logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WHIRLPOOL AWM 243-500 - Wyciek wody spod pralki podczas prania, co robić?

pawelyogi 04 Mar 2006 10:19 4793 7
REKLAMA
  • #1 2372358
    pawelyogi
    Poziom 11  
    Witam wszystkich :)
    mam problem z pralką jak w temacie...
    nie zxanm się na tym za bardzo, ale do rzeczy:
    leje się woda z pod pralki podczas prania nie mam pojecia jak się do tego zabrać

proszę o pomoc

pozdrawiam
    Gancarz Paweł
  • REKLAMA
  • #2 2372400
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1608
    Bez sprawdzenia nic nie poradzisz.Najpierw zobacz czy masz dobrze dokręcony filtr(z przodu pralki u dołu).Odkręć tylną osłonę i spróbuj zlokalizować wyciek(obejrzyj dokładnie gumowe węże)
  • REKLAMA
  • #3 2372420
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1710
    Witam!
    Nie wiem jakich rozmiarow jest ten wyciek , ale na poczatek obejrzyj dokladnie zasobnik proszku oraz fartuch od wewnatrz.
  • #4 2372482
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    Najlepiej i najpewniej:

gazeta pod pralkę i patrzeć gdzie ten wyciek a potem zdjąć tylną osłonę, włączyć pranie i świecić lampą patrząć skąd się leje :) :?
  • #5 2372491
    pawelyogi
    Poziom 11  
    Dziękuje za ekspresową odpowiedź :)
    wykręciłem filtr, wyczyściłem i zakręciłem zgodnie z instrukcją, zasobnik propszku też wyczyściłem - załączyłem pranie i czekam na wyciek :)

ps. wyciek jest niewielki z lewej strony pralki
  • REKLAMA
  • #6 2372519
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 2373264
    mjanisze
    Poziom 2  
    Jeżeli to wyciek spod węża poj.proszku - zbiornik, to mam sposób który mnie nie zawiódł:
    Wyjąć wąż ze zbiornika, dokładnie oczyścić z kamienia i proszku, oderwać gumkę zabezpieczającą przed powrotem piany do poj. proszku, po czym wąż wkleić za pomocą dużej ilości butaprenu.
  • #8 2397505
    pawelyogi
    Poziom 11  
    witam :)
    tak jak pisaliście usterka to wąż łączący pojemnik proszku z bębnem... kupiłem nowy 24 PLN :)) wymieniłem i wszystko działa :)))

dziękuje wszystkim za bardzo przydatne rady :)

pozdrawiam serdecznie

Podsumowanie tematu

✨ W pralce WHIRLPOOL AWM 243-500 podczas prania pojawił się wyciek wody spod urządzenia, głównie z lewej strony. Zalecane było sprawdzenie i wyczyszczenie filtra z przodu pralki oraz inspekcja gumowych węży i zasobnika proszku wraz z fartuchami wewnętrznymi. Wyciek najczęściej występuje na połączeniu węża łączącego zbiornik proszku z bębnem, co jest częstą usterką. Naprawa polega na wymianie tego węża, co wymaga demontażu przedniej części obudowy. Alternatywnie można próbować uszczelnić połączenie butaprenem po dokładnym oczyszczeniu węża, jednak jest to rozwiązanie tymczasowe. Wymiana węża na nowy skutecznie eliminuje problem wycieku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA