logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programy do korekcji liczników przez OBD dla różnych marek samochodów

Pokemon 13 Maj 2003 23:41 32756 21
REKLAMA
  • #1 212742
    Pokemon
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Jaki program służy do korekcji liczników przez OBD i gdzie można go znaleźć? Chodzi mi o programy do tych marek samochodów,w których korekcję można przeprowadzić przez OBD
  • REKLAMA
  • #2 213483
    H3nry
    Poziom 32  
    Ocena: 288
    pODAM LINK.
    To na poczatek wystarczy,jest tam masa softy ale uwaga na wiry bo od czasu do9 czasu jakis q...s podsyla robaki.
    :!:
    :arrow: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #3 214040
    H3nry
    Poziom 32  
    powodzenia

[scalono 3molo] 3 posty jeden pod drugim z zalącznikami w przeciągu 1 minuty pomiędzy kazdym.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #4 218116
    elektronik12
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Czy opisy będą w języku polskim a jak nie to w jakim?
  • REKLAMA
  • #5 218271
    Gate
    Poziom 23  
    Ocena: 95
    Czy w Golfie III '93 (lub '92) 1.8 GL można cofnąć licznik za pomocą OBD. Jeżeli tak to proszę o instrukcję po polsku.
  • #6 224016
    monterek3
    Poziom 16  
    Ocena: 53
    Jest problem, czy ktoś sprawdził na Sharanie 2001 r 1.9 Tdi? Mi nie współpracuje! Pomocy!

Pozdrawiam

Wojtek
  • #7 231485
    Franz
    Poziom 11  
    Ja bym uwazal z a3 czasami co odczyt to rozne wartosci a samochodzik latwo unieruchomic
  • REKLAMA
  • #8 231836
    xawer
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    to co jest w tym linku to lipa natomiatst konkrety są Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany -ceny też są konkretne...
  • REKLAMA
  • #9 231844
    xawer
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    jest inny soft...
  • #10 242872
    H3nry
    Poziom 32  
    Jezeli mam udzielic odpowiedzi to prosze o konkretne przyklady b-bledy komunikacji w formie txt lub print screen-y :)
    A co do opisu po polsku to nie wiem co tu tlumaczyc
    Jedno male ale po kilku nieudanych korekcjach mozna zapomniec o poprawnym dzialaniu np AC.
    A3.exe bez problemu kreci zegary VDO .-sprawdzone!!!
    Pozdrawiam- jednoczesnie nie biorac odpowiedzialnosci za wynikle straty w wynikun uzutkowania zalaczonych programow;(
    Sa to wersje szkoleniowe ktore nalezy usunac z dysku po przetestowaniu.
    :D ble .ble. ble. gdzies to juz widzialem >
  • #11 443919
    Leman
    Poziom 12  
    Witam.
    Chciałbym zapytać czy A3exe. robi TYLKO Audi A3, Czy może zrobić inne deski np A8?

Pozdrawiam
  • #12 444781
    firma
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Gate napisał:
    Czy w Golfie III '93 (lub '92) 1.8 GL można cofnąć licznik za pomocą OBD. Jeżeli tak to proszę o instrukcję po polsku.

gate z takimi pytaniami to ty się lepiej nie bierz za liczniki
  • #13 445280
    Gate
    Poziom 23  
    Ocena: 95
    Gdybyś napisał mi to w maju to może bym Cię posłuchał. Nie każdy rodzi się fenomenem, a przez te 7 miesięcy stan mojej wiedzy nieco się poprawił.
  • #14 1638017
    Bartłomiej
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Jest możliwość sprawdzenia faktycznego przebiegu po takich modyfikacjach ????
  • #15 1638180
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    nie ma możliwości sprawdzenia dokładnego przebiegu ... [/img]
  • #16 1638855
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 373
    A jak stan jest tez zapisywany w pamieci w ABS?! to nie da sie sprawdzic ;) (w nowych auto)
  • #17 1644909
    buddha
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Ostatnio znajomemu facecik cofał licznik i powiedzial mu ze jak odłaczy akumulator na chwile to potem pokaze sie prawdziwy przebieg, cz to możliwe??
  • #18 1646675
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Ocena: 410
    w którejś renówce tak jest co 10000 powraca nastawa pierwotna koledzy z tymi licznikami to naprawde ostrożnie bo to nie są programy uniwersalne do wszystkich rodzai pamięci wystarczy że producent włoży do tego samego modelu licznika inne pamięci i du...blada potem nida się uruchomić bo immo niewidzi kluczyka albo niedziała prędkościomierz i dlatego przez OBD2 niepolecam programatorem zawsze trzeba zrobić zrzut pamięcii dopiero poczyniać zmiany
  • #19 1646937
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 571
    A niech robia magicy jak nie chca zapłacić kilka złotych za zrobienie czegoś porządnie , niech robia sami w końcu nowy komplet kluczyków + licznik usługa serwisowa w serwisie VW że już nie wspomnę o ciagnięciu auta na lince to jedyne 2500 zł . Naprawdę polecan to takie banalne że zrobi to nawet dziecko z podstawówki . A ci co robia po 50 zł niech pomyśla ile ich bedzie kosztować wpadka typu coś nie zatrybiło .....
  • #20 1654828
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 373
    Witam. Z tego co się orientuje to za 50 PLN to w moim regionie robią już "wyspecjalizowani ludzie" a ja robie tylko po koleżeńsku ;) Choć zdarzają się nie raz jaja i podczas zrzutu z eeproma więc nie ma 1000% pewności że zawsze dobrze będzie. Tak jak zauwazył kolega SP7SEC należy używać wszystkiego z przeznaczeniem i zwracać uwagę jaka jest pamięć. Sam miałem przykrośći po złym odczycie eeproma (podczas zrzutu i cała pamięć poszła :( ale do Nissana Almery Diesel'a łatwo znaleźć plik ;) i ta zabawa kosztowała mnie dodatkowo 350PLN.
    Cytat:
    cofał licznik i powiedzial mu ze jak odłaczy akumulator na chwile to potem pokaze się prawdziwy przebieg
    być może chodziło o to że potrzeba odpiąć akumulator by zresetować ustawienia pamięci a nie pokazanie starego zapisu.
  • #21 1655066
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 571
    Tak ogólnie mówiąc problem może być z niektórymi pamiątkami i czytanie ich programatorem za kilka złotych kończy sie smutno .... Ja kożystam z firmowego programatora za 1200zł i w nim nie ma kłopotu z pamiątkami kłopoty maga być jak ktoś czyta klipsem przy zasilanym liczniku , lub klipsem wyjętą pamiatkę wystarczy niepewny styk i mamy po zawartości . Wiec waro sie zastanowić co czym i jak zrobić a 150 zl zamiast 50 to zapas na margines błedu ...
  • #22 7086125
    dominik86
    Poziom 10  
    Czy można cofać liczniki w passacie b5 przed liftem testerem dominator?
    Jeżeli tak proszę o opis jak to zrobić.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programów do korekcji liczników samochodowych przez interfejs OBD dla różnych marek i modeli aut. Użytkownicy wymieniają się linkami do oprogramowania, jednak ostrzegają przed ryzykiem wirusów i problemami z kompatybilnością pamięci EEPROM liczników. Wskazano, że nie wszystkie modele współpracują poprawnie, np. Sharan 2001 1.9 TDI czy Golf III 1.8 GL z lat 1992-1993. Program A3.exe jest wymieniany jako działający z licznikami VDO w Audi A3, ale pojawiają się uwagi o ryzyku uszkodzenia funkcji takich jak klimatyzacja po nieudanych korektach. Podkreślono, że korekcja liczników wymaga ostrożności, gdyż różne wersje pamięci mogą uniemożliwić prawidłowe działanie licznika, immobilizera lub prędkościomierza. Wspomniano o konieczności wykonania zrzutu pamięci przed zmianami. Dyskutowano także o braku możliwości sprawdzenia faktycznego przebiegu po modyfikacjach, choć w niektórych modelach (np. Renault) po odłączeniu akumulatora może powrócić pierwotny stan licznika. Zwrócono uwagę na różnice w jakości programatorów – tanie programy mogą powodować uszkodzenia, a profesjonalne urządzenia kosztują około 1200 zł. Pojawiło się pytanie o możliwość korekty licznika w Passacie B5 przed liftem za pomocą testera Dominator, bez jednoznacznej odpowiedzi. Ogólnie zaleca się korzystanie z profesjonalnych narzędzi i usług serwisowych, aby uniknąć problemów z elektroniką pojazdu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA