logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować domofon z telefonów stacjonarnych? Schematy i pomysły

makaraka 05 Mar 2006 18:38 11783 6
REKLAMA
  • #1 2378449
    makaraka
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam problem. Chciałbym zrobić sam domofon.
    Jak szukałem jakiś schematów ale nie znalazłem.
    Wiem, że się jakoś da z telefonów stacjonarnych, żeby połączyć je miedzy sobą i podać napięcie.
    Jak, a może ze starego radia wziąć wzmacniacz?
    No już sam nie wiem.
    Proszę o jakieś pomysły albo schematy.
    Pozdrawiam. MAKARAKA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2378552
    snicek
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    ciekawe gdzie szukales? bo jest tego naprawde duzo, ale zeby nie byc wrednym tu masz taki ze zrobisz cos niezlego z trzech :D :
    http://freefm.pluton.one.pl/mike/telefon/telefon.html

jesli pomoglem kilknij ze pomoglem ;) moze jak nazbieram pare punktow to bede weselszy
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2390578
    przezorny
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    wystarczy ze wezmiesz dwie słuchawki od telefonu, polaczysz kablem i w swzreg dasz baterie i juz działa, z przeczykiem jest podobnie, ale musisz przerobic go na napiecie 12v lub zakupic

Dodano po 2 [minuty]:

wystarczy ze wezmiesz dwie słuchawki od telefonu, polaczysz kablem i w swzreg dasz baterie i juz działa, z przeczykiem jest podobnie, ale musisz przerobic go na napiecie 12v lub zakupic
    ps. chciałem dodac ze w słuchawce musisz połączyc mikrofon i głośnik też w szereg!
  • REKLAMA
  • #5 2391656
    makaraka
    Poziom 11  
    a jak wzmocnić dziwięk żeby zamiast słuchawki była skrzyneczka z głośnikiem i żeby było dobrze słychać ?? dzięki wszystkim za pomoc może to sie wyda dla nie których banalne pytanie ale ja dopiero poznaje tajemnice elektroniki
  • #6 2391757
    snicek
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    musisz zastosowac wzmacniacz i przeniesc cala elektronike do "skrzyneczki" ;) . obawiam sie ze nie wele juz to bedzie mialo wspolnego z domofonami zrobionymi z telefonow. chyba lepiej odrazu zrobic wlasne domofony. bo z telefonow to chyba tylko uzyjesz glosnikow lub mikrofonow.
    jesli nadal chcesz cos zrobic to proponuje cos takiego :

http://bc107.republika.pl/html/domofon.html
    lub
    http://www.elb.vectranet.pl/~krzysztofg/projekty/domofon_klatkowy.htm
    wbrew pozorom to proste schematy ;)
  • #7 2899778
    makaraka
    Poziom 11  
    dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy domofonu z wykorzystaniem telefonów stacjonarnych. Propozycje obejmują łączenie słuchawek telefonicznych za pomocą kabli i zasilanie ich baterią 12V, przy czym mikrofon i głośnik w słuchawce należy połączyć szeregowo. Aby uzyskać lepszą jakość dźwięku i zastąpić słuchawkę skrzynką z głośnikiem, konieczne jest zastosowanie wzmacniacza audio oraz przeniesienie elektroniki do osobnej obudowy. Wskazano, że takie rozwiązanie może odbiegać od klasycznych domofonów z telefonów i lepiej rozważyć budowę własnego układu domofonowego. Udostępniono linki do prostych schematów domofonów oraz projektów wykorzystujących tranzystory BC107, które mogą posłużyć jako baza do konstrukcji. Podkreślono, że w sieci dostępnych jest wiele schematów i pomysłów na takie urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA