logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router Wi-Fi wybrać do sieci LAN z kablówki? Edimax vs Linksys

mucka19 29 Maj 2008 11:58 8639 24
  • #1 5193598
    mucka19
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam,
    Jestem laikiem w robieniu sieci, robiłem małe lan party z kolegami ale zawsze wszystko było na kabel. Tym razem mam za zadanie zrobić sieć w której komputer stacionarny i laptop będą dzielić internet z kablówki za pomocą routera ( jeden podłączony przez Wi-Fi drugi na kablu ).
    Potrzebne rzeczy to kabel skrętka, router z Wi-Fi.

I tu zaczynają sie schody. Szukając po wszystkich możliwych forach dyskusyjnych, nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na pytanie.
    Jaki router wybrać? Jedni mówią że D-link inni mówią że ten padł im po 2 dniach. Więc zadania są podzielone.
    Coś skłoniło mnie do firmy Edimax i Linksys.
    Więc wybrałem coś mianowicie.
    Linksys: http://sklep.vobis.pl/oferta/sieci/punkty_dostepu/882301_linksys_wrt54gc_router_accesspoint.aspx

Nie szukałem więcej bo nie wiem czy wybrać acces point'a czy router z wi-fi, róznica cenowa jest dość spora. A szukam czegoś taniego powiedzmy 160zł z dobra gwarancją.

Vobis.pl i komputronik.pl

To sklepy które współpracóją z sklepami w moim mieście i towar jest dostepny tam na drugi dzień.

Na koniec pytanie. Czym sie rózni acces point, od routera z wi-fi?
    Cena znacznie sie różni a niektóre routery mają wbudowany acces point'a. Jak to jest.

Proszę pamiętać że jestem laikiem więc prosiłbym o łagodną krytykę jeśli popełniłem jakiś głupi błąd, lub prostą odpowiedź.[/b]
  • Pomocny post
    #2 5193738
    korrus666
    Poziom 40  
    Ocena: 476
    Jeśli chodzi o Routery z AP to ja wychodzę z założenia że nie ma co szaleć z jakimś drogim sprzętem do domu.
    Polecam Ci Pentagram Cerberus WiFi Lite P 6381-0 za 115 zł w Komputroniku. pentagram daje na niego 5 lat gwarancji door-to-door. Jest tani i do domu w sam raz.
    Acces point nie posiada switcha i portów LAN więc połączysz do nie go tylko komputer po WiFi.
  • #3 5193925
    mucka19
    Poziom 12  
    Bardzo sensowna odpowiedz.
    Jednak nie mam zaufania do sprzętu firmy "pentagram".
    do 160zł jest z czego wybierać chyba.

http://www.komputronik.pl/Sieci/sieci_bezprzewodowe/Routery_telewizje_kablowe_sieci_osiedlowe_itp_/Asus/Asus_Wireless_Router_WL_520GC/pelny,id,40893/

Choćby taki asus ?

Chciałbym także wiedzieć jak to będzie działać. Podłączam internet z kablówki do modemu operatora skrętką do routera wi-fi i skrętką do kompa stacionarnego ? po wi-fi to chyba już będzie działać.
    Modem thomson tcm 420.
    Router nie będzie potrzebował sterowników żeby rozpoznać to urządzenie ? co do tego nie jestem przekonany.
  • Pomocny post
    #4 5194101
    korrus666
    Poziom 40  
    Router podłączasz do modemu normalnie skrętką po sieci LAN i żadne sterowniki nie są w takim przypadku potrzebne. Co do WiFi to będzie trzeba trochę rzeczy skonfigurować zanim się połączysz. Po kablu komputer powinien połączyć się od razu tylko musisz mieć wybrane automatyczne pobieranie adresu. Musisz pamiętać jeszcze o tym żeby wyłączyć modem przy podłączaniu routera.
    Jeśli chodzi o router to już lepiej bierz Linksysa jakiegoś bo to chociaż firma która specjalizuje się w sprzęcie sieciowym a Asus w tej kwestii chyba nie a doświadczenia.
  • #5 5195614
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    TP-LINK TL-WR543G
  • #6 5196163
    jasek2
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Trzeba jeszcze dodać, że jeśli w tym momencie ten modem jest podłączony bezpośrednio do komputera, to prawdopodobnie będzie trzeba sklonować MAC adres karty sieciowej do której jest on podłączony. Zadanie to jest banalne i większość routerów umożliwia klonowanie, a na pewno ten linksys, którego podałeś. Swoją drogą linksys to bardzo dobry wybór. Ten router możesz kupić 30-40zł taniej w innych sklepach.
  • #7 5196227
    mucka19
    Poziom 12  
    Adres Mac czyli ten jej fizyczny ? nie wiem skąd go wziąść a co bardziej już co z nim zrobić.
  • #8 5196286
    jasek2
    Poziom 22  
    Tak. Jeśli będzie to linksys wystarczy kliknąć przycisk "Clone computers MAC" czy coś takiego :).
  • #9 5196500
    mucka19
    Poziom 12  
    Więc linksys dziś pójde i zobacze co mają ewentualnie coś zamówie.
    Nie zamykam jeszcze tematu, w razie problemów już z routerem.
  • #10 5198251
    mucka19
    Poziom 12  
    http://en.wikipedia.org/wiki/WRT54G
    Zamówiłem po namowie sprzedawcy router linksys z tej serii, zapomniałem tylko spiasać numerku i nie wiem dokładnie który.
    W poniedziałek proszę o obecność bo odbędzie sie konfiguracja, i myśle że nie obędzie sie bez pomocy.
    Pozdrawiam
  • #11 5206270
    mucka19
    Poziom 12  
    Witam jak już wcześniej obecałem pisze w sprawie konfiguracji routera z wo-fi.
    linksys wrt54gc v. 2.0
    Doszedłem do momentu kiedy mam już sklonowany mac adres komputera który miał przypisane ip z dhcp i router otrzymuje to samo ip.
    jednak ani po kablu ani po wi-fi nie udostepnia inretnetu.
    oba komputery mają przypisane ip przez router.
    Nie wiem co dalej zrobić z tym.\
    Ps. chciałbym jeszcze założyć hasło na tą sieć aby inni nie mogli sie z nią łączyć.

Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Dodano po 45 [minuty]:

czy jest możliwość aby provider blokował możliwośc rodzielenia łaczą przez teb w/w router?
  • #12 5210127
    jasek2
    Poziom 22  
    Nawet jeśli provider zablokowałby ttl to chyba i tak chwile by działał.
    Czy napewno router jest podpięty do tego samego gniazdka do którego wcześniej podpinałeś modem. Czy zapisałeś zmiany po sklonowaniu maca?
    Możesz skopiować zawartość zakładki administration?
    W zasadzie net od razu powinien popłynąć, dlatego chyba gdzieś popełniłeś błąd...
  • #13 5210848
    mucka19
    Poziom 12  
    Myśle, że jednak provider blokuje tą możliowść, ponieważ sprawdzałem u siebie i zajęło mi to 1min.. Wszystko o co pytałeś zrobiłem poprawnie, moge skopiować tą zakładke choć jest identyczna jak zakładka "obsługa" -> szczegółowe ze stanu połączenia kiedy modem jest podpięty bezpośrednio do kompa. Natomiast w regulaminie znalazłem klałzure, żę mój pakiet multimedialny jest do wykorzystania na jeden komputer. A podłączenie drugiego zmienia abonament na 86zł z 54zł. Oszustwo w biały dzień.
    A
  • #14 5212022
    jasek2
    Poziom 22  
    W takim razie proszę wkleić wynik komendy :
    start>uruchom>cmd>ping onet.pl
    bez routera

Dodano po 25 [minuty]:

Nawet jeśli jest ttl=1 to możesz wgrać do swojego routerka alternatywny soft dd-wrt i podbić ttl :)

Dodano po 14 [minuty]:

O, jednak nie. Nie doczytałem, że kupiłeś wrt54gc v. 2.0 , myślałem że amsz WRT54G...
  • #15 5212365
    mucka19
    Poziom 12  
    ping onet.pl
    daje wynik TTL-1

http://img139.imageshack.us/img139/391/elektrodastatysdz6.jpg
    STATUS

http://img135.imageshack.us/img135/2742/elektrodaadministrationxg0.jpg
    ADMINISTRATION
    http://img222.imageshack.us/img222/5940/pingonetsx6.jpg
    ping onet

ping onet z routerem 4 x "upłynął czas"

byłem dziś u providera i powiedzieli że nie zakładają bezprzewodowego internetu mimo że mówiłem im że chodzi mi o kablowy tylko chce router podłączyć. mało zainteresowana mną kobieta.

teraz zależy mi żeby internet działał choćby na laptopie przez wi-fi bo myśle że podłączenie drugiego kompa to będzie przez drugi modem.
  • #16 5212597
    jasek2
    Poziom 22  
    No niestety z tym routerem nic nie zdziałasz. Nawet przekazanie access pointem tylko na jeden komputer spowoduje obniżenie TTL. Nie masz możliwości wymienić tego routera?
    Gdyby to faktycznie był wrt54g bez c nie byłoby problemu.
  • #17 5212631
    mucka19
    Poziom 12  
    nie mam takiej możliwości.

informatyk z działu technicznego od providera powiedzial, że wystarczy tylko zresetować modem przed podłaczeniem do routera.

chłop oszalał?
  • #18 5212844
    jasek2
    Poziom 22  
    Najwyraźniej. TTL=1 oznacza, że pakiet danych może przejść przez tylko jedno urządzenia zanim umrze. Czyli komputer musi być bezpośrednio podpięty. W przypadku postawienia na drodze routera, AP, switcha pakiet nie dochodzi do komputera. Są routery które maja opcję podbicia TTL, niestety Twój nie ma :(
  • #19 5212946
    korrus666
    Poziom 40  
    Nie można ustawić TTL=1 bo nie ma takiego systemu operacyjnego w którym to byłaby domyślna wartość. A z tym resetem modemu to wcale nie szaleństwo. Tylko router musisz mieć włączony i na podłączonym modemie do routera zresetować modem. Też miałem takie problemy bo modem musi odświeżyć sobie mac adres urządzenia podłączonego do niego. Więc jak się przepniesz z komputera na router to od razy nie będzie działało. Zrób jak mówie. Router zostaw włączony i podłączony a modem zrestartuj.
  • #20 5214757
    mucka19
    Poziom 12  
    doceniam odpowiedźi jutro spróbuje
  • #21 5216086
    mucka19
    Poziom 12  
    provider przystaje przy tym że to działa ale jaednak coś jest bie tak mówi coś o dnsach że czasem same sie nie przepisują więc zrobiłm to sam ale i tak nic.
    nie trzeba nawet klonoać adresu mac kompa któory miał internet dhcp przyzna nowe ip każdenu kimputerowi podłączonemu do modemu. nawet router ma już swój.
    ktoś wie coś na temat przekierowywaniu dns przez router ?
  • Pomocny post
    #22 5216528
    jasek2
    Poziom 22  
    Nie no jakaś brednia. Skoro TTL=1 to nie ma prawa działać.
  • #23 5218036
    mucka19
    Poziom 12  
    bez kłutni chłopaki.
    u mnie ttl = 58
    na drugim kompie ttl = 1
    i własnie tam zrobiłem tą sieć przez router.
    gość z pomocy technicznej providra mówił że musi działać, powiedział także że w niektórych modemach dns'y same sie nie przepisują więc przepisałem ręcznie.

ROZWIĄZANIE:

Jedynae czego potrzebowała jeszcze ta sieć to serwera proxy, na maszynach podwładnych routerowi. Nie jestem pewnie ale chyba w każdym porgramie będzie trzeba włączać proxy.
    Uciążliwe by to było.
    Sieć działa bez problemu a jej uzytkownik da znać providerowi pod koniec miesiąca że chce podłaczyć dwa terminale pod to łacze tak żeby wszysto było legalne.

Dziękuje za pomoc bez was nie dałbym sobie rady.
    P.S. : Wszelkie sugestie na tego, jak zrobić żeby router sam przyznawał ustawenia proxy zgłaszać poniżej. :-)
    Pozdrawiam[/url]
  • #24 5221303
    mucka19
    Poziom 12  
    Działać działa ale nie moge wszędzie ustawiać proxy, bo to sieć mojej siostry która nie umie tego robić,a każdy program tego potrzebuje.
    Może gdzieś w tym routerze będzie opcja wpisania tego proxy, takby automatycznie wykorzystywały ją komputery do niego podpięte ?

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy wyboru routera Wi-Fi do sieci LAN z internetu kablowego, gdzie jeden komputer ma być podłączony kablem, a drugi przez Wi-Fi. Rozważano modele Edimax i Linksys, z naciskiem na Linksys WRT54GC v.2.0. Poruszono kwestie konfiguracji, w tym podłączenia routera do modemu kablowego za pomocą kabla skrętki, braku potrzeby instalacji sterowników oraz konieczności klonowania adresu MAC komputera, do którego wcześniej był podłączony modem. W trakcie konfiguracji pojawił się problem z brakiem dostępu do internetu przez router, mimo poprawnego przypisania adresów IP. Okazało się, że dostawca internetu blokuje możliwość współdzielenia łącza na więcej niż jedno urządzenie, co objawia się ustawieniem TTL=1, uniemożliwiającym przekazywanie pakietów przez router. Rozwiązaniem okazało się stosowanie serwera proxy na komputerach podłączonych do routera, co jednak jest uciążliwe w codziennym użytkowaniu. Dyskusja zawierała także sugestie dotyczące resetowania modemu po podłączeniu routera oraz uwagi o alternatywnym oprogramowaniu (dd-wrt) do podbicia TTL, które jednak nie jest kompatybilne z modelem WRT54GC. Wskazano, że Linksys jest lepszym wyborem niż Asus czy Pentagram ze względu na specjalizację firmy w sprzęcie sieciowym. Poruszono też temat konfiguracji zabezpieczeń Wi-Fi, takich jak ustawienie hasła. Ostatecznie problem z blokadą przez providera pozostaje główną przeszkodą w pełnym wykorzystaniu routera do współdzielenia internetu kablowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA