logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon S9000 - co oznacza miganie diod po włączeniu drukarki?

Syriusz74 28 Lut 2006 22:20 1552 4
REKLAMA
  • #1 2359771
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Witam
    Trafił mi sie canon S9000,jest bez kartridzy wiec nie moge go sprawdzić.Słyszałem jednak ze po ilości mignięć diody mozna stwierdzic czy coś mu dolega.Spróbuje wiec opisać zachowanie drukarki od momentu jej włączenia:
    Od momentu naciśnięcia przycisku POWER zielona dioda zapala sie 8-krotnie, a od ósmego razu miga na przemian z pomarańczowa diodą.Potem zielona dioda świeci sie przez dłuższą chwile i następuje 7 mignięć pomarańczową dioda(na przemian oczywiście z zieloną) a potem zielona dioda świeci sie znowu dłużej. I tak w kółko.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2371339
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Nie jest to raczej przepełniony pampers.Zrobiłem konserwację,cały ten wielki pampers dokładnie wymyłem i wycisnełem (chyba że żle rozumię pojęcie pampersa-sorki Canon to dla mnie nowość).Po złozeniu wszystkiego właczylem drukarke i aż sie ucieszyłem bo po krótkim "mieleniu"zapaliła sie zielona dioda-ale okazało sie ze zapomniałem włożyć głowice.Jak już ją włożyłem to sie okazało że wszystko wróciło do "normy"-czyli 7 mignięć pomarańczowej diody(włożenie kartridzy nic nie pomogło) .Nie wiem co to jest ,na zagranicznych stronach za wiele nie poczytam.Napiszcie jakie sa jeszcze inne typowe usterki w Canonach?
  • REKLAMA
  • #4 2371790
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 104
    7 pomarańczowych mrugnięć to uszkodzenie głowicy . Apropo pampersa - drukarka nie posiada czujnika przepełnienia ( zalania ) do jego kontroli , poprostu zlicza ilość kopii i po jej określonej ilości mruga diodą . Po zmianie pampersa należy przeprowadzić procedurę kasowania tego alarmu .

Pzdr.
  • #5 2371914
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Dzięki Waldek za info(chociaż mam jasność). Mam jeszcze drugiego Canona S820,jego symbol głowicy to QY6-0040(sprawna na 100%),natomiast symbol głowicy z S9000 to QY6-0039.Pomyślałem że skoro różnice w konstrukcji drukarki są niewielki to zamienie głowice i sprawdze.Okazało się że po zamianie dalej mruga 7 pomarańczowych diód.Teraz sie zastanawiam co to oznacza?
    1.Niewłaściwą lub uszkodzoną głowicę
    2.Uszkodzenie elektroniki karetki

Dodano po 8 [minuty]:

A i jeszcze jedno :
    Czy możliwe jest że to nie głowica a właśnie elektronika karetki jest uszkodzona?
REKLAMA