logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy blokada kradzionych telefonów działa tylko w jednej sieci?

bialyziom 04 Mar 2006 08:12 3312 9
REKLAMA
  • #1 2372013
    bialyziom
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    MNialem sotatnich czasy 3 telefony kradzione ktore mi oferowano zebym kupil, byly zablokowane w erze ale tak ze mnialy zasieg ale nie dalo sie na nie dodzwonic, ani zadzwonic z nich (2x6230i i jedna 6020). Ta 6020 kupil kolega jakies 3 miesiace temu byla zablokowana calkowicie, wczoraj ja sprawdzilem i nie chodzi w erze a w plusie i orange smiga legancko. Wie ktos cos na ten temat??? Trzy przypadki to nie jeden i traz wychodzi na to ze jak sie blokuje telefon to blokuja go w tej scieci w ktorej byl abonament. A jeszcze ostatnio pytal sie ten moj kolega ile za zrobienie tej 6020 to mu mowili 50zl. TAk prosto teraz imei zmienic???
  • REKLAMA
  • #2 2372028
    krzysin
    Poziom 14  
    Powiem krótko:
    :arrow: jak kradzione to nie ruszaj :!::!::!::!::!::!::!:
  • REKLAMA
  • #3 2372030
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2086
    Na tym forum nie dyskutuje się na temat legalizacji kradzionych telefonów itp.
    pozdr
  • #4 2372039
    bialyziom
    Poziom 21  
    NIe napisalem tego postu w tym sensie jak go zalegalizowac. Tylko chcialem sie dowiedziec co sie stalo ze wczesniej blokowaly wszystkie sieci a teraz tylko ta co w niej byla abonament. Nie mam zamiaru skupowac kradzionych fonow.
  • #5 2372080
    krzysin
    Poziom 14  
    Kto szuka nie błądzi google;D
  • #6 2372365
    komismaja
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 25
    gdzies czytałem ze nigdy nie bedzie zablowanych wszystkich trzech seici od razu tylko z czasem ale to rzecz nieunikniona
    także na przyszłość jak ktos ci cos przyniesie i jedna lub dwie sieci nie działają to w teorii powinieneś wezwać policje

Dodano po 26 [sekundy]:

sieci przepraszam za mały błą

Dodano po 30 [sekundy]:

sieci przepraszam za mały błą
  • REKLAMA
  • #7 2372391
    Pschemek
    Poziom 23  
    Ocena: 14
    czy zablokują od razu czy potem efekt ten sam, kiedys ktoś póścił plotke że w heyah wszystkie telefony zablokowane będą chodzić, jak na razie wszyskie które trafiały mi w ręce nie działały
  • REKLAMA
  • #8 2373310
    matiksm
    Poziom 21  
    Ocena: 2
    buhah, wlasnie kiedys przyszedl ziomek z 3510i ze mu simlocka sciagneli i dzownic nie moze, sprawdzalem wlasnie na karcie heyah i wniosek odrazu taki ze to juma.
    pozdr
  • #9 2375855
    bialyziom
    Poziom 21  
    Aha czyli zablokowanie przez wszystkie sieci to kwesta czasu. Dzieki za informacje. A tak na marginesie frajer nie jestem zeby policje wzywac, jak ma kradziony to niech ma ja nie mam zamiaru sobie rak brudzic takimi fonami i polici tez nie bede pomagal ich znajdywac bo to nie moja dzialka tylko ich. Niech sie chlopaki troche potrudza i przestana pic wodke to moze odyzsk skradzionych telefonow wzrosnie.
  • #10 2376664
    bialyziom
    Poziom 21  
    Panowie ale mam male ale ta 6020 byla zablokowana we wsyztskich sieciach, a teraz smiga w plusie i orange. Czemu tak???

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy skuteczności blokady kradzionych telefonów komórkowych w sieciach operatorów. Zauważono, że telefony zablokowane w jednej sieci (np. Era) mogą działać w innych sieciach (Plus, Orange), co sugeruje, że blokada IMEI początkowo obowiązuje tylko w sieci, w której był aktywny abonament. Użytkownicy wskazują, że z czasem blokada powinna objąć wszystkie sieci, jednak proces ten nie jest natychmiastowy. Pojawiły się też informacje o możliwości zmiany numeru IMEI za opłatą, co ułatwia obejście blokady. Modele telefonów wymieniane w dyskusji to Nokia 6230i, 6020 oraz 3510i. Wskazano, że telefony z SIM-lockiem lub zablokowane mogą mieć ograniczoną funkcjonalność, np. brak możliwości wykonywania i odbierania połączeń. Poruszono również kwestie etyczne i prawne związane z użytkowaniem kradzionych telefonów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA