logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radiówka czy kabel do połączenia 3 komputerów na 50m? Koszty i efektywność

Jamal20 20 Kwi 2006 16:52 2201 17
  • #1 2547764
    Jamal20
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Czesc. Mam zadanie do wykonania. Mianowićie musz epołączyć 3 komputery ( narazie ) bo nie iwem czy w przyszłości jeszcze nie dojdą jakies. Musze wybrac metode połączenia ich ze sobą. W gre wchodza koszty instalacji i urządzeń. Komputery oddalone sa od siebei niewięcej niz 50 metrów mierzone kablem !! nie w linie prostej. Jaki rozwiązania sugerujecie i co waszym zdaniem dało by lepszy efekt. aha chciałbym dzielic NEO. Nie jest konieczna mozliwości ustalania przydzialu łącza choc fajnie by było jak by taka mozliwości była. Bardzo prosz eo wasze opinie.
  • #2 2547782
    MaxFm
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Jesli na ok 50m to zdecydowanie kabelkiem. Mniej problemow, szybsze predkosci :D
  • #3 2547788
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Pewnie zdania będą podzielone, niemniej jednak jeśli nie ma żadnych przeszkód to moim zdaniem kabel. Tanie i proste rozwiązanie, dorzucisz prosty router sprzętowy (w przypadku ograniczania komuś przepustowości pasma - router musi być z taką funkcją) i po problemie. Ale podkreślam - to moje zdanie.
    Pozdrawiam
  • #4 2547889
    Jamal20
    Poziom 17  
    No tez tak myslałem ze kabelek bedzie lepszy. Moze ktoś z was jzu ma taką mini sieć i podzielis ie informacjami co do sprzętu jakiego urzył. dzięki i pozdrawiam
  • #5 2548086
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    zwykły switch i troche kabla. żadna filozofia. do tego dopinasz jakiś router lub sam modem ADSL(wtedy będzie bez podziału pasma i inny możliwości kontroli).
  • #6 2548208
    piochuxl
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Koszty ogólnie podobne ale.. kabelek musisz położyć zawsze gdzieś go widać
    a wi-fi działą i nie widać nic. druga sprawa że jak przesawisz kompy od nowa ciągniesz w nowe miejsce kabel przy wi-fi nie.Więc najpier odpowiedz na czym ci zależy ?? praca w sieci czy tylko internet?? jeśli tylko net i zależy ci na estetyce to wifi jeśli zaś na prędkości to kabel.
  • #7 2548401
    Jamal20
    Poziom 17  
    NO najbardzije zalezy mi na necie. Estetyke moge schowac do pudełka ;) Jestem za rozwiązaniem z kablem. Macie jakies przetestowan ei sprawdzone zestawy które ładnie ze soba wspłpracują i nie kosztuja fortuny ?

Dodano po 1 [godziny] 57 [minuty]:

Sory ale tyle teraz sie oczytalem na forum o tym i zupełnie zgłupiałem. Na moim pierwszym projekcie sprawa wygladala tak: PC1 z neostradą 512 PC2 i laptop. Wszystkei chciałem połączyc kablem. Do tego chciałem dokupic tylko swich co dało by wynik taki ze nie mial bym mozliwości kontroli dostępu do sieci. I tak widzialem to pierwotnie. Jesli jest to pprawne to czy nie bedzie jakis problemów z netem na PC2 i laptopie. Jesli mój pomysl jest do du..y to prosze podajcie jakis inny lecz rónie tani max 300 złotych. bardzo bede wdzięczny za wszelką pomoc.
  • #9 2550672
    piochuxl
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    A gdzie modem bo ten router nie ma wbudowanego modemu i nie obsługuje modemu usb
  • #10 2550865
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6460
    Jeśli masz modem na USB i komputer udostępniający będzie pracował 24h/dobę to potrzebujesz w nim kartę sieciową i switch lub kartę WiFi.
    Jeśli chcesz mieć net niezależnie to potrzebujesz modem ADSL z wyjściem Ethernet i sprzętowy router lub router z modemem ADSL.
    Polecam jednak dołożyć parę złotych i zrobić to na WiFi, o wiele wygodniej, nie trzeba wiercić dziur w ścianach a tym bardziej ciągnąć kalba za laptopem. Do podziału Neostrady wystarczy sieć 11Mbps (802.11b).
  • #11 2551559
    Jamal20
    Poziom 17  
    no moze wifi było by lepsze ale mi zalezy na kablu. Czy ktoś z was moze mi podac najlepiej linki z aukcji alegro co musiałbym kupic zeby to zadziałało pod nesotrade ?
    albo jest rozwiązanie drugie. teraz mam dostęp do netu poprzez wifi, ale wiem tez ze admin nie chce abym dzielił siec na wiecej stanowisk. Jesli jednka udało by mi sie go przekonac to co musze zakupic zeby móc odbierac i nadawac sygnal. teraz odbieram na antenie eliptycznej i karcie RT2400 Wirelles LAN. Co wy na to powiecie? I bardzo bym prosił o jakies konkretne dane an ie podpowiedzi typu "kup jakis router, modem swich i bedzie hulało" Prosze o wyrozumiałośc i wszelką pomoc.
  • #12 2551640
    tzok
    Jeżeli chcesz dzielić bez udziału komputera to potrzebujesz router.
    Jeśli chcesz brać internet z radia to potrzebujesz access pointa, który może pracować jako AP Client, lub routera z AP mogącym pracować jako AP Client.
  • #13 2551740
    lesioand
    Poziom 13  
    każdy swój towar zachwala, a ja po prostu proponował kabel, miałem juz i przeszedłem znów, szkoda nerw i czasu, zalezy jeszcze kto to instaluje, zobacz sam. http://www.pai.net.pl/
  • #15 2556883
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 2564731
    jedynygarf
    Poziom 20  
    Ja proponuje następujacy sprzet mianowicie Planet ADE-4000 (o ile sie niemyle) ma on w sobie odrazu switcha i modem a na allegro dostaniesz go do 150zl sprzet b.stabilny do tego jakiś kabel najlepiej madex zewnętrzny i wkopać go w ziemie dużo lepiej od radia bo większa prędkość przesyłu pomiędzy uzytkownikami a jak sieć ci sie dozrośnie to dokup menadzer pasma BM-500 planeta będzie on kątrolował kto ma mieć jaką prędkość
  • #17 2566513
    dj_pielgrzym
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    piochuxl napisał:
    Koszty ogólnie podobne ale.. kabelek musisz położyć zawsze gdzieś go widać
    a wi-fi działą i nie widać nic. druga sprawa że jak przesawisz kompy od nowa ciągniesz w nowe miejsce kabel przy wi-fi nie.Więc najpier odpowiedz na czym ci zależy ?? praca w sieci czy tylko internet?? jeśli tylko net i zależy ci na estetyce to wifi jeśli zaś na prędkości to kabel.

A co w wypadku jak przestawi komputer tam gdzie wifi nie bedzie miała zasiegu? Kable jeśli pusci je się z głową są estetyczne i nie ma problemów, że w chwili włączenia przez sąsiada mikrofali zrywa nam polączenie. Dodatkowo kabel jest o wiele wiele bezpieczniejszy. Wrecz wyklucza włamanie się do naszej sieci i uzywanie naszego netu za darmo.

A co do estetyki - kolego ile masz kabli w domu ? :)

Zdecydowanie na taki dystans polecam kabel.

A teraz po krótce koszta:

kablem:
    Koszt szpuli 300m okolo 170-200zł. Koncówki RJ-45 0,50gr sztuka. Jakieś listwy ( o ile nie ma na klatce ) do schowania kabla 2,0 zł 3m. router bez zarządzania pasmem 50zł allegro, 120sklep. Wydajny jak diabli. U ludka karta sieciowa ( od 2 lat zintegrowana karta sieciowa to standart ) a jesli gość nie ma sieciówki to 14zl :)

Radiowo
    AP zalezy jaki chcesz od 100zł (cienki AP) w górę. Niektore są z routerem, ale są droższe. Karta sieciowa Wi-FI sztuka pow 120zł. W zależnosci od uwarunkowan bedziesz byc moze potrzebował zewnętrzych anten - takze dodatkowy koszt.

Dezyzja należy do Ciebie...
  • #18 2567517
    tzok
    Sczerze powiedziawszy to... w domu usunąłem wszystkie kable i przeszedłem na WiFi, używane karty 11Mbps są tanie a do podziału netu wystarczają.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru metody połączenia trzech komputerów oddalonych do 50 metrów (mierzone kablem) z uwzględnieniem kosztów i efektywności. Przewaga kabla Ethernet jest podkreślana ze względu na stabilność, szybkość transmisji i bezpieczeństwo, a także niższe koszty instalacji i sprzętu. Proponowane rozwiązania kablowe obejmują użycie switcha, routera z funkcją zarządzania pasmem oraz kabli zewnętrznych (np. Madex). Wskazano, że kabel wymaga estetycznego poprowadzenia, ale eliminuje problemy z zakłóceniami i dostępem nieautoryzowanym. Alternatywnie rozważano sieć WiFi, która jest wygodniejsza w instalacji i mobilności, ale może mieć niższą stabilność i prędkość oraz wyższe koszty kart sieciowych. Do podziału Neostrady rekomendowano routery z wbudowanym modemem ADSL i funkcją switcha, np. Linksys BEFSR41, Linksys WRT54GS, a także urządzenia Planet ADE-4000 z wbudowanym modemem i switchem. W przypadku radiówki sugerowano punkty dostępowe z trybem AP Client oraz routery D-Link DI-524 i DI-604. Koszty sprzętu i instalacji zostały porównane, z podkreśleniem, że kabel jest bardziej ekonomiczny i bezpieczny, natomiast WiFi oferuje większą wygodę i mobilność. Wskazano również na konieczność dopasowania sprzętu do rodzaju łącza internetowego (modem USB, ADSL) oraz potrzeb zarządzania pasmem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA