logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera Canon MV590. Odtwarza idealnie, ale nie nagrywa obrazu.

gniewkos 06 Mar 2006 14:57 3138 11
REKLAMA
  • #1 2381667
    gniewkos
    Poziom 11  
    Witam!
    Mam kamerę canon mv590 która odtwarza idealnie, ale nie nagrywa obrazu ( dzwięk nagrywa idealnie) - co moze być przyczyną? Jak włączam nagrywanie ekran jest cały czarny, czasem skaczą paski! ( mam zdjętą przesłonę). Co jakiś czas nagra minutę filmu ale potem znowu nie nagrywa obrazu... - tak jakby cos bylo luzne i cos nie stykało. Kamera nie upadła i nie zalała się - po prostu cos przestało działać. Proszę o pomoc ewentualnie gdzie mogę oddać ją do sprawdzenia ( serwisu) - jestem z trójmiasta. Dziekuje za Pomoc!!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2382723
    Tadmen
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam.
    Masz uszkodzony przetwornik CCD, norma w tych kamerach.
    Pozdrawiam
    PS.reszta na pw.
  • REKLAMA
  • #3 2395638
    gniewkos
    Poziom 11  
    dzięki za odowiedź-jeśli możesz to napisz czy to skomplikowana naprawa i przybliżony jej koszt...(tego przetwornika)
    pozdrawiam
  • #4 2397173
    raflo
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    Cena zalezy od tego czy przetwornik masz z demontu czy nowy. Ale licz sobie ok 200zł za demont. Te same przetworniki stosowane są równiez w kamerach SONY i JVC. Przy wymianie nalezy zachować ostrożność. Jezeli będziesz mial przetwornik z demontu nalezy go odkleić bardzo ostrożnie od metalowego mocowania tak zeby nie pękł.
    Powodzenia!
  • #5 2404143
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ocena: 129
    Masz CCD Sony i wszystkie firmy, które je stosowały ....
  • #6 2434433
    KRISSERV
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Witam
    Posiadam przetwornik w b. dobrej cenie noweczki kontakt na pw
  • REKLAMA
  • #7 2541396
    ESP
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Gdzie mozna kupic taka czesc? Mam ten sam problem ze swoja kamera, identyczny. Czy mozna to naprawic "w domu" z wasza pomoca?
  • Pomocny post
    #8 2546456
    KRISSERV
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Jak wczesniej pisałem mam takie przetworniki. Przetwornik trzeba wylutowac albo zrobisz to Sam albo kontakt na pw pomoge!
  • #9 2684171
    gniewkos
    Poziom 11  
    Witam ponownie.
    Wszyscy użytkownicy kamer canona - jeśli w Waszej kamerze zepsuł się przetwornik CCD to nie dajcie się zrobić tym, co chcą je Wam wymienić za 300-350 zł. Zadzwońcie do serwisu Canona w warszawie, tam wszystko opowiedzą a jeśli nawalił przetwornik w Waszej kamerce to naprawią to gratisowo - nawet zapłacą za przesyłkę. Sam dzwoniłem i się pytałem jak to wygląda i tak mi powiedzieli....
    Mam cały czas nie naprawiona kamere bo nie miałem czasu sie za to zabrac.
    Pozdrawiam i przestrzegam przed naciągaczami.....
  • REKLAMA
  • #10 2723979
    gniewkos
    Poziom 11  
    I tak jak pisałem wcześniej. Kamere odesłałem do serwisu canona a po trzech dniach miałem ją już w domu całą i sprawną. Przetwornik CCD wymieniony za darmo bez gwarancji!!! Bardzo solidna firma!!!
  • #11 2788843
    aaa
    Poziom 11  
    Potwierdzam, mi też wymienili po gwarancji za darmo w MV600, już rok temu. Chyba bylem jednym z pierwszych bo serwis najpierw chciałl600 zl za naprawe. Dopiero na podstawie interwencji firmy Canon Polska wymienili za darmo.
  • #12 2892603
    gniewkos
    Poziom 11  
    tak więc temat zakończony - jeżeli posiadasz kamerkę Canon i zepsuje Ci się przetwornik CCD to najpierw skontaktuj się z serwisem w warszawie i nie daj się naciągnąć na naprawę za grube pieniądze!!!!
    To adres kontaktowy
    Foto/Video
    Centralny serwis Canon Polska
    Centrum Serwisowo Informacyjne Foto i Video
    www.fotovideo-csi.pl
    01-014 Warszawa, ul. Żytnia 15
    tel.: (22) 862 41 38/39, fax: (22) 862 41 40

Podsumowanie tematu

✨ Problem z kamerą Canon MV590 polega na braku nagrywania obrazu przy jednoczesnym poprawnym nagrywaniu dźwięku. Objawy to czarny ekran podczas nagrywania oraz sporadyczne pojawianie się zakłóceń i krótkich fragmentów nagrania. Przyczyną jest uszkodzony przetwornik CCD, co jest typową usterką w tych modelach. Wymiana przetwornika CCD może kosztować około 200 zł, jeśli używa się części z demontażu, jednak wymaga ostrożności przy odklejaniu i lutowaniu. Przetworniki te są stosowane także w kamerach Sony i JVC. Istnieje możliwość samodzielnej wymiany, ale zalecane jest skorzystanie z serwisu. Canon Polska oferuje bezpłatną wymianę przetwornika CCD nawet po okresie gwarancji, co potwierdzają doświadczenia użytkowników. Serwis Canon w Warszawie jest rekomendowany jako miejsce naprawy, gdzie wymiana odbywa się szybko i solidnie, bez dodatkowych kosztów. Użytkownicy są ostrzegani przed naciągaczami oferującymi drogie naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA