logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SAMSUNG CS-7277PT - brak obrazu, dźwięk działa, schemat TV?

odpady 03 Mar 2006 20:41 1989 17
REKLAMA
  • #1 2370844
    odpady
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam
    Mam problem z TV SAMSUNG CS-7277PT
    Objawy były takie :
    Po włączeniu telewizora niby załączał się normalnie głos się pojawia, lecz na obraz trzeba było coraz dłużej czekać, wysokie napięcie działa OK (po włączeniu kineskop robi się trochę jaśniejszy), Odchylanie raczej też bez problemów nie ma ani pionowego ani poziomego paska. Aktualnie po włączeniu obraz już się nie pojawia, próbowałem z klawiszy na panelu włączyć menu , podgłosić itp , lecz także nic nie jest wyświetlane, jedyne co wiem na pewno to działa klawisz mute. Sprawdziłem układy końcowe od kolorów TDA 6101 (płytka na kineskopie) ale są ok ( często padały mi w elemisie).

Za wszelką pomoc z góry dziękuję,

Może ma ktoś schemat tego TV ?
  • REKLAMA
  • #2 2371658
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    Witam
    W tym dziale nie pytamy o schematy :D
    Zerknij na to:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic17936-30.html#751567
    A jak pomiary, lyty/ przerwy?
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #3 2371742
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 458
    Czy kineskop żarzy?
  • REKLAMA
  • #4 2372603
    odpady
    Poziom 13  
    Pomierzyłem napięcia na katodach na każdej jest około 180V, Do płytki kineskopu dochodzą prawidłowe wartości napięć 200V, 130V i 13,5 V. Napięcie CUT-OFF wynosi 2,7 V.
  • #5 2372615
    CHACA
    Poziom 43  
    Sprawdż okolice samego procesora,elki,zimne luty,oraz zasilanie.
  • #6 2372758
    wilku441
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Jeżeli na wzmacniaczu wizji masz 180V to zablokowane są katody kolorów.Sprawdż dokładnie linie CUT-OFF idzie ona do procesora matrycy. Ewentualnie odepnij ją i podaj tam ok. 1V.Jeżeli ruszy to błąd leży po stronie matrycy,czyli elki zimne luty itd.Jak nie pomoże to sprawdż linie ABL z trafopowielacza[rezystorki około 120k] , ona też ma wpływ na prace matrycy i wygaszenie ekranu.
  • #7 2377759
    odpady
    Poziom 13  
    Przypadkiem znalazłem metodę jak go włączyć, po sprawdzaniu elementów musiałem gdzieś poprawić zimny lut, i teraz po dotknięciu sondą miernika sygnału CUT-OFF telewizor się magicznie włącza (druga sonda oczywiście do masy podpięta). Jak sądzicie czy może wstawić duży rezystor pomiędzy CUT-OFF a masę ?
  • #8 2377944
    gonsiory2
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam:
    Sprubuj jeszcze wymienić kondensatory elektrolityczne w obwodzie odchylania pionowego. (miałem kiedyś taki przypadek rze po włonczeniu TV obraz nie pojawiał się trzeba było wyłonczyć TV i włonczyć ponownie a i jeszcze jedno j miałem jeszcze kilka cienkich paseczków u gury ekranu po wymianie elektrolitów wszystko wruciło do normy).
    Moderowany przez zdzich42:

Jesteś pewien, że piszesz po polsku?

• #9 2378325
    odpady
    Poziom 13  
    elektrolity powymieniałem w układach odchylania , ale dalej jest problem z włączaniem go, normalnie jak włączę zasilania brak obrazu, gdy dotknę czymkolwiek, np odłączoną od miernika sondą, wkrętakiem , Ścieżki uobwodu CUT-OFF, obraz się pojawia, kolorki piękne, żadnych problemów z geometrią, niby ok, ale gdy go wyłącze i chcę znowu włczyć muszę dotknąć np wkrętakim ścieżkę układu CUT-OFF, wtedy się dopiero pojawi obraz, myślałem że to może zimny lut lub załącza się gdy ruszam płytką podczas "dotykania", lecz to nie to, wyprowadziłem nawet ze ścieżki obwodu CUT-OFF przewód ,który nie jest do niczego więcej dołączony, włączam telewizor, i gdy dotknę izolacji przewodu obraz się pojawia, Kto powie co to może być ???
    Próbowałem dołączyć między obwód CUT-OFF rezystory od 1 M do 68 k i nic nie pomogło :([/img][/quote]
  • REKLAMA
  • #10 2380120
    gonsiory2
    Poziom 12  
    A morze sprubuj podać na ścierzkę CUT-OFF jakieś dodatnie napięcie ,oczywiście przez rezystor np.zacznij od 1M. i napięcie 12V lub jakieś zblirzone do tego.
    Powodzenia...
  • #11 2384369
    odpady
    Poziom 13  
    Podłączanie rezystora od 1 M do 68k do najpierw do masy a potem do 12 V nic nie dało , sprawdziłem już nawet tak: Podłączam miernik na stałe między CUT-OFF a masę, po włączeniu wskazuje 2,7V, teraz wystarczy że dotknę sondy podłaczonej do cut-off (izolacji sondy oczywiście) napiecie wzrasta do około 6 V i w TV się uruchamia. Głupio tak włączać pilotem a potem podchodzić do TV i dotykać :)
  • #12 2385103
    CHACA
    Poziom 43  
    Spróbuj podpinac elektrolity od 10µ/16V do CUT OFF ido masy.
  • #13 2385412
    mozdzmar
    Poziom 17  
    Ocena: 50
    Ja bym nie kombinował z dodatkowymi elementami, najprawdopodobniej gdzieś jeszcze są zimne luty. W tych TV dość często spotykane, dobra lupa do ręki i pewnie będzie po problemie.
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #14 2385552
    kaldach
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    A ja bym profilaktycznie wymienił grzebienie TDA6101, gdyż potrafią one padać na różne dziwne sposoby. W Samsungu jest to dość często spotykane uszkodzenie.
  • #15 2385571
    jovitatv
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    A ja miałem kiedys cos takiego i niestety to był kinol
  • #16 2388620
    odpady
    Poziom 13  
    Wymieniłem profilaktycznie TDA6101 i niestety efekt ten sam, wymieniłem także diody zenera na linii CUT-OFF lecz też to nie pomogło, bez magicznego dotyku linii CUT-OFF tv nie startuje, włącza się mrugnie dioda z 8 razy i stoi dotknę linii wkrętakiem i TV startuje.
  • #17 2396168
    gonsiory2
    Poziom 12  
    Witam ponownie
    Sprawdź rezonatory kwarcowe i to co jest pod nimi często śniedziejom i robi się zwarcie.
  • #18 2543947
    odpady
    Poziom 13  
    Temat powraca , 2 miesiące właczałem go włączając pilotem a potem dotykałem czymś metalowym przewód który wyprowadziłem z linii CUT-OFF, nie było ogólnie problemu, ale kobieta mi maczeła marudzić że chce normalny TV, więc zabieram się za niego od nowa,
    Jest tak po włączeniu Pilotem obrazu brak jest lekka zielona "poświata" , gdy dotknę czymś metalowym linii CUT-OFF włacza się, chodź już coraz trudniej go uruchomić. Jeszcze jedna sprawa gdy wyłączę telewizor z sieci i dotknę jakiejś jego metalowej cęści strasznie kopie (i boleśnie) czy może gdzieś jakieś przebicie jest czy jak, może to przez to nie chce sie potem włączać ?!?
    Wszelkie sugestie będą mile widziane.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telewizora SAMSUNG CS-7277PT, który po włączeniu generuje dźwięk, lecz obraz pojawia się z opóźnieniem, a obecnie w ogóle nie wyświetla obrazu. Kineskop żarzy się prawidłowo, napięcia na katodach i płytce kineskopu są zgodne z normą (około 180-200V), a napięcie CUT-OFF wynosi około 2,7V. Obraz pojawia się tylko po dotknięciu linii CUT-OFF sondą lub innym przewodzącym elementem, co sugeruje problem z tą linią lub zimnymi lutami. Próby podłączenia rezystorów między linią CUT-OFF a masą lub zasilaniem nie przyniosły efektu. Wymieniono elektrolity w układzie odchylania pionowego oraz układ TDA6101 odpowiedzialny za kolory, jednak problem pozostał. Zasugerowano sprawdzenie zimnych lutów, zasilania, rezonatorów kwarcowych oraz linii ABL i CUT-OFF. Dodatkowo pojawił się problem z porażeniem prądem po dotknięciu metalowych części telewizora po wyłączeniu z sieci, co może wskazywać na przebicie lub usterkę w obwodzie zasilania. Brak schematu telewizora w dyskusji, jednak podano link do forum z podobnymi tematami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA