logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Do czego służą poszczególne kable w tym zasilaczu?

Shade50 04 Mar 2006 11:47 10826 9
REKLAMA
  • #1 2371484
    Shade50
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam!
    Mam maly problem :( poniewaz jestem poczatkujacy (1 klasa technikum elektronicznego) zwracam sie do was...
    Dostalem stary zasilacz komputerowy 200W nawet nei wiem jakiego typu.. :/
    Posiada on 5 wtyczek na wyjsciu i kabel zakonczony 4 koncowkami :|
    Chcialbym przerobic go troszke,a mianowicie zrobic tak zeby slucyl mi on jako prosty zasilacz taki zebym mogl podlaczyc cos do 5V, 12V itd. moze prosciej- aby stal sobie na stole i keidy bede potrzebowal cos podlaczyc pod jakies napiecie np. 12 V zlapal za odpowiednie kable i podlaczyl...
    I WLASNIE W TYM PROBLEM NIE WIEM KTORE KABLE SA OD CZEGO ;(
    Wiem ze cos tam trzeba chyba czarny z zielonym zewrzec zeby ruszyl ale ja dopiero zaczynam..
    BLAGAM POMOZCIE!! tu moj e-mail: b.wojcik0(_at_)vp.pl lub gg 4137793
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu! Proszę nie zakładać podwójnych tematów (zostały scalone do jednego Tematu.
    ... nie krzycz , nie używaj Caps Locka !

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2371511
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    w najwiekszej wtyczce polacz czarny i zielony.
    zolty kabel to +12v a czerwony +5v
    oze sobie chodzic normalnie na stole
    jeszcze jakies pytania?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2371544
    sphenops
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Jeżeli jest to zasilacz ATX to zrób tak https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic316154.html

a napięcia sprawdz miernikiem

Powinny być tak jak na rysunku
    Załączniki:
    • Nowy Obraz - mapa bitowa.JPG (3.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 2371555
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Podejrzewam że to zasilacz AT i potrzebny wyłącznik sieciowy (kabel zakonczony 4 koncowkami).Był temat na forum,poszukaj.
  • REKLAMA
  • #5 2372687
    Shade50
    Poziom 2  
    Moze ja wam pokaze o co mi chodzi:
    Dodaję tu zdjecie tego zasilacza kabli jest pelno ale ktory od czego to jest juz dopiero pytanie :/
    Załączniki:
    • DSCF1896.JPG (126.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 2372718
    ksiezyc11
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    do czego to ma służyć ? to stary zasilacz AT Te dwie białe podłużne to zasilanie płyty , te przezroczysta mniej biała z dziurkami to napędy a ten czarny z którego wychodzą 4 kable brąz czarny biały i niebieski podłączamy na przełącznik, on/off i ot co cała filozofia
  • Pomocny post
    #7 2372808
    glizda1125
    Poziom 15  
    Tu masz pinouty
    Załączniki:
    • AT_PINOUTS.jpg (45.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2372816
    Shade50
    Poziom 2  
    DZieki chlopaki :* dzieki bardzo pomogliscie punkty dla was!! ;)

Dodano po 1 [godziny] 47 [minuty]:

Ej mam jescze jedno male pytanko.. bo jak podlaczylem ten zasilacz AT to on nie chodzi.. Byla jakas mowa ze trzeba zewrzec czarny z zielonym (czarnych czyli ground jest duzo, to mam wziasc obojetnie ktory? A ten zielony jest odrazu przy wejsciu zasilania to napewno o ten chodzi?) bo jak zewre mase z napieciem to moga byc niezle efekty :D hehe czekam na wasza pomoc i z gory THX ;*
  • Pomocny post
    #9 2373434
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    To jest stary zasilacz więc nie zwiera się żadnych kabli tylko odpowiednio trzeba podłączyć cztery przewody do włącznika. Na rysunku kolega ma te kabelki po lewej stronie od zasiłki.
    Załączniki:
    • Do włącznika.jpg (7.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 2374005
    artur00
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    K!lleR napisał:
    To jest stary zasilacz więc nie zwiera się żadnych kabli tylko odpowiednio trzeba podłączyć cztery przewody do włącznika. Na rysunku kolega ma te kabelki po lewej stronie od zasiłki.

dokładnie tak
    schemat połączeń jest namalowany na żółtej nalepce na zasilaczu, na samym dole. Można to połączyć na stałe bez włącznika.
    Pozdrawiam
    artur

ps. we wtyku molex'owym 4 pinowym, aby uzyskać 5V tak jak wcześniej było na rysunkach podłącz się pod czerwony i czarny, aby uzyskać 12V podłącz się pod żółty i czarny, by uzyskać 7V podłącz się pod żółty i czerwony

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy identyfikacji funkcji poszczególnych kabli w starym zasilaczu komputerowym o mocy 200W, prawdopodobnie typu AT lub ATX. Kluczowe informacje to: aby uruchomić zasilacz, należy połączyć czarny (masa) z zielonym przewodem (sygnał Power On). Żółty kabel dostarcza napięcie +12V, czerwony +5V, a czarny to masa (GND). Wtyczki białe służą do zasilania płyty głównej, przezroczyste z dziurkami do napędów, a czarny kabel z czterema przewodami (brązowy, czarny, biały, niebieski) podłącza się do przełącznika on/off. Schematy połączeń często znajdują się na żółtej nalepce na zasilaczu. Wtyk molex 4-pinowy umożliwia pobranie 5V (czerwony i czarny), 12V (żółty i czarny) oraz 7V (żółty i czerwony). Zaleca się sprawdzenie napięć miernikiem. W przypadku zasilacza AT nie zwiera się kabli, lecz stosuje odpowiednie podłączenie przewodów do włącznika sieciowego.
REKLAMA