logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat elektronicznego regulatora do WSK M21W2 - brak mostka prostowniczego?

Wasus 01 Mar 2006 23:50 5658 14
  • #1 2364061
    Wasus
    Poziom 11  
    Witam jestem posiadaczem Wski i przez ostatni problem miałem problem gdyż ciągle "gotował" mi się akumulator co nie wpłyneło najlepiej na jego stan :/. Chce zastosować tam elektorniczny regulator.
    Mam instalacje 6V. Znalazłem taki schemat (załacznik),
    jesli chodzi o elektronike jestem laikiem aczkolwiek dziwi mnie brak mostku protowniczego, co sadzicie o tym schemacie?
    Moze Macie schematy takich regulatorów?
    Załączniki:
    • Schemat elektronicznego regulatora do WSK M21W2 - brak mostka prostowniczego? schematregulnap6.jpg (35.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 2364320
    przemek 4x4
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    WSK ma regulator napięcia w przdniej lampie taki czarny z napisem unitra.
  • #3 2364755
    lgy1
    Poziom 21  
    Ocena: 133
    W WSK nie ma regulatora napięcia ładowania jest tylko mostek prostowniczy który zasila cewka ładowania z iskernika , raczej sprawdz tę cewkę bo ona jest tak dobrana że nie powinna dawac po wyprostowaniu więcej jak 0,5 Ampera , może jest jakieś przebicie i daje więcej prądu na akumulator .Sprawdz jakie jest napięcie na akumulatorze przy trochę wyższych obrotach silnika , oglądnij iskernik od środka.
  • #4 2366429
    Wasus
    Poziom 11  
    Przebicia nie są zbyt możliwe gdyż instlacje wykonałem na nowo jedyna zmiana jest zastosowanie stacyjki z jawy ts, i podpiecie przedniego swiatla pod jedna z cewek (jesli sie dobrze orientuje w orginalnej instalacji jest jeszcze mozliwosc jezdzenia bez na lepszym ladowaniu). Problem raczej jest problemem kazdej wski po prostu jednym to mniej przeszkadza innym bardziej ja jestem bardzo wybredny (nie lubie widoku elektroitu na lakierze po przejachaniu dystansu w okolicahc 100 km), stad pomysl z zastosowaniem elektronicznego - a ze lubie sie bawic to chcialem go sam stworzyc a nie kupic gotowy. Stad moja prosba o jakis schemat, ten zapewne tez bedzie dzialal tylko w opisie jego dzilania jest napisane ze jest on do instalacji z + na masie czy jest to jakas duza roznica jesli podepne go inaczej (domsylam sie ze moze nie dzialac), czy zmodyfikowanie go to jest kwestia obrucenia diod czy cos wiecej ?
  • #5 2368145
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    Zapomnij o tym regulatorze - to do pradnic obco wzbudnych. U ciebie jest zwykły generator pradu przemiennego ze stałymi magnesami.
    Co do regulatora to trzeba zrobić go od podstaw. W oryginale wcale nie było mostka tylko jedna dioda (kiedyś nie było tanich półprzewodników krzemowych dlatego tamta konstrukcja na radiatorach).
    Sam prad idący z tej dodatkowej ceweczki trzeba przepuścić przez dobrą diode (najlepiej typu shotky) i dorobić jakiś układ regulacji (na regulatorze typu LDO (Low Drop Out - o niskim spadku napiecia)). Jezeli koledzy twierdzą ze tam nie płynie wiecej jak 0,5A to poszukaj takiego regulatora w obudowie TO-220 (będzie miał około 1,5-2A). Napięcie wyjściowe ustalić na około 7,5V. Dodatkowo na wyjściu zamontokać drugą diodę (też shotky) aby akumulator nie był rozładowywany podczas postoju.

Swoja drogą to radze zaingerować w oryginalną cewkę, odłaczyć uzwojenie od masy i zamontować na niej pełny mostek prostowniczy.
  • #6 2368222
    adass
    Poziom 25  
    Ocena: 119
    zobacz to:http://arecki113.republika.pl/schematy/175kobuzinstalacja.gif
    a najepiej wpisz w szukaj ( wsk ) bo moze wkładasz akumulator 6V a ma być 12V.
  • #7 2368468
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Ocena: 410
    jak przestudiujesz schemat to zorientujesz się że wsk niema prądnicy tylko coś wrodzaju alternatora na stałe podmagnesowanego problem zawsze tkwił w niedoładowaniu a nie w przeładowaniu .stacyjka powinna być orginał bo tam cewki ładowania są przełączane właśnie stacyjką w czasie kiedy jedziesz bez świateł to ładowanie jest z jednaj cewki a jak na światłach to z dwóch
    ten schemat się nienadaje bo to jest regulator do prądnicy
  • #8 2369928
    Wasus
    Poziom 11  
    instalacje z wski znam i wiem o tym ze przy takich przelaczeniach tak powinno byc aczkolwiek zmiane ta zastosowalem bo teraz jezdzic sie i tak caly czas na swiatlach i druga sprawa że myslalem ze moze ogranicze tym jakos jednak prad ladowania, bo raczej pradow mi nie brakuje chyba ze moto stoi nie odpalane tydzien.

Odnosnie ze mam 6V akus w 12V instalacji mogłbyś sobie darować na tyle glupi nie jestem. napiecie ladowania skacze (zastosowan tylko dioda lub mostek z tego co sie oritntuje orginalnie) i wacha sie w okolichach 7,5 V

No wlasnie o cos takie mi chodzio czyli ten regulator nie jest dobry :/

Szymtr mogłbyś mi pomoc jakoś to zaprojektować bo mniej wiecej wiem o co Ci chodzi ale ja nie jestem na tyle w tym biegły, albo ten pomysl z mostkiem jakbys mogl rozwinać. Z góry dzieki

Dodano po 24 [minuty]:

A jeszcze cos taki pytanie czy nie wystarczy zastosowac:
    mostka graetza
    jakies kondensatory dla wyrownanie
    i jakas dioda zenera ktora by ograniczyla napicie na pozimie 6,8 V

Tylko jak dobrac te rzeczy i czy cos takiego bedzie spelniac taka funkcje ?
  • #9 2371373
    szymtro
    Poziom 30  
    szkoda ze nie mam jakiegoś szybkiego edytora do schematów. Z mostkiem problem jest taki że w samym silniku wyprowadzenia cewek (wszystkich które tam sa ) są na stałe podłączone do masy silnika (fizycznie są zgrzane do blaszek) co uniemożliwia pełne wykorzystanie mostka no chyba że - chyba ze odizolujesz cała resztę masy pojazdu (np kolejne kable) od masy silnika - jest to awykonalne i niepraktyczne (rosjanie takie chwyty robili = nie polecam.

Ale schemat narysuje i zamieszcze tutaj.
  • #10 2374697
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Ocena: 410
    w WSK175 cewki ładowania mają oba końce wyprowadzone i podłączenie prostownika dwupołówkowego nienastręcza kłopotu
  • #11 2375715
    szymtro
    Poziom 30  
    A przepraszam nie skojarzyłem. To rzeczywiście jest czwórka. tak wiec mostek prostowniczy musi być pod siedzeniem przykręcony za puszka bezpiecznika.
    W takim razie moze być problem gdyż moc na tej cewce jest dość spora (i prad również) w końcu to nie tylko doładowuje akumulator ale także napędza cewkę zapłonową.
    Da sie coprawda zbudowac taki regulator (ale zdobycie elementów moze być nieco bardziej kłopotliwe).
    Moze jakaś przetwornica dc/dc aby zapewnić stałe napiecie w instalacji?
  • #12 2376214
    Wasus
    Poziom 11  
    Mowicie oba końce ale zdajemi się że to jest przy instalacji 12V gdzie jest wyprowadzonych 5 kabli przy 6V jest ich 4

http://fenix.republika.pl/jaka_pradnica.html

Aczkowliwiek moge się mylić.

A z tymi elemenatmi problem dlaczego ? potrzebne jakies tranzystory dużej mocy czy jak ??
  • #13 2447589
    __pako__
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Wasus napisał:
    Mowicie oba końce ale zdajemi się że to jest przy instalacji 12V gdzie jest wyprowadzonych 5 kabli przy 6V jest ich 4

http://fenix.republika.pl/jaka_pradnica.html

Aczkowliwiek moge się mylić.

A z tymi elemenatmi problem dlaczego ? potrzebne jakies tranzystory dużej mocy czy jak ??

Chyba na odwrót jest z tymi kablami: 5 przy 6V (dwie cewki łączone równolegle przy podwójnym ładowaniu ), 4 przewody przy 12 V (cewki łądowania są cały czas spięte szeregowo).Jeżeli instalacja motocyklowa jest prawidłowa to raczej nie ma takiej możliwości by gotowało ci akumulator chyba ze masz ten akumulator o mniejszej pojemności niz powinien lub przy błędnej instalacji ładują ci cały czas dwie cewki ładowania niezależnie od położenia kluczyka w stacyjce.
  • #14 2447675
    Inkwizycja
    Poziom 30  
    Ocena: 415
    Bez obrazy ale z tego co czytam to właściciel sam do końca nie jest zorientowany co to za instalacja. Tu jest link do strony traktujacej o M21W2 (schemat 6 i 12V instalacji).
    http://wskmotor.fm.interia.pl/elektr_M21W2.htm
    Niech sprawdzi ze schematem co posiada ( 6 czy 12) to wtedy sie pomyśli.
  • #15 4496104
    virtuoz
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    na tej stronie co podałeś jest bład, wsk od początku była produkowana z instalacją pradu stałego 12v, i chyba po '76 ( głowy nie dam ) robiono 6v z drugim obwodem ładowania, niech kolega sprawdzi rocznik motocykla

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu przeładowywania akumulatora w motocyklu WSK M21W2 z instalacją 6V oraz próby zastosowania elektronicznego regulatora napięcia. W oryginalnej instalacji WSK nie ma klasycznego regulatora napięcia, a jedynie mostek prostowniczy zasilający cewkę ładowania z iskrownika. Problemem jest brak mostka prostowniczego w znalezionym schemacie regulatora, który jest przeznaczony do instalacji z plusem na masie, co różni się od oryginalnej instalacji WSK. WSK posiada prądnicę (alternator) z magnesami trwałymi, a cewki ładowania są na stałe uziemione, co utrudnia zastosowanie pełnego mostka prostowniczego bez izolacji masy silnika. Zalecane jest zastosowanie diody typu Schottky do prostowania prądu z dodatkowej cewki oraz układu regulacji napięcia, np. na regulatorze LDO o niskim spadku napięcia, z napięciem wyjściowym około 7,5 V. W oryginalnej instalacji 6V występują 4 przewody, a w 12V 5 przewodów, co wpływa na sposób podłączenia prostownika. Wskazano, że problem przeładowania może wynikać z błędnej instalacji lub niewłaściwej pojemności akumulatora. Propozycje obejmują modyfikację oryginalnej cewki, zastosowanie mostka prostowniczego pod siedzeniem, a także rozważenie przetwornicy DC/DC dla stabilizacji napięcia. Wskazano również na konieczność sprawdzenia schematu instalacji i rocznika motocykla, gdyż WSK pierwotnie była produkowana z instalacją 12V prądu stałego, a wersje 6V pojawiły się później z dodatkowym obwodem ładowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA