logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kabel sieciowy. Czy szybkość łącza zmniejszy się o połowę?

MatiasPL 06 Mar 2006 15:13 1642 11
REKLAMA
  • #1 2381734
    MatiasPL
    Poziom 11  
    Witam, mam pytanie czy jeżeli połacze 2 kompy scrossowanym kablem sieciowym to szybkośc łacza sie zmniejszy o polowe??!! I czy musi byc wlaczony 1 komp(administrator) gdy chce miec na tym 2 kompie?? Prosze o odpowiedzi:(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2381822
    vacpan
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    2 komputery łączysz bezpośrednio ze sobą scrossowanym kablem ( skrętka ), a prostym jeśli kożystasz ze switcha. Z tego co się orientuję to szybkość transmisji nie ulegnie zmianie i bedzie wynosiła tyle co może wyciągnąć najwolniejsza z kart ( zazwyczaj 100MBit ).

Jeśli chodzi o drugie pytanie to ja nie rozumieć o co ty chodzić :D. Napisz to jakoś bardziej zrozumiale.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2383987
    przezorny
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    MatiasPL napisał:
    Witam, mam pytanie czy jeżeli połacze 2 kompy scrossowanym kablem sieciowym to szybkośc łacza sie zmniejszy o polowe??!! I czy musi byc wlaczony 1 komputer(administrator) gdy chce miec na tym 2 kompie?? Prosze o odpowiedzi:(

jesli chodzi o pytanie 1/ to: szybkość dzieli sie na polowe, tylko wtedy gdy cos ciągniesz, natomiast w przypadku ogladania ww, to minimalne są odchylki szybkosci, ale może tez wystąpic , ze w przypadku ciągniecia, pierwszy od netu bedzie lepiej ciągnoł/wyzsza szybkość, niż drugi?

jezeli chodzi o pytanie 2/ to: jezeli komp drugi bierze sygnał z pierwszego/czyli jest polaczone po skretce karta sieciowa/sieciowa/ to musi byc właczonny pierwszy, by drugi działał, natomiast jezeli zastosujesz modem-router, to wtedy dowolny wlaczony ma neta.
  • #4 2385018
    MatiasPL
    Poziom 11  
    a gdzieś tak ile kosztuje ten modem router?? Dzienki za powyzsze odpowiedzi :)
  • #5 2385031
    przezorny
    Poziom 16  
    chetnie ci wskaze, ale musze wiedziec skad jest net, jaka to siec, by moc cos ci zaproponować jakis router
  • #6 2385739
    MatiasPL
    Poziom 11  
    Jest to Neostrada 320 kb/s i to chyba wszystko
  • #7 2385780
    shivo
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    http://www.allegro.pl/14792_adsl.html?order=t&view=gtext
    obadaj :>
    od Ciebie zalezy ile kasy chcesz wydac na router..
    osobiscie polecil bym linksysa(drozszy,ale fajniejszy i niezawodny)
    ale oczywiscie planet, asmax, dlink tez sa OK...
    tylko te testowalem i moge powiedzeic ze sie nie zawiodlem...

pozdrawiam;
  • REKLAMA
  • #8 2386068
    przezorny
    Poziom 16  
    JA osobiście skusiłem sie na tzw wynalazek tpsy modem-ruter-switch-"livebox" i jestem zadowolony, bo to mała kasa za mc, a moge dopiac nawet do 10 kompow,/ma trzy wyjscia kablowe,tzn po usb, i dwa po rj45/, jak rownieza bezprzewodowe, ktore niezaleznie od siebie maja neta, wejdz na sytone neostrady i poczytaj sobie o nim
  • #9 2388609
    MatiasPL
    Poziom 11  
    Ja tez sie nad nim zastanawiam:) Zwłaszcza że mam zniszke na neo bo moja mama pracuje w tp:)
  • #10 2397470
    MatiasPL
    Poziom 11  
    Kurde mam kabel bo mi przyszedl wczoraj i podlaczylem wszytko tak jak mialo byc i nie chcialo dzialac.:( tzn.zrobilem mala siec domowa i nie chcialo dzialac Poradźcie
  • REKLAMA
  • #11 2398968
    przezorny
    Poziom 16  
    co ci nie działa?, a co zrobiłeś?
  • #12 2402636
    MatiasPL
    Poziom 11  
    podlaczylem kabel sieciowy i ustawilem wszystkie parametry. ale nie pokazuje mi sie ze mam neo zalaczone na kompie(gosc). chociaz powinno

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie dwóch komputerów bezpośrednio kablem krosowanym (skrętka) umożliwia komunikację sieciową bez utraty prędkości łącza, która jest ograniczona przez najsłabszą kartę sieciową (zwykle 100 Mbit/s). Szybkość transmisji może się dzielić na pół tylko podczas jednoczesnego przesyłania danych między komputerami, natomiast przy standardowym korzystaniu z internetu różnice są minimalne. Drugi komputer korzystający z połączenia bezpośredniego musi mieć włączony pierwszy komputer, który pełni rolę źródła sygnału. Alternatywnie, zastosowanie modemu-routera pozwala na niezależne korzystanie z internetu przez dowolny podłączony komputer. W kontekście dostępu do internetu Neostrada 320 kb/s, polecane są routery marek Linksys, Planet, Asmax oraz D-Link, z uwagi na ich niezawodność i funkcjonalność. Popularnym rozwiązaniem jest także urządzenie typu "livebox" łączące funkcje modemu, routera i switcha, umożliwiające podłączenie wielu komputerów przewodowo i bezprzewodowo. Problemy z konfiguracją sieci domowej mogą wynikać z nieprawidłowych ustawień parametrów sieciowych lub braku wykrycia połączenia z internetem na drugim komputerze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA