logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podpiąć zimną katode (620v) do instalacji 220v

hOMER8 22 Sty 2007 19:28 1504 8
REKLAMA
  • #1 3474918
    hOMER8
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    zakupilem ostatnio zimne katody opisywane w topiku:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic464087.html

jednak moim problemem jest podpięcie ich nie do samochodu gdzie na wejsciu rowniez jest 12v tylko do instalacji w budynku czyli 220v

w zestawie jest inwerter ktory z 12v przetwarza napiecie na 220v
    obciazenie 8,8 wata (nie wiem ile amper)

najprostszym rozwiazaniem jest podpiecie tego przez zasilacz transformatorowy ale wydaje mi sie ze nie najrozsądniejszym
    gdyz zmieniamy 220 -> 12 by potem je podniesc az na 620. troche bez sensu
    jednak nie znam budowy inwertera wiec licze na wasze wskazówki jakby temu zaradzic.
  • REKLAMA
  • #2 3475002
    ksiks
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    Sprawa jest prosta aczkolwiek nie należy do najbardziej bezpiecznych. Zwykły diodowy trzystopniowy powielacz napięcia. Prąd jaki pobiera zimna katoda jest mninimalny więc kondensztorki w powielaczu nie muszą być wielkie lecz na wysokie napięcie. I jak pisałem nie istnieje galwaniczne oddzielenie od sieci więć występuje niebezpieczeństwo porażenia.
    Bezpieczniej zastosować mały zasilacz 230/12v
  • REKLAMA
  • #3 3475095
    hOMER8
    Poziom 12  
    a czy mozna zastosowac zasilacz impulsowy (jak ładowarki do komórek) czy musi byc transformatorowy ? bo transformatorowe sie grzeją

poza tym z transformatorowymi czesto bywa tak ze mimo ze ustawie na 12v to napiecie jest nawet 17v dopuki nie podepne odbiornika (wtedy sie stabilizuje). Nie będzie to niczemu przeszkadzało?

PS. jak to dziala wogole. Jak podam 6v to wynikowe po inwerterze tez bedzie 2x nizsze?
  • #4 3475347
    ryborz
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    A taka katoda nie chodzi na zmienn?? Powielacz daje stałe.
  • REKLAMA
  • #5 3479166
    hOMER8
    Poziom 12  
    jest przeznaczona do kompa (bierze napiecie z molexa) czyli raczej staly :)

nie wiem co to powielacz i nie wiem czy da 620 z 220v
    prosze jeszcze o odp. na poprzednie moje pytania i PS
  • #6 3480013
    ryborz
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    Co do impulsowych to nie wiem. Transformatorowe mają większe napięcie, jeśli są niestabilizowane.
  • #7 3489834
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    hOMER8 napisał:
    jest przeznaczona do komputera (bierze napiecie z molexa) czyli raczej staly :)

Przetwornica jest na stałe, katoda być nie musi.

hOMER8 napisał:

nie wiem co to powielacz i nie wiem czy da 620 z 220v
    prosze jeszcze o odp. na poprzednie moje pytania i PS

Podłącz przez zasilacz wtyczkowy, bo nie mając o niczym pojęcia możesz co najwyżej zabić się lub kogoś z otoczenia.
  • REKLAMA
  • #8 3494713
    hOMER8
    Poziom 12  
    ok. ale czy ten zasilacz musi byc transformatorowy (ten ciężki klocek) czy moze byc taki jak do komórek? (ten leciutki impulsowy czy jakto sie to tam zwie)
  • #9 3494735
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    hOMER8 napisał:
    ok. ale czy ten zasilacz musi byc transformatorowy (ten ciężki klocek) czy moze byc taki jak do komórek? (ten leciutki impulsowy czy jakto sie to tam zwie)

Jakikolwiek na 12V o odpowiedniej wydajności prądowej.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia zimnej katody o napięciu pracy około 620 V do instalacji 220 V w budynku, zamiast typowego zasilania 12 V w samochodzie. W zestawie znajduje się inwerter przetwarzający 12 V na 220 V, jednak autor pyta o możliwość pominięcia tego etapu i bezpośrednie zasilenie katody z sieci 220 V. Wskazano, że zimna katoda jest zasilana napięciem stałym, zwykle z molexa komputera, a inwerter to trzystopniowy diodowy powielacz napięcia, który nie zapewnia galwanicznego odseparowania od sieci, co stwarza ryzyko porażenia. Zalecane jest użycie małego zasilacza 230 V/12 V, który może być transformatorowy lub impulsowy, pod warunkiem odpowiedniej stabilizacji i wydajności prądowej. Transformatorowe zasilacze mogą mieć wyższe napięcie bez obciążenia (nawet do 17 V), które stabilizuje się po podłączeniu odbiornika. Impulsowe zasilacze są lżejsze i mniej się grzeją, ale ich działanie w tym zastosowaniu jest mniej pewne. Ostatecznie ważne jest, aby zasilacz miał odpowiednie parametry prądowe i napięciowe, a podłączenie powinno być wykonane z zachowaniem zasad bezpieczeństwa, aby uniknąć porażenia prądem.
REKLAMA