logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić rezonator kwarcowy w pilocie samochodowym za pomocą oscyloskopu?

pilot_hsc 07 Mar 2006 02:44 12036 7
REKLAMA
  • #1 2384132
    pilot_hsc
    Poziom 14  
    Ocena: 125
    Jak mozna sprawdzic rezonator kwarcowy w pilocie zdalnego sterowania od samochodu? Czesto ponoc ulega uszkodzeniu, ale nie wiem jak go moge sprawdzic czy jest dobry. Mam mozliwosc dostepu do oscyloskopu.
  • REKLAMA
  • #2 2384222
    RaV_20
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Masz tu schemat testera
    Załączniki:
    • Jak sprawdzić rezonator kwarcowy w pilocie samochodowym za pomocą oscyloskopu? tester.gif (6.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2384521
    pilot_hsc
    Poziom 14  
    A nie ma mozliwosci zebym go sprawdzil bez wylutowywania?
  • REKLAMA
  • #4 2384803
    sp5gbw
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Jest, musisz mieć jednak dobry miernik częstotliwości o zakresie 10MHz i zmierzyć na rezonatorze włączonego pilata F.
  • REKLAMA
  • #5 2385136
    pilot_hsc
    Poziom 14  
    O co chodzi z tym włączonym pilat F?
  • #6 2386886
    Mireq
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    Musisz ustawic miernik na pomiar czestotliwosci F i ja mierzyc na rezonatorze po nacisnieciu przycisku pilota...
  • #7 2387622
    fotonn
    Poziom 28  
    Ocena: 40
    Te pojemności 220p i 10n w testerze są chyba za duże na 433 MHz.
    Może zrobić tylko tę część na drugim tranzystorze (sondę wcz) i podłączyć gdzieś do orginalnego generatora w pilocie? Choć i tak nie sprawdzisz w ten sposób częstotliwości na jakiej nadaje. Do tego potrzebny jest miernik częstotliwości - jak napisano - albo odbiornik, o którym wiesz, że jest dobry.
  • #8 2399212
    pilot_hsc
    Poziom 14  
    Jak to jest z ta czestotliwoscia rezonatora, bo u mnie mam napisane na kwarcu 433k, czyli chyba kHz a nie MHz ?? A ponoc piloty te nadaja na czestotliwosci 433MHz??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metod sprawdzenia rezonatora kwarcowego w pilocie samochodowym przy użyciu oscyloskopu lub miernika częstotliwości. Zalecane jest pomiar częstotliwości rezonatora na włączonym pilocie, najlepiej po naciśnięciu przycisku, co wymaga dobrego miernika o zakresie około 10 MHz. Wskazano, że możliwe jest sprawdzenie rezonatora bez wylutowywania, jednak konieczne jest podłączenie do aktywnego układu pilota. Pojawiły się uwagi dotyczące elementów testera, takich jak kondensatory 220 pF i 10 nF, które mogą być zbyt duże dla częstotliwości 433 MHz, typowej dla pilotów samochodowych. Poruszono także kwestię oznaczenia częstotliwości na rezonatorze (np. 433 kHz), które różni się od częstotliwości nadawania pilota (433 MHz), co może powodować nieporozumienia. Wskazano, że do dokładnego pomiaru częstotliwości nadawania potrzebny jest miernik częstotliwości lub sprawny odbiornik na tę częstotliwość.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA