logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp VC A33 - Przetwornica wyłącza się po 10-15 min, brak napięcia

eugene 14 Maj 2003 10:34 1919 7
REKLAMA
  • #1 213003
    eugene
    Poziom 26  
    Ocena: 23
    Wszystko dziala idealnie przez 10 do 15min. i ...
    Przetwornica (ta z modulem ZEBRA)sie wylacza, jakby od przeciazenia. Wyswietlacz ciemny ,napiec brak. Zaden element w zasilaczu nie grzeje sie nadmiernie. Troche nietypowe zachowanie , bo w tych modelach zwykle nie startuje wogole i charakterystycznyswist jest od razu albo zupelna cisza.
    Czyzby to elko z ukladu startowego po stronie pierwotnej ?
    Wczoraj nie zdazylem nic pomierzyc i prosze o ew sugestie , zanim sie dzisiaj wezme za niego .
    Pozdrawiam po dluzszej przerwie.
  • REKLAMA
  • #2 213154
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Wygląda to na termiczną (po nagrzaniu) usterkę po stronie pierwotnej przetwornicy. Praktycznie każdy z elementów może być za to odpowiedzialny a szczególnie p/p lub rezystory. W przypadku przeciążenia usterkę można tylko zlokalizować przy sztucznym obciążeniu.
  • REKLAMA
  • #3 213165
    eugene
    Poziom 26  
    Sprobuje cos pomoierzyc, zaczne od elektrolitow.
    A przy okazji schemat do sharpa A30 z elektrody nie daje sie otworzyc(plik djv). Sprobuje sciagnac powtornie
  • REKLAMA
  • #4 213244
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Pociągnąłem kontrolnie z Free Mirror schemat SHARP`a VC-A30BP(DJVU) i nie ma problemu z otworzeniem. Natomiast zwracam uwagę, że zasilacz VC-A33 różni się, i to dość znacznie, od tego z VC-A30BP.
  • REKLAMA
  • #5 214207
    eugene
    Poziom 26  
    Dzieki za wsparcie.
    Elko C913 (47uF/16V) mialo uplywnosc i pojemnosc 35uF. Wymienilem jeszcze 100uF po stronie wtornej i poprawilem luty (szczeg rezystory szeregowe 2x33k i 27k ze strony pierwotnej ) Jest OK.

Schemat sciagnalem i dalej nie chce sie otworzyc (uzywam Irfana ver336 z wgranymi plaginsami-wersja polroczna). Jaka masz przegladarke ?
  • #6 214278
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Mam tylko DjVu Browser Plug-in ze strony: http://www.lizardtech.com/solutions/
    Schemat zasilacza z VC-A33 mogę Ci wysłać pocztą, jest "ciężki"(2MB) bo zrobiony w PAINT-cie.
  • #7 215840
    eugene
    Poziom 26  
    Dzieki za info.. Plik otworzylem bez problemu.
    Moj model to VC-a33BP. Bede wdzieczny.
    eugene_o(_at_)poczta.onet.pl
    eugene(_at_)tenbit.pl
  • #8 215908
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    A już myślałem, że Cię porwano. Zasilacz wysłałem, jest tam taka "nowinka" z tyrystorem zabezpieczającym ale zobaczysz sam.

Podsumowanie tematu

✨ Przetwornica Sharp VC A33 z modułem ZEBRA wyłącza się po 10-15 minutach pracy, tracąc napięcie i ciemniejąc wyświetlacz, co sugeruje usterkę termiczną po stronie pierwotnej. Typowe objawy przeciążenia nie występują, a elementy zasilacza nie wykazują nadmiernego nagrzewania. Podejrzenie padło na elektrolity w układzie startowym, zwłaszcza kondensator C913 (47uF/16V), który miał upływność i obniżoną pojemność. Po wymianie tego kondensatora oraz kondensatora 100uF po stronie wtórnej i poprawieniu lutów, w tym rezystorów szeregowych 2x33k i 27k po stronie pierwotnej, przetwornica działa poprawnie. Schemat zasilacza VC A33 różni się od VC A30BP i jest dostępny w formacie DjVu, do którego zalecany jest dedykowany przegląd plugin. W zasilaczu zastosowano dodatkowo tyrystor zabezpieczający.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA