logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ECS K7VZA ledwo żyje. Dalej wymieniać kondensatory? Zająć się drugą?

mardar 14 Mar 2008 17:42 1362 9
REKLAMA
  • #1 4908832
    mardar
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Witam.
    Dostałem od znajomego płytę główną na której był spuchnięty kondensator, płyta była uszkodzona (kumpel nie pamięta co sie stało). Uszkodzenie objawia się tym iż po podpięciu płyty i odpaleniu jej:
    włącza się wiatrak
    monitor zaskakuje (właściwie to przekaźnik w nim, brak obrazu)
    po ~2s wyłącza sie komputer

Wymieniłem tego jednego konda i nadal to samo, teraz zastanawiam się czy wymieniać pozostałe w kondy w lini czy zająć się drógą taką samą płytą tylko model i kolor laminatu inny... tam do wymiany pójdzie jeden tranzystor...

Co sugerujecie robić, ewentualnie pomierzyłbym napięcia tylko nie wiem jakie one tam mają panować
  • REKLAMA
  • #2 4910571
    adamraf
    Poziom 12  
    Jeżeli był spuchnięty 1 to prawdopodobnie inne w tej samej linii wyschły - sprawdź miernikiem inne które by pasowały do wymiany - też miałem 1 spuchnięty i dopiero wymiana 12 pomogła - nie zawsze kondensatory puchną czasami lubią tylko wyschnąć. Ze względu na ograniczone miejsce na płycie producenci stosują równoległy montaż kondensatorów - mimo że są dopuszczone do warunków pracy do 105 stopni rzadko wytrzymują takie parametry
  • REKLAMA
  • #4 4910694
    mardar
    Poziom 21  
    satgal napisał:
    Jeżeli się uruchamia i wyłącza to najczęściej na tej płycie wpięty nie w to złącze wentylator od procesora (CPU FAN) lub ma za wolne obroty.

Fakt wentylator wogóle nie jest podpięty do płyty tylko bezpośrednio pod molexa. Czy muszą być przy zasilaniu wentylatora z płyty użyte wszystkie 3 linie czy wystarczą tylko zasilające?
  • #5 4911281
    JOLLY
    Poziom 15  
    Żeby płyta rozpoznała, że podłączony jest wentylator musi być podpięte wszystkie 3 linie. Żółty przewód jest od sygnalizacji obrotów wentylatora.
  • REKLAMA
  • #6 4911316
    mardar
    Poziom 21  
    ok wymieniłem wszystkie 4 kondy w linii, podpiołem wentylator i nic, dalej to samo natomiast w drugiej płycie wsadziłem tranzystor z tej pierwszej płyty i kondy to płyta startuje, wentylator się kręci ale na monitorze nic nie widać, bios milczy
  • REKLAMA
  • #7 4911595
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4911606
    mardar
    Poziom 21  
    zapomniałem wspomnieć że mam drugą płytę taką samą tylko laminat i model inny płyta też jest uszkodzona kondy były spuchnięte i jeden tranzystor mocy koło pamięci był pęknięty(po wsadzeniu pamięci i uruchomieniu dioda co jest koło pamięci przygasała. Po wymianie tego tranzystora dioda już świeci normalnie
  • #9 4912461
    JOLLY
    Poziom 15  
    a podpiales speakera?moze cos piszczy?chyba ze plyta ma juz zamonowany,nie pamietam juz. A jak masz druga taka sama to zrob z 2 jedna sprawna:)
  • #10 4912529
    mardar
    Poziom 21  
    speaker jest zintegrowany i wogóle nie piszczy, a do tego żeby z 2 płyt zrobić jedną to od początku myślałem nad tym. W zamyśle miałem ożywienie tej pierwszej k7vza (jakoś tak ładniej wygląda ciemny laminat:) ale jakoś tak wyszło że ożywiłem tą drugą AK12(wymiana kondensatorów i tranzystora z k7vza). Fakt faktem czasem ma problem z wykryciem 2 różnych modułów pamięci (to niby wada fabryczna płyty) ale działa:D mam jeszcze jedno małe pytanko i temat zamknę pewnie, a mianowicie: czy można wsadzić bios od k7vza do ak12? Płyty prawie identyczne, brakuje jedynie w ak12 zworki od zmiany fsb:/

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna ECS K7VZA miała spuchnięty kondensator, który wymieniono, jednak problem z uruchomieniem komputera pozostał – wentylator się włącza, monitor nie wyświetla obrazu, a system wyłącza się po około 2 sekundach. Zalecane jest sprawdzenie i wymiana wszystkich kondensatorów w tej samej linii, ponieważ często inne kondensatory mogą być wyschnięte mimo braku widocznych uszkodzeń. Wentylator procesora musi być podłączony do płyty głównej z wszystkimi trzema przewodami (zasilanie, masa, sygnał obrotów), aby płyta go rozpoznała i poprawnie działała. Druga płyta o modelu AK12, różniąca się kolorem laminatu i kilkoma szczegółami, miała uszkodzony tranzystor mocy przy pamięci, który po wymianie poprawił działanie (dioda świeciła normalnie). Po przeniesieniu tranzystora z K7VZA do AK12 płyta startowała, ale BIOS nie wyświetlał obrazu. Pojawiła się też kwestia kompatybilności BIOS-u między tymi modelami, gdzie AK12 nie posiada zworki do zmiany FSB. Wskazano również, że do diagnozy warto podłączyć głośnik systemowy (speaker) dla sygnałów POST, choć w tym przypadku był on zintegrowany i nie wydawał dźwięków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA