logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć toner i tusz z dywanu? Skuteczne metody czyszczenia

pcnet 02 Mar 2006 13:37 11671 7
REKLAMA
  • #1 2365324
    pcnet

Poziom 32  
    Ocena: 217
    zapaprałem żonie dywan troszke
    urwie mi jajca jak tego nie wyczyszcze
    moze macie jakies pomysly?
    Konto firmowe:
    PC-NET
    Słonecznikowa 6B, Częstochowa, 42-224 | Strona WWW: https://agapo.pl
  • REKLAMA
  • #2 2365457
    piotrek7700
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    no cóż zawsze lepiejnjest być ostorżniejszym ale toner możesz wywabić np acetonem spróbuj z denaturatem może denaturat nie zniszczy Ci dywanu zanim zaczniesz co kolweik robić z acetonem sprawdź na przykład od spodniek strony dywanu czy nie wybieli Tobie go.
  • REKLAMA
  • #3 2365740
    rys57
    Moderator
    Ocena: 436
    Toner (proszek) - dużo wody, dużo piany i wielokrotne płukanie. Woda lekko tylko ciepła. Tusz, jak znam życie pewnie zostanie na zawsze. Może ognisko :idea: - żona nie skojarzy z drukarkami. R.
  • REKLAMA
  • #4 2365753
    teridar
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Jeżeli chodzi o toner, to sprawa najprostsza - odkurzaczem.
    Z tuszem to trochę gorzej.
  • REKLAMA
  • #5 2365799
    Ash Ketchum
    Poziom 27  
    Ocena: 76
    Toner można usunąć odkurzaczem lub po prostu wytrzepać dywan (nawet lepiej) a tusz to spróbuj odplamiaczy do dywanów np Va**sh. Mi barwnikowy z HP kolor usunął a po pigmencie została niewielka plamka od spodu (lekko ciemniejsza szara). Z wierzchu nic nie widać.
  • #6 2365944
    pawelzet
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Tylko w po użyciu odkurzacza nie zapomnij zrobić mu konserwacji ;-)
  • #7 2367754
    gosp
    Spec od drukarek
    Ocena: 45
    Tusz możesz próbować usuwać "ambersilem" (pianka do monitorów) ewentualnie kontaktem PCC - ma na końcu twardą szczotkę która może ułatwić szorowanie dywanu, co do toneru radzę działać szybko bo jak "złapie światło" to odkurzacz go napewno nie wciągnie - do niego dobry jest także toluen, ale nie sądzę by jakikolwiek dywan z nienaturalnego włosia nie rozpuścił się w nim, można jeszcze na mokro z użyciem cif'a i twardej szczotki.
    Powodzenia - jeśli jeszcze jesteś wśród żywych :D
  • #8 2367890
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 833
    Toner - podobnie jak koledzy radziłbym na sucho. Co do tuszu to podobno dobra jest tzw. "biała" lub "sucha" benzyna dostępna w sklepach z chemią. Usuwa takie plamy i b. szybko paruje. Kilka razy mi d...ę uratowała !

C.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono metody usuwania toneru i tuszu z dywanu. Toner, będący proszkiem, można skutecznie usunąć na sucho za pomocą odkurzacza lub wytrzepania dywanu, jednak należy działać szybko, zanim toner utrwali się światłem. W przypadku trudniejszych plam tonerowych zalecane są środki takie jak aceton, denaturat, toluen lub preparaty czyszczące typu CIF, przy czym należy wcześniej sprawdzić ich wpływ na materiał dywanu. Tusz jest trudniejszy do usunięcia; proponowane metody to stosowanie odplamiaczy do dywanów (np. Va**sh), pianki do monitorów (ambersil), kontaktu PCC z twardą szczotką, a także "biała" lub "sucha" benzyna, która szybko paruje i usuwa plamy barwnikowe. Wskazano, że tusz pigmentowy może pozostawić ślady, a skuteczność usuwania zależy od rodzaju tuszu i materiału dywanu. Zaleca się ostrożność i testowanie środków na niewidocznej części dywanu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA