logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór routera: Edimax, Surecom czy D-Link do różnych sieci i zastosowań?

p4v3u 02 Mar 2006 19:37 1766 10
REKLAMA
  • #1 2366680
    p4v3u
    Poziom 27  
    Ocena: 37
    witam,
    Pare razy juz o tym pisalem, i tu, i gdzie indziej ale zawsze bylo wiele rozbieznych opinii.
    Potrzebuje router do dwoch roznych sieci.

przypadek pierwszy

Dwa kompy, chello 256, printserwer nie potrzebny, pol int. uzywane glownie do poczty, www, czasami, lecz bardzo sporadycznie do p2p.

przypadek drugi
    siec do 4 kompow, twojDom1024/256 od aster, printserwer moze sie przydac, pol. int uzywane do poczty, www, p2p uzywany praktycznie caly czas.

wiec teraz tak:

surecom ma printeserwer, jest wydaje mi sie w miare porzadny,
    http://allegro.pl/item88036260_router_4_port_10_100m_surecom_ep_4904ax_f_vat_.html
    i nad nim sie pare mies. temu zastanawialem w drugim przypadku, jednak odradzono mi go.

edimax, ktroy podobno jest lepszy od surecoma wystepuje w kilku wersjach, wiec jesli ktos posiada jakies info nt. dobvrych modeli tej firmy, to ja poprosze :]

http://allegro.pl/item88821210_edimax_br_6104k_router_1xwan_4xlan_dsl_kab_.html

czy moze jakis dlink?
    Co byloby najlepszym wyjsciem w obu [ niezaleznych] od siebie przypadkach?
    pozdrawiam, licze na odpowiedzi
    p4v3u
  • REKLAMA
  • #2 2367209
    nietykalny
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6
    Do obydwu przypadków polecam coś z edimaxa według mnie firma dobra i tania.

Z doświadczenia ze sprzętem mam takie spostrzeżenia:
    D-Link sprzęt tani prosty w konfiguracji lubi się wieszać
    Edimax podobnie jak D-Link z tym że jeżeli kupi się "nie uwalonego" na wstępie to będzie służyć długo
    Surecom masa opcji i "bajerów" które i tak nie działają lubią sie zapychać bo mają słabe procesorki.

A może coś z Linksysa?
  • #3 2367227
    p4v3u
    Poziom 27  
    a co konkretnie prooponujesz?
  • REKLAMA
  • #4 2367296
    nietykalny
    VIP Zasłużony dla elektroda
    http://allegro.pl/item89113235_linksys_befsr41_ruter_switch_x4_faktura_gwarancja.html

ja mam wersje bez switcha (1lan 1wan) i na 17 userach przy ciągłym obciążeniu pasma radzi sobie znakomicie. Nie zawiódł mnie jeszcze. Ale musza zwrócić uwagę na to że ten produkt nie jest asygnowany przez cisco system.

I może zwrócę uwagę na jeszcze jedną rzecz ... zastosowanie zasilacza transformatorowego (mniejszy pobór prądu z gniazdka a co za tym idzie jak masz upsa to znacznie dłuższa praca)

A idąc dalej to proponuję jeszcze to
    http://allegro.pl/item89010784_linksys_befvp41_eu_1_wan_4_lan_70vpn_.html
    VPN to świetna zabawka
  • #5 2370754
    p4v3u
    Poziom 27  
    chyba jednak przychyle sie ku edimax.

linksys za drogi, a ten z allregro uzywany, z miesieczna gwar. to troche malo ;[

co to vpn?
  • #6 2370794
    dizell
    Poziom 11  
    Osobiście miałem Edimaxa, D-linka i Linksysa , dlatego mogę śmiało powiedzieć że warto dołożyć pare groszy i kupić jednak Linksysa- ten sprzęt cię nie zawiedzie w odróżnieniu od dwóch poprzednich>
  • REKLAMA
  • #7 2372408
    dwurazowy
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    VPN to Virtual Private Network. Wikipedia ma więcej podstawowych informacji na ten temat: http://pl.wikipedia.org/wiki/VPN .

Ja używam VPN'u dołączenia się z sieciami moich klientów i prowadzenia pewnego rodzaju supportu przez internet.

A jeśli chodzi o routery to też polecam Linksys'a. D-link'a stosowałem, ale routery tej firmy delikatnie mówiąc nie są niezawodne. Przestałem oferować klientom D-linka, bo nie mogę sobie pozwolic na utratę tych klientów. Edimax'a testowano w zaprzyjaźnionej firmie i opinia była taka, że te parę groszy nie jest wadą Linksys'a.
  • #8 2374705
    p4v3u
    Poziom 27  
    no to zalozmy ze do siebie do domu, tzn przyp. IIgi, moge kupic linksysa, ale czy naprawde w pierwszym przypadku edimax lub surecom to taki zly wybor?
  • REKLAMA
  • #9 2375397
    dwurazowy
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Ja do Surecom'a nic nie mam. Instalowałem kiedyś sprzęt tej firmy i u mnie chodzi bez zarzutu ponad 2 lata. Jeśli inni mają z nim jakieś problemy to albo Surecom produkuje teraz gorszy sprzęt, albo problem leży w prawidłowej konfiguracji.
  • #10 2377100
    jaroslawk
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Witam
    Każde z w/w urządzeń będzie działało poprawnie jako router. Problemem świata i problemem tanich urządzeń są połączenia P2P, które to zapychają słabe procesory w tanich urządzeniach. Niestety urządzenia z dolnej półki mogą obsłużyć dosyć małą ilość generowanych połączeń. Praktycznie żadne urządzenie do ok 500 zł nie nadaje się dla sieci osiedlowych dla 15 użytkowników. Kiedyś ktoś mi polecił 3 COM 3CR860-95. Pomyślałem że firma powinna robić swoje, ale urządzenie okazało się wielką porażką (lepiej działał Dlink DI-604 !!!). Mam siec na 26 komputerów DSL 1Mb/s oraz router DI-604 i nie pamiętam kiedy był problem z internetem (tylko że to jest urząd i brak zapychaczy łącza !!!).

Ja troszkę sceptycznie podchodzę do wypowiedzi osób posiadających jakieś urządzenie. Praktycznie każda sieć jest inna. Nie zawsze problem zawieszania się urządzenia tkwi w urządzeniu (zakłócenia w sieci elektrycznej, uszkodzony zasilacz impulsowy, temperatura zewnętrzna). Dane urządzenie działa poprawnie w jednej sieci a w drugiej nie.

Pozdrawiam
  • #11 2532871
    p4v3u
    Poziom 27  
    troche temat odswieze, ale trudno

czy wiecie jakie procesory sa w tych urzadzeniach?
    ktore z tych urzadzen ma najlepszego procka?
    wiem, wiem pewnie linksys, a po nim?
    pozdr.
    p4

update:

moze taki router? Asus SOHO Router RX3041 [http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=26851] co to za chip waveplus?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru routera do dwóch różnych sieci: pierwsza to prosta sieć dla dwóch komputerów z łączem Chello 256 kb/s, używana głównie do poczty i WWW, druga to sieć do 4 komputerów z łączem 1024/256 kb/s od Aster, z ciągłym użyciem P2P i potencjalną potrzebą printserwera. Wśród rozważanych marek pojawiły się Edimax, Surecom, D-Link oraz Linksys. Edimax jest oceniany jako dobry i tani sprzęt, jednak wymaga wyboru odpowiedniego modelu, by uniknąć problemów. Surecom oferuje printserwer i wiele funkcji, ale ma słabsze procesory i może się zapychać, choć niektórzy użytkownicy mają pozytywne doświadczenia z tym sprzętem. D-Link jest tani i prosty w konfiguracji, ale ma tendencję do zawieszania się i jest mniej niezawodny. Linksys jest polecany jako sprzęt bardziej stabilny i wydajny, choć droższy, z dodatkowymi funkcjami jak VPN. W kontekście P2P podkreślono, że tanie routery mają ograniczoną liczbę obsługiwanych połączeń i mogą mieć problemy z wydajnością. Wspomniano także o alternatywnych modelach, takich jak 3COM 3CR860-95, który okazał się mniej skuteczny niż D-Link DI-604. Na koniec pojawiło się pytanie o procesory stosowane w tych urządzeniach oraz sugestia rozważenia routera Asus SOHO RX3041 z chipem WavePlus.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA