logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć zimną katodę z molexem w samochodzie?

bar10der 07 Mar 2006 08:52 1967 6
REKLAMA
  • #1 2384386
    bar10der
    Poziom 10  
    Jak podłączyć komputerową zimną katodę w aucie? Znalazłem takowe rozwiązanie ... chyba może być. Tyle, że z racji totalnej niewiedzy - nie wiem co dalej. Pomocy ... ktoś mi podpowie jak rozłupać molexa i które jego kabelki gdzie wlutować do wtyczki. Wszystko widać na obrazku ... Dzięki

tutaj link do mojego wcześniejszego posta z obrazkami łamigłówki do rozwiązania

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic464087.html#2382028
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2384553
    lam4
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Z inwertera wychodzą Ci 2 kabelki
    Czerwony
    Czarny
    Ucinasz je przed molexem i przed śledziem (włącznikiem) lub, wymontowujesz włącznik z śledzia i ucinasz za nim kabelek (na zdjeciach po przejsciu przez wyłącznik kabelek staje sie żółty), uciąć najlepiej przy samym molexie.

Masz tak:
    Czarny - minus
    Czerwony (żółty) - plus 12V

W sumie dziwnie, przez wtyczke chcesz to zapodać?
    poszukaj zasilania, najlepiej gdzieś gdzie nie widać (powiedzmy +12v do radia) i tam sie wepnij.

jakoś tak:
    ----czarny-----[bezpiecznik]---| inwerter|

---+12V----żółty---włącznik---czerwony-----|inwerter|

do tego +12V najlepiej jeszcze dać jakiś stabilizator, bo po włączeniu silnika często idzie +15V

Stabilizatory kupisz w dowolnym sklepie elektronicznym, takie układy z 3 nóżkami

1 nóżka stabilizatora do +12V
    2 nózka stabilizatora do masy
    3 nóżka stabilizatora do żółtego (czerwonego) do inwertera

jak nie jasne to wszystko to postaram sie jeszcze cos nasmarować w paincie.

Czyli potrzebujesz:
    znaleść +12V w aucie
    znaleść masę w aucie
    kupić koszyczek na bezpiecznik+bezpiecznik (nie mam pojecia jaki, 0,5A na 12V powinien wystarczyć)
    kupić stabilizator na 12V (moc max jakies 10W)
    zamontować gdzieś włącznik
    polutować wszystko i...
    cieszyć sie zimną katodką w autku :)

EDIT: niewiem czy do stabilizatora jeszcze nie trzeba czasem jakiegos kondensatora, ale chyba taki uklad jak nasmarowalem powinien Ci jakoś rozjaśnić jak to zrobić.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć zimną katodę z molexem w samochodzie? asd.gif (3.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2384986
    mukade
    Poziom 31  
    Ocena: 48
    Bezpiecznik zależy do czego ma być ale tak czy tak lepiej go dać na plusie. I nie 0,5A tylko ok 1 A bo katody potrafią zjeść ok 0,75 A i więcej. Pozdro
  • REKLAMA
  • #4 2388753
    raveland
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    bezpiecznik jest zbedny gdyz jest wewnatrz inwentera
    tak samo jak stabilizator
    podlaczasz + i - i tyle zadna filozofia
  • REKLAMA
  • #5 2388933
    lam4
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Jezeli do bezpiecznika to moge sie zgodzic ale co do stabilizatora to mam pytanie:

Dlaczego na niektorych aukcjach piszą, że neon nie nadaje sie do samochodów, ponieważ nie wytrzyma 15V?

unt dlatego proponuje zamontowac stabilizator.
  • #6 2389194
    raveland
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    bo oni go nie podlaczali i nie wiedza ze to dziala
    ja mam 9 miesiecy i swieci bezproblemowo
    zalezy tez od samochodu jak masz niewiadomo jaki alternator ktoy ma skoki to ci spali od razu prawdopodobnie
    najlepsze alternatory maja japonczyki sa najbardziej stabilne bez zadnych skokow
  • #7 2390774
    mukade
    Poziom 31  
    Ocena: 48
    raveland nie zawsze jest bezpiecznik wewnątrz inw. Ja mam katody spire i je spaliłem po którymś włączeniu, prawdopodonie dlatego że kiedyś tam przedtem dawałem im zbyt wysokie napięcie. Wymieniłem kondensator i dwa tranzystory i działa. Ale bezpiecznika żadnego tam nie obczaiłem w śroku!! Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie zimnej katody komputerowej w samochodzie wymaga rozpoznania przewodów wychodzących z inwertera: czerwonego (plus 12V) i czarnego (minus). Zaleca się przecięcie przewodów przy wtyczce Molex lub za włącznikiem, gdzie czerwony może zmienić się na żółty. Zasilanie najlepiej pobrać z punktu +12V, np. z instalacji radia, aby ukryć przewody. Wskazane jest zastosowanie stabilizatora napięcia (układ trójnożny) między źródłem +12V a inwerterem, ponieważ napięcie w samochodzie może wzrastać do około 15V po uruchomieniu silnika, co może uszkodzić katodę. Bezpiecznik na plusie powinien mieć wartość około 1A, gdyż zimne katody mogą pobierać prąd rzędu 0,75A lub więcej. Jednak niektóre inwertery mają wbudowane zabezpieczenia, co może wykluczać konieczność stosowania dodatkowego bezpiecznika i stabilizatora. Trwałość katody zależy od stabilności napięcia i jakości alternatora; japońskie alternatory są polecane ze względu na stabilne napięcie bez skoków. Przykładowo, katody marki Spire mogą ulec uszkodzeniu przy zbyt wysokim napięciu, a inwertery Raveland nie zawsze mają wbudowany bezpiecznik, co wymaga ostrożności przy podłączaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA