logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Manta Compressor Supreme – komputer nie wykrywa kierownicy USB, inne urządzenia działają

SiLeNt_hUnTeR 16 Lip 2006 22:03 2994 8
REKLAMA
  • #1 2825964
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Mam poważny i denerwujący problem - pożyczyłem sobie od kumpla kierownicę Manta Compressor Supreme, mam płytkę elegancko ze sterownikami i tu zaczynają się problemy...
    Instaluję sterowniki, robie restarta i podłączam kierownicę pod USB. Dysk chwilę pomruczy i wywala że znaleziono nieznane urządzenie, a zaraz po tym dymek informuje: "Nie rozpoznano urządzenia USB". Kierownica jest sprawna, działa na trzech innych komputerach (nawet na laptopie). Poprzedniej kierownicy MediaTech też nie dało rady zainstalować. Coś jakby USB nie radziło sobie z "bardziej skomplikowanymi" urządzeniami. Wszelakiej maści czytniki kart, gamepady, kable gsm działają prawidłowo.

Moja konfiguracja:
    ECS K7S5A
    Athlon XP 1700+ (1466MHz) podkręcony na 1655Mhz
    2x128MB SDRAM Infineon
    SAPPHIRE ATi Radeon 9550 128/256

Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2825976
    sopelek18
    Poziom 14  
    korzystasz z panelu USB ?? Takie problemy dzieją się po podłączeniu panelu USB do portów na płycie głównej. Nie wiem czemu, ale ja ze swoją K7S6A i znajomi z K7S5A mają te same problemy. Na elektrodzie były poruszane problemy właśnie z tą płyta główną... co dziwniejsze, prąd podawany na port wynosi 500mA czyli tyle ile powinien a pomimo tego nie działa prawidłowo...
  • REKLAMA
  • #3 2826031
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  
    Właśnie sam panel mi nie działa i go wypiąłem. Myślałem że to była wina właśnie tego...
    podłączam kierownicę do tego z tyłu płyty
  • #4 2826962
    tomek-o
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Spróbuj zrobić update BIOS'u tej płyty. Ale to niestety bardzo kiepska płyta i cudów bym się nie spodziewał.
  • REKLAMA
  • #5 2827827
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  
    Update jest
  • REKLAMA
  • #6 2827969
    jarn
    Poziom 14  
    A sprawdziłeś wszystkie porty USB z tyłu i z przodu ?
  • #7 2828080
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  
    Na obydwóch tylnych jest to samo, a przody nie działają już od dawna
  • #8 2829041
    jarn
    Poziom 14  
    A jakiego masz Windowsa ? i jaki Service Pack w nim ? A te USB to 2.0 czy 1.1 może w Biosie jakieś ustawienie. Proszę o więcej danych. Jeśli masz 4 gniazda USB z tyłu to masz K7S5A Pro
  • #9 2829060
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  
    Z tyłu 2 i 2 na śledziu, są już jakiś miesiąc odłączone bo nie działały. Windows XP SP1. USB 2.0. Bios na opcjach default

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku wykrywania kierownicy USB Manta Compressor Supreme na komputerze z płytą główną ECS K7S5A, mimo poprawnej instalacji sterowników i restartu systemu. Kierownica działa na innych komputerach, a inne urządzenia USB, takie jak czytniki kart czy gamepady, są rozpoznawane prawidłowo. Użytkownik wykluczył problem z panelem USB oraz próbował podłączać kierownicę do portów USB z tyłu płyty głównej, gdzie również występuje problem. BIOS płyty jest zaktualizowany do najnowszej wersji, a system operacyjny to Windows XP SP1 z USB 2.0. Wskazano, że płyta ECS K7S5A ma znane problemy z obsługą bardziej złożonych urządzeń USB, mimo prawidłowego zasilania portów (500mA). Przody portów USB są nieaktywne od dłuższego czasu, a tylne porty również nie rozpoznają kierownicy. Sugerowano sprawdzenie wszystkich portów oraz ustawień BIOS, jednak problem pozostaje nierozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA