logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić zasilacz symetryczny 12V bez odpowiedniego transformatora?

DJ Davi 05 Mar 2006 22:47 6514 7
REKLAMA
  • #1 2379804
    DJ Davi
    Poziom 21  
    Ocena: 54
    Witam.
    Chciałem zrobić zasilacz symetryczny 12v ale nie mam takiego transformatora. Chciałem go zrobić o oparciu o ten schemat https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=151371
    Można jakoś przerobić ten układ abym nie musiał zastosować takiego transformatora.
  • REKLAMA
  • #2 2379847
    P@WEŁ
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    Możesz tak, ale będziesz musiał wstawić większe kondensatory, bo będziesz miał więcej tętnień do zlikwidowania.
    Pozdrawiam
    Jak przerobić zasilacz symetryczny 12V bez odpowiedniego transformatora?
  • REKLAMA
  • #5 2383300
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    Daj 4700uF, nie wiem czy jest jakiś przelicznik, ale im większa pojemność tym lepsza filtracja tętnień.
  • REKLAMA
  • #6 2383408
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 884
    Wzór na C jest taki
    C=Q/C=(I*t)/U
    C=(I*20mS)/U
    Gdzie I = to maksymalny prąd jaki pobierany będzie z zasilacza.
    t = to czas ładowania kondensatora dla prostownika dwupołówkowego t =10ms a dla jednopołówkowego 20ms
    U = to napięcie tętnień.
    W praktyce stosujemy taką oto regułę doboru pojemności kondensatora
    2uF..6uF na każdy 1mA pobieranego prądu. Czyli jak zasilacz pobiera 100mA prądu to wybieramy pojemność z przedziału 220uF do 680uF
    Aha i dla prostownika jednopołówkowego wartość kondensatora trzeba podwoić
  • REKLAMA
  • #8 2408727
    P@WEŁ
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    Teoretycznie wystarczy, jeżeli zwiększysz kondensatory przed stabilizatorem, ale jak masz miejsce w obudowie, to nie zaszkodzi zwiększenie pojemności na wyjściu.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modyfikacji zasilacza symetrycznego 12V bez użycia transformatora symetrycznego, opartego na schemacie z elektrody. Wskazano, że możliwe jest zastosowanie zwykłego transformatora, ale konieczne będzie zwiększenie pojemności kondensatorów filtrujących, aby skutecznie wygładzić tętnienia. Zalecane jest użycie kondensatorów o pojemności około 4700µF przed stabilizatorami, a także ewentualne zwiększenie pojemności kondensatorów na wyjściu, jeśli jest na to miejsce. Podano wzór doboru pojemności kondensatorów filtrujących: C = (I * t) / U, gdzie I to maksymalny prąd, t to czas ładowania kondensatora (10ms dla prostownika dwupołówkowego, 20ms dla jednopołówkowego), a U to dopuszczalne tętnienia napięcia. W praktyce stosuje się 2-6µF na każdy 1mA pobieranego prądu. Wskazano również, że stabilizatory 7812 i 7912 są odpowiednie do uzyskania symetrycznego napięcia +12V i -12V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA