logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta K7VZA nie rusza. Po włączeniu piszczy 4 razy i wyłącza się.

marcinelektronik 03 Mar 2006 20:22 1484 4
REKLAMA
  • #1 2370756
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 62
    Witam.
    Płyta główna K7VZA po wymianie kondensatorów 4 miesiące temu działała prawidłowo, po 4 miesiącach kiedy włączę power piszczy 4 razy długie piski i wyłącza się. Procesor AMD.
    Poodłączałem wszystko z płyty i zostawiłem tylko pamięć procesor i kartę graficzną, nadal nie załącza się. Zasilacz podstawiłem i okazuje się że to nie to.
    Karta graficzna sprawna sprawdzałem na innym komputerze, resetowałem bios i nic nie dało, pamięć podstawiałem i jest dobra.
    Co może być przyczyną takiego zachowania się płyty.
    Za pomoc w rozwiązaniu problemu będę wdzięczny.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • REKLAMA
  • #2 2370890
    siwkins
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Miałem tą samą płytę główną rev. 3.0 i podobny problem. Bawiłem się FSB po czym zrobiłem reset i komp już nie wstał.
    Kombinowałem kilka dni, sprawdzałem częsci na innym kompie i tylko płyta z innym prockiem nie chciała wstać.
    Przyczyną moich perypetii z płytą była bateria podtrzymująca pamięć CMOS. Zmierzyłem napięcie multimetrem i miała 2,9V.Po wymianie na nową wszystko wróciło do normy.
  • REKLAMA
  • #3 2370917
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Przełączyłem FSB i nie piszczy , ale i też się nie uruchamia, bateria 3V ruwne.
    Podstawiłęm ram o prędkości 100 i nic nie dało.
  • REKLAMA
  • #4 2370968
    siwkins
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Obejrzyj dokładnie kondensatory na mo-bo (czy nie są napuchnięte) szczególnie w okolicach gniazda procesora, sprawdź także luty po wymienionych kondensatorach.
  • #5 2370992
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    kondensatory są nowe

Dodano po 1 [godziny] 28 [minuty]:

Wymieniłem gniazdo zasilania i baterię i zadziałało, gniazdo było od dołu czarne przepalone między stykami i zimne luty na gnieżdzie.
    Temat zamyknięty
    Pozdrawiam.
    Marcin.
REKLAMA