logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

T610 > wyłącza się na aparacie i gubi datę i godzinę

bbxb 04 Mar 2006 15:38 1134 6
  • #1 2373587
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Witam!
    Mam SE T610. Telefon sam się wyłącza kiedy chcę zrobić zdjęcie [czyli wyłącza się podczas korzystania z aparatu]. Nawet jak go podłącze pod ładowarkę i uruchomię aparat to także się wyłącza. Jak się wyłączy i włącze go to gubi on datę i godzinę i ustawia na domyślne. Gdzie jest przyczyna? Może to wina baterii [telefon ma juz 3 lata i bateria ciagla ta sama]?

Jezeli to bateria to jaka baterie kupić? Oryginal [770 mAh] czy zamiennik [2200 mAh]???

POZDRAWIAM.
  • Pomocny post
    #2 2373748
    tonk
    Spec od GSM
    Ocena: 57
    mi sie wydaje ze zmiana softu powinna pomoc, czyli komplet mcu i emea pozdro
  • #3 2376925
    bbxb
    Poziom 31  
    tylko takie pomysly ???

pzdr.
  • Pomocny post
    #4 2376993
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    bbxb
    a sprawdzileś czy to pomogło ??????
  • #5 2380008
    bbxb
    Poziom 31  
    tak - nic nie pomoglo

pzdr.
  • Pomocny post
    #6 2380648
    tomsyty

Poziom 26  
    Ocena: 20
    No cóż, jeżeli tak na twardo się wyłącza i gubi datę/godzinę, to widocznie uruchomienie aparatu musi powodować jakieś zwarcie do linii zasilających - przez co telefon się wyłącza. Niestety nie wiem gdzie może być taka przyczyna, bo na SE się nie znam, raz tylko takiego naprawiałem (coś związanego z podświetleniem). Jeżeli telefon można uruchomić bez aparatu - spróbuj, wtedy być może się przekonasz czy to wina samego modułu, jak nie to pozostaje szukać na płycie. Żeby się przekonać że to zwarcie, weź jakoś na kabelkach spróbuj podłączyć baterię i szeregowo w linię zasilającą włącz amperomierz - i sprawdź czy skoczy pobór prądu. Możesz też podłączyć równolegle do baterii diodę z szeregowym rezystorem, powinna przygasnąć w momencie gdy się zrobi zwarcie. A jeżeli chodzi o baterię - oryginał, miałem chyba 1700 - 3 dni trzyma, sprzedawca na szczęście oddał kasę i pozwolił zatrzymać baterię :)
    Konto firmowe:
    Tomasz Jędras (tomsyty)
    Wierzbowa 30a, Lubin, 59-300 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://tomsyty.pl
  • Pomocny post
    #7 2380921
    lechu-o
    Poziom 21  
    Ocena: 2
    Niop..........ja jednak myśle, że dogranie modemu (oczywiście ver... zgodna z resztą) i jest szansa, że obejdzie się bez grzebania w HW..!!!

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz telefonu Sony Ericsson T610 zgłasza problem z samoczynnym wyłączaniem się urządzenia podczas uruchamiania aparatu fotograficznego, nawet podłączonego do ładowarki. Po restarcie telefon gubi datę i godzinę, ustawiając je na wartości domyślne. Podejrzenie pada na zużytą baterię oryginalną o pojemności 770 mAh, użytkowana przez 3 lata, z pytaniem o ewentualną wymianę na oryginał lub zamiennik o pojemności 2200 mAh. W odpowiedziach sugerowano aktualizację oprogramowania (MCU i EMEA) oraz modem, jednak próby nie przyniosły efektu. Inna sugestia wskazuje na możliwe zwarcie w module aparatu lub na płycie głównej, które powoduje gwałtowne wyłączanie i utratę ustawień czasu. Zalecane jest sprawdzenie poboru prądu podczas uruchamiania aparatu za pomocą amperomierza lub diody z rezystorem, aby potwierdzić zwarcie. W kwestii baterii rekomendowany jest oryginalny akumulator, gdyż zamienniki mogą nie spełniać oczekiwań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA