logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kierownica Typhoon Power Wheel niewidoczna w Win XP i Win 98 - co robić?

ajni 06 Mar 2006 21:13 2742 15
REKLAMA
  • #1 2383327
    ajni
    Poziom 20  
    Ocena: 56
    Mam problem kupiłem kierownice Typhoon power wheel (używana) i jest problem.
    Mianowicie system jej nie widzi.
    Po wpisaniu w kontrolery gier cokolwiek czy to kieronica czy joy 2 osiowy 4 klawisze jest komunikat:
    Brak połączenia, System to Win XP na WIn 98 jest to samo.
    Rozebrałem całą wszystkie połączenia są OK.
    Potencjometry od gazu i hamulca są połączone szeregowo w taki sposób że w spoczynku jest opór na pinach 1-6 52kΩ po wciśnieciu gazu maleje do 16kΩ po wciśniećiu hamulca rośnie do 96kΩ.
    Przy wciśniętych obydwu pedałach jest ok 60 kΩ.
    Pozycja kierownicy w spoczynku to piny 1-3 50kΩ przy max skręcie w prawo 95kΩ w lewo 0.
    Kierownica posiada 4 przyciski + dzwigienka z lewej strony kierownicy (zdublowane przyciski na kierownicy) i przełącznik czułości skrętu HI i LO. Nie mam pojęcia co jest nie tak kombinuje juz kilka godzin i nic, ani na WinXP ani na Win98 (różne komputery).
    Może ktoś ma jakieś pomysły.
    Kierownica Typhoon Power Wheel niewidoczna w Win XP i Win 98 - co robić?
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę przeczytać...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• REKLAMA
  • #2 2383809
    jokrasa
    Poziom 28  
    Ocena: 89
    Oczywiście w biosie (w przypadku muzyki zintegrowanej na płycie gł.) jest włączony GamePort. Jeśli ta opcja to można pokusić się o zmianę wartości (bodajże 310, 320, 330).
    Inna opcja = masz muzykę na PCI a podłączasz wtyczkę Game do wejścia należącego do muzyki zintegrowanej na płycie.
  • #3 2383951
    ajni
    Poziom 20  
    Mam dźwięk zintegrowany na K7S5a ale nie używam (płyta tymczasowa, bo MSI w naprawie) A mam dołożoną CMI 8738 na PCI i podłączam do tej na PCI. Tępy nie jestem to takie pytania to bez przesady a z tymi przewaniami to miałem kombinować ale nie wiem czy coś to da.
  • REKLAMA
  • #4 2383979
    jokrasa
    Poziom 28  
    Ocena: 89
    Spoko.
    Myśle jednak że z przerwaniami dużo można zwojować o ile sama kierownica (elektronika) nie jest uszkodzona.

Coś ta fajera taka wyślizgana.
  • #5 2384122
    ajni
    Poziom 20  
    jokrasa napisał:

Coś ta fajera taka wyślizgana.

