logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet przerywa po 15 minutach - Realtek 8139, 10Mbit half-duplex, kablówka

pulsa10 07 Mar 2006 01:38 1040 10
REKLAMA
  • #1 2384089
    pulsa10
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    tak mowi pan konserwator z mojej kablowki lub masz blad w systemie itp.a jest tak: wszystko dzialalo ponad 10 dni ok (mam neta od 16 02 2006)puzniej mulil sie ze strony nie mogly sie otwierac.puzniej dzialal co najwyzej 15min i tyle a potem wiele godzin nic i tak w kolo !!

wiec mialem systwm od nowa stawiany, wszystkie ustawienia wpisywane poprawniei rozne konbinacje raz karta sieciowa zintegrowana raz ta w slocie. stan- wyswietla sie niby zawsze 10Mbit i czesto mogla otworzyc sie ta strona mojej kablowki z ich serwera teraz pisz bo akurat niespodziewanie zadzialalo.
    ip, maska pod sieci, bramka ,preferowane dns .alternatywne dns i 3 dns jest ok. brak firewall i antywirusa co myslicie moze to kabel cos nie styka ???mam karte odpowiednia pentagrama na chipsecie realtek 8139 pasmo ustawione(takie jak ma byc)10Mbit half-duplex. co myslicie jak cos to bende pisal z pracy z gory dziekuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2384180
    korneliuszo
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    Moim zdaniem, albo coś rzeczywiście przerywa(do TV też powinno lub to zaraz potem przerwa występuje) lub serwer jest przeciążony i na pytania nie odpowiada (sprawdzaj pingiem co jakiś czas na bramę).
    Pamiętaj że to tylko sugestia.
  • REKLAMA
  • #3 2385114
    przezorny
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    jaka to siec?, czy w tym czasie nie zanika obraz na tv? jak jest podpiety internet do tej kablowki ?, jak podpiete sa telewizory/telewizor/, przyczyn moze byc wiele?, podaj odpowiedzi na wsakazane zapytania
  • #4 2385382
    pulsa10
    Poziom 15  
    nie to siec lan wiec do tv ma to ze to ta sama firma ale to wszystko .wlasnie z tym pingowaniem jest cos nie tak bo mowil ze sieciowka nie odpowiada czy nie wysyla wszystkich zapytan nie pinguje moze to ta sieciowka moze kupic nowa?

Dodano po 6 [minuty]:

zastanawiam tez sie nad tym czy moze nowe sterowniki sciagnac do realteka 8139 te co mam sa orginalne i to na dyskietce maja 2 lata dla zainteresowanycch podaje adres mojego neta www.widzew.net podobno jeden z lepszych w polsce w sieci 10Mbit
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 2395997
    pulsa10
    Poziom 15  
    juz chyba
    napewmo wiem co sie stalo-
    kolega ma neta w tej samej sieci co ja i kupilem od niego sieciowke ,ktora on uzywal i nr fizyczny byl w kablowce przypisany do niego potem mial sieciowke zintegrowana ale niezmienial nr fizycznego tylko go wpisal w zintegrowana w ustawieniach zaawansowanych karty. kiedy ja zalozylem neta to on mial neta wylaczonego przez miesiac a ja dalem ten sam nr do kablowki .mi wlaczyli neta 17lutego a jemu 1 marca i dlatego na poczatku mi chodzilo ok .a jak on wlaczyl juz neta to sie gryzlo zwlaszcza ze on ma kompa non stop wlaczonego i teraz musze isc do kablowki zeby mi zmienili nr fizyczny .......... mam nadzieje ze to wszystko
  • #7 2396484
    korneliuszo
    Poziom 17  
    Nr. fizyczny to chyba MAC i go nie da się zmienić.
    Moim zdaniem chodzi o numer IP więc najlepiej żebyście obaj poszli (wina jest po obu stronach) i poprosili o nowe numery IP (takie żeby z nikim się nie gryzły)
  • #8 2399100
    pulsa10
    Poziom 15  
    no nie ja moge sobie wpisac dowolny mac nie ma to znaczenia" w konfiguracja karty" jast tam wiele opcji np jak konserwator przyszedl z laptopem to wpisal moje: ip, mac ,bramke, 2 dns i jeden dotatkowy lacznie 3. bez klopotu jemu ta chwile dzialalo ale puzniej juz pewnie by nie dzialalo
    ja mam teraz w sieciowke ta zewnetrzna mam wpisany mac z integrowanej uzywam jej dlatego ze jak bedzie przepiecie to jest szansa ze zniszczy tylko ja i nic wiecej -jestem elektrykiem
  • #9 2399238
    korneliuszo
    Poziom 17  
    Może tak lecz nie powinno go się zmieniać bo niepowtarzalny, a po nr. IP router (hub lub switch) rozpoznaje z kim gada.(Wysyła zapytanie o numery IP maszyny odpowiadają podając MAC i IP, więc dane idą do określonej karty poprzez MAC.)
  • #10 2400392
    pulsa10
    Poziom 15  
    niewiem czy nie powinno sie go zmieniac kolega mial blad w kablowce zamiast B wpisali mu 8 i musial zmienic . mi wlasnie dobrze dziala od mometu kiedy konserwator zmienil mac . oto mi chodzilo dziekuje wszystkim za pomoc jednak odp na moj klopot wyszla przypadkiem ........
  • #11 2401287
    korneliuszo
    Poziom 17  
    Widać że problem rozwiązany, więc można zamknąć temat.

Pomyśl dwie karty o tym samym MAC'u chcą się porozumiewać jednocześnie i co?
    Klapa.(Dlatego nie powinno się zmieniać adresów MAC.)(mają być niepowtarzalne)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył przerywania połączenia internetowego co około 15 minut w sieci kablowej z kartą sieciową opartą na chipsecie Realtek 8139, pracującą w trybie 10Mbit half-duplex. Początkowo internet działał poprawnie przez ponad 10 dni, potem pojawiły się problemy z dostępem do stron, a po reinstalacji systemu i zmianie karty sieciowej problem się utrzymywał. Podejrzewano uszkodzony kabel lub przeciążenie serwera, jednak ostatecznie przyczyną okazał się konflikt adresów MAC (fizycznych numerów kart sieciowych) w sieci kablowej. Autor używał karty sieciowej z tym samym adresem MAC co inny użytkownik w tej samej sieci, co powodowało kolizje i przerwy w połączeniu. Po interwencji konserwatora kablówki i zmianie adresu MAC problem został rozwiązany. Dyskusja podkreśliła, że adres MAC powinien być unikalny i niezalecane jest jego ręczne zmienianie, choć w praktyce bywa to konieczne w przypadku konfliktów w sieci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA