o stukanie karkasów o nabiegunnik przy większym wysterowaniu ich głośników. Tak samo u mnie w subie, jak dam trochę mocy, to czasami potrafi walnąć karkas o nabiegunnik, przy czym głośnik mam wrażenie, że może jeszcze ciut więcej.
  • REKLAMA
  • #9 15294622
    Tomq
    Poziom 38  
    Ocena: 187
    Duży plus za obudowy, naprawdę solidnie zrobione i do tego pomyślałeś o macie wygłuszającej. To bardzo ważne rzeczy, bo każda obudowa gra razem z głośnikiem (wprowadza zniekształcenia), ale im cięższa/solidniejsza tym mniej.

Cytat:
    Głośniki dość mocno kierunkowe. Ustawiając musiałem je skierować dokładnie na miejsce gdzie siedzę i słucham. Lekka odchyłka i zmniejsza się skuteczność środkowego i wysokiego zakresu tonów.

To skutek dość wysokiej częśtotliwości podziału. Łatwiej jest utrzymać zgranie fazowe dla niższych częstotliwośći, ale nie każde przetworniki na to pozwalają.
  • REKLAMA
  • #10 15295018
    czarodziej1968
    Poziom 14  
    Głośniki już się trochę rozegrały, słucham też różnych gatunków. Przy utworach popowych i tego co puszcza się w Esce potrafią ładnie puknąć basem. Gdybym nie widział, że to takie maleństwa pomyślałbym, że dźwięk idzie ze sporo większego pudełka.
  • #11 15312435
    ven0n
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Panowie, to nie karkas o nadbiegunnik(dolny) stuka.
    Przy maksymalnych wychyłach się cewka decentruje i potrafi o coś w szczelinie zahaczyć.
    Potwierdza to fakt, jak krzywo są wklejone zawieszenia górne...
    Trzeba zwyczajnie uważać, żeby xmax nie przekroczyć... co jest bardzo kłopotliwe niestety.
  • #13 15362489
    kborowiec
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    Może wzorem niemieckich producentów należałoby w kolumnach na głośnikach STX-a wstawiać kondensator od strony niskich tonów?
  • #14 15362648
    marian133
    Poziom 38  
    Ocena: 572
    kborowiec napisał:
    Może wzorem niemieckich producentów należałoby w kolumnach na głośnikach STX-a wstawiać kondensator od strony niskich tonów?

To nie ma sensu.
    Wystarczy słuchać ciszej.
  • #15 15752929
    Bucefal76
    Poziom 17  
    Ocena: 450
    Znakomicie zrobione obudowy, gratuluję.
    Co od lakierownia polecam położyć dwa razy grubszą warstwę a potem papierem 1500 na mokro kostką szlifować. Potem polerowanie pastą polerską i będzie super.
  • #16 15755156
    czarodziej1968
    Poziom 14  
    Dziękjuę za dobre słowo :-) Położyłem w sumie trzy warstwy. Wyszło trochę skórki pomarańczy i zrobiłem jak pisałeś. Niestety w dwóch miejscach podeszła mi woda do MDF przy szlifowaniu na mokro i zaczęło puchnąć. Dałem sobie spokój. Robi się ciepło, jak będzie chwila zeszlifuję i prysnę jeszcze raz na cacy. Poprzednio malowałem w ciężkich warunkach, zima, ciemno, zimno.
  • #17 15755506
    Bucefal76
    Poziom 17  
    Pamiętaj gruntować przed malowaniem (zwyczajnym uniwersalnym gruntem). Gruntowanie powoduje że płyta nie chłonie tak wody ani farby.
    A po gruntowaniu weź papier 150 i delikatnie przetrzyj - nie szlifuj ale przetrzyj.
    To dość ważne do do lepkiego gruntu zawsze się łapią jakieś paprochy itp i trzeba je usunąć.
  • #18 15755989
    czarodziej1968
    Poziom 14  
    Cała obudowa z surowego MDF była gruntowana, ale widocznie przy szlifowaniu podkładu przetarłem tu i ówdzie i tak jakoś poszło. Następnym razem jak będę robił obudowy z MDF pod lakier, zrobię jak w aucie.... wszystko pokryję warstwą żywicy. Dopiero wtedy będzie pewność, że na pewno nie wchłonie wilgoci.
    Wszystkie komponenty do malowania szykowano mi w lokalnej mieszalni farb. Ten grunt to była bardzo cieniutka warstwa. Powiedziano mi, że tak ma być, że od razu na grunt bez szlifowania podkład i dopiero wtedy szlifować z paprochów. Dopiero na to lakier.
  • #19 15756831
    Bucefal76
    Poziom 17  
    Jest jeszcze inna metoda. Trysnąć cienką warstwę emalii szybkoschnącej lub położyć ją pędzlem (ze dwa razy bo wchłonie). Potem już woda nie groźna.
    Można nanosić kolejne warstwy a na koniec szlifować na mokro. Nawet jak się przetrze delikatnie to nic się nie stanie.

W ten sposób malowałem swoją dość podobną konstrukcję na biały połysk.
    Załączam kilka zdjęć, mam nadzieje że oddają nieco fakturę lakieru (głośniki są jeszcze w trakcie budowy).

Dwudrożne monitorki na głośnikach STX Dwudrożne monitorki na głośnikach STX Dwudrożne monitorki na głośnikach STX

Jak skończę to na pewno się pochwalę szczegółami :)
  • #20 15758430
    czarodziej1968
    Poziom 14  
    Patent z emalią godny sprawdzenia. Bardzo dziękuję. U mnie w aucie sprawdziła się żywica. Poprzednie dystanse pod głośniki pomalowałem kilkoma warstwami impregnatu do drewna a i tak dosłownie przez jedną zimę spuchły od wilgoci. Obecna mam pomalowane żywicą i jak na razie spokój. Pytanie jak podkład chwyci żywicę, ale tym będę się martwił przy następnych głośnikach ;-)

PS Fajne kolumienki, nie widziałem tematu z budowy ;-)
  • #21 15953393
    Bucefal76
    Poziom 17  
    A tu gotowe

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3251933.html

Ps. Sucha aczkolwiek bogata w detale średnica z kopiącym basem jest cechą gdn ów tej serii. Podobnie jest z jego większym 6.5" bratem.
    Również ma dość kierunkową charakterystykę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podzielił się doświadczeniem z budowy dwudrożnych monitorów na głośnikach STX, które mają zastąpić jego stare głośniki Gale Reference Monitor. W projekcie wykorzystano nisko-średniotonowy głośnik STX W.15.140.8 MCX oraz wysokotonowy STX T.10.200.8.PCX. Obudowa została wykonana z MDF, a użytkownik zastosował różne techniki lakierowania, co wzbudziło zainteresowanie innych uczestników dyskusji. Wiele osób chwaliło jakość dźwięku, zwracając uwagę na czystość i szczegółowość brzmienia, a także na problemy z cewkami głośników przy dużym wysterowaniu. Uczestnicy wymieniali się poradami dotyczącymi malowania i budowy obudów, a także omawiali różne metody poprawy jakości dźwięku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA