logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak napisać komunikator w ANSI C/C++ na Windows XP i Linux?

paul_d 04 Mar 2006 18:03 1381 2
REKLAMA
  • #1 2374147
    paul_d
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Chciałbym napisać komunikator w c. Aplikacja po stronie klienta ma działać na Windows XP w winapi, natomiast serwer ma stać na linuxie. Nie mam doświadczenia odnośnie programowania sieciowego dlatego czekam na wszelkiego rodzaju porady i wskazówki jak również na linki do stron zawierających przydatne informacje. Może ktoś juz kiedyś pisał tego typu aplikacje i ma doświadczenie w programowaniu sieciowym
  • REKLAMA
  • #2 2374178
    Sam Sung
    Poziom 33  
    Ocena: 583
    Powinieneś poczytać na temat socketów (gniazd). Nie jest to już część ANSI C. Sockety są opisane w info libc, a w MSDN jest dokumentacja do WinSock.
  • #3 2436880
    paul_d
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Napisałem już prosty serwer obsługujący wiele połączeń. Serwer nasłuchuje na porcie, klient po podłączeniu się do serwera może wpisać wiadomość, która zostanie rozesłana przez serwer do wszystkich zalogowanych użytkowników. Do tego celu używam funkcji select(). Mam pytanie, jak mogę zmienić mój serwer tak aby wiadomość była wysłana do użytkownika o konkretnym numerze IP podanym przez klienta wysyłającego wiadomość. I do tego jeszcze logowanie za pomocą nazwy użytkownika i hasła.
REKLAMA