Co to znaczy?
    Elektronika, a jaka tam jest elektronika o ile mozna wiedzieć, chyba że chodzi ci o 3 potencjometry obrotowe, 4 przyciski swith, przełącznik hebelkowy i pare metrów kabla.
    Dla mnie to żadna elektronika, gdzieś było opisane że wystrczy podpiąć jakiś opór pomiędzy piny 1-3 i 1-6 aby kompputer "poczuł" podłaczoną kierownice/joy, ale to jest oryginalna kierownica, która chyba kiedys działała, a uszkodzone nie jest nic, wszystkie kable maja ciągłość, a potencjometry są sprawne.
    To musi być jakaś głupotka jak zwykle.
    A z przerwaniami to wątpie no ale żeby nie było to pobawie się w południe po zajęciach.:D
  • #6 2385643
    ajni
    Poziom 20  
    Zabawa z przerwaniami nic nie dała ani na porcie z karty zintegrowanej ani na CMI 8738 nic. cały czas brak połączenia. Może ma ktoś jakies pomysły?? Może wartości rezystancji są nieodpowiednie?
  • REKLAMA
  • #7 2386096
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    :arrow: ajni - rezystancje sa dobre.
    Takie wlasnie powinny byc: 50kΩ w polozeniu srodkowym, i okolice 0Ω i 100kΩ przy wychyleniach max.
  • #8 2386938
    ajni
    Poziom 20  
    Więc jakie mogą być przyczyny że tego nie wykrywa. Wynika z tego że wina leży po stronie kompa no ale jak nie chodzi u mnie na karcie muz zintegrowaniej i na PCI i u kumpla na innym kompie do tego u mnie na systemie XP u niego na 98 (stary sprzęt). Może coś trzeba ustawić, przestawić nie mam pojęcia. Kiedyś podłączałem kierownice domowej roboty 2 potencjometry suawkowe- pedały i obrotowy- skręt i wykrywało bez kombinowania tylko że to była inna płyta główna i inna karta muzyczna na ISA. Może ktos pomoże bo podziażyłbym w Colina czy NFS. Proszę o pomoc.
  • #9 2398406
    ajni
    Poziom 20  
    Pomawiam pytanie wie może jakie jest rozwiązanie tego problemu, a może ktoś zna wróżkę od takich rzeczy bo ja juz pomysłów nie posiadam.
  • REKLAMA
  • #10 2398422
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    A jakiego masz kompa? Moze nForce2?
  • #11 2398647
    ajni
    Poziom 20  
    Nie normalnie mam płyte K7N2 Delta 2 MSI ale ona padła i mam zastępczą ECS K7S5A na SIS, coś czytałem że nForce2 ma problem z tym, ale to chyba nie ma nic do tego bo mam karte muzyczną wpinaną na PCI CMI 8738 i nie chce wykrywac ani na tej zintegowanej z ECS ani na tej na PCI. Może jak odbiore MSI z serwisu to wreszcie pójdzie, chodź nie wiem. U kumpla na jakiejś starej płycie pod celerona 333 i muzycznej Sound Blaster i win98 tez nic. Tak jakby uszkodzona była kierownica a wynika z pomiarów że dobra. Nie mam pojęcia co jest nie tak. Sprubuje jeszcze po kumplach z nią pochodzic może na jakimś kompie zaskoczy.
  • #12 2495231
    ajni
    Poziom 20  
    Wróciła mi płyta z serwisu teraz ma MSI K7N2 delta 2 na nForce 2 jest zintegrowana muza na niej, ale nie posiada portu gier. Podpinam kierownice do karty muzycznej na PCI CMI 8738 i jest tak samo jak na poprzedniej płycie nie reaguje w ogóle. Cały czas jest brak połączenia. Wie może ktoś co może być tego przyczyną. Juz od zmysłów odchodze.
  • #13 4373405
    easy rider
    Poziom 12  
    Ocena: 30
    Witam, wracam do tematu. Mam ten sam problem, ale z joyami i padami--cokolwiek podłaczam to jest brak połaczenia, cos z ta karta chyba jest nie tak. CMI8738 wszystko działa, oprócz game port, poradzcie cos pozdr. ER
  • #14 4374405
    ajni
    Poziom 20  
    Ja mam teraz kartę sound blastera PCI 128 port jest tylko caly czas ma konflikt bo jest brak przerwań wolnych, obejść się tego nie da za diabła. No i kiera też nie działa logiczne. Nie czaję. Ja już dałem sobie z tym spokój a kiera leży i się kurzy, bo mi pomysłów brakło.
  • #15 4376348
    easy rider
    Poziom 12  
    Ocena: 30
    U mnie nie ma konfliktow przerwan, a joy nie działa--"brak połączenia". Nie wiem jak sobie z tym poradzić ER
  • #16 4376444
    ajni
    Poziom 20  
    Jest jedno wyjście, kupić pady/joye/kiery na usb. Ja już dąłem spokój, testowałem kiere chyba na 4 albo 5 kompach i na żadnym zero oznak. Już się zastanawiałem czy wogóle te porty działają, czy od picu są?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy kierownicy Typhoon Power Wheel, która nie jest wykrywana przez systemy Windows XP i Windows 98 na różnych komputerach. Pomimo poprawnych pomiarów rezystancji potencjometrów (około 50kΩ w pozycji spoczynkowej oraz wartości od 0Ω do 100kΩ przy maksymalnych wychyleniach) i sprawności połączeń, systemy zgłaszają brak połączenia z urządzeniem w panelu kontrolerów gier. Kierownica posiada cztery przyciski, dźwignię oraz przełącznik czułości skrętu (HI/LO). Próby podłączenia do różnych kart dźwiękowych, zarówno zintegrowanych (na płytach głównych ECS K7S5A, MSI K7N2 Delta 2 z chipsetem nForce2), jak i na PCI (CMI 8738, Sound Blaster PCI 128), nie przyniosły efektu. Sprawdzano ustawienia BIOS-u dotyczące portu gier oraz przerwań, jednak brak wolnych przerwań i konflikty sprzętowe uniemożliwiają poprawne wykrycie kierownicy. Próby zmiany wartości przerwań i testy na różnych komputerach również nie rozwiązały problemu. Wskazywano, że problem może leżeć po stronie sprzętowej karty dźwiękowej lub portu gameport, a nie samej kierownicy, która według pomiarów jest sprawna. Ostatecznie sugerowano rozważenie zakupu urządzeń z interfejsem USB, gdyż porty gameport często sprawiają problemy kompatybilnościowe i sprzętowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA