logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć zimne katody Spire do instalacji elektrycznej auta?

bar10der 03 Mar 2006 14:32 4057 10
  • #1 2369306
    bar10der
    Poziom 10  
    Witam. To mój pierwszy post na tym forum. W elektronice jestem praktycznie zielony, ale może coś wskuram. Otóż mam taki pomysł i chcę go zrealizować. Kupione mam 2 zimne katody firmy Spire (nominalnie do komputera) i chcę je zamontować do auta. W zestawie jest katoda, włacznik on/off oraz przetwornik umożliwiający podłączenie dwóch katod do jednego. Wszystko to zakończone jest molexem. Chciałbym teraz podłączyc tego molexa do instalacji elektrycznej w samochodzie. Czy to w ogóle możliwe? Czy parametry napięcia i natężenie umożliwiają dokonanie tego? Do czego się podłaczyć? Jakieś ewentualne przejściówki? Liczę na pomoc i porady. Pozdro
  • #2 2369357
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 158
    Zobacz które napięcie z molexa on pobiera jak 12V to powinieneś podłączyć bez problemów bezpośrednio.
  • #3 2369530
    Dyski1
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    lepiej zastosuj Ledy, zimna katoda wymaga wysokiego napięcia rzędu nawet 1kV. Kiedys sobie podświetliłem zegary w Mitsu lancer jeździłem tak jakieś 2 tygodnie, pewnego ranka już auta nie odpaliłem, z wysokiego poleciało przebicie na wiązkę w samochodzie i szlag trafił ECU (sterownik wtrysku), koszt wymiany 2,5kpln, Chyba że masz wóz na gaźniku bez elektroniki.

pozdrawiam
  • #4 2369576
    bar10der
    Poziom 10  
    Producent podaje następujące parametry:

Voltage 620?10 V DC
    Current 5-6 mA

no i to, że jest inwerter 12V dla bezpieczeństwa....

co z tym zatem? jak to podlączyć bezpośrednio ?
  • #5 2382028
    bar10der
    Poziom 10  
    Znalazłem takowe rozwiązanie ... chyba może być. Tyle, że z racji totalnej niewiedzy - nie wiem co dalej. Pomocy ... ktoś mi podpowie jak rozłupać molexa i które jego kabelki gdzie wlutować do wtyczki. Wszystko widać na obrazku ... Dzięki
    Załączniki:
    • Obraz 010.jpg (53.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Obraz 009.jpg (81.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2392147
    vacpan
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Ucinasz czarny kabelek wychodząci od invertera i żółty wychodzący z przełącznika. Potem podłączasz to pod 12V. Zółty po + czarny to - . Zasilanie możesz wziąść z zapalniczki albo np. z podświetlania kabiny. Musisz tylko sprawdzić np. miernikiem uniwersalnym gdzie jest + a gdzie - . Jednak katody w samochodzie nie polecam. Nie jest to z kamienia jak powiedział pan w sklepie który sprzedawał mi katody. Jak kilka razy wpadniesz w dziure to się może uszkodzić.
  • #7 2392268
    sq8ju
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Kolega ma w Lanosie 2 niebieskie 30cm. Jeździ już z nimi, a żeby sie skłamać ponad 3 latka i dalej świecą ślicznie :)
  • #8 2392579
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 158
    Z katody czarny i zółty
    Najlepiej podłącz molexa do kompa i sprawdz który to jest + a który - (ja obstawiam że żółty). Widzę że chcesz podłączyć do wtyczki zapalniczki w aucie. Polecam się terochę pobawić i schować wszystko. wepnij się bezpośrednio do instalacji auta. Polecam pod radiem i schowaj wyłącznik. bo taki kabelek z wtyczki zapalniczki lecący nie wiadomo gdzie pod deskę nie wygląda estetycznie.
  • #9 2514747
    bar10der
    Poziom 10  
    Dla zainteresowanych - efekt. W końcu znalazłem czas i podłączyłem. Świeci elegancko. 2 katodki Spire'a - do nabycia za ok. 17 zł za sztukę (w zestawie inwerter + włącznik na śledziu - w razie czego łatwy do wyjęcia ze śledzia). Wystarczy podłączyć się pod radio. Żółty kabelek od molexa podłączyć pod +12 V, czarny pod masę. Sprawa załatwiona. Później ładnie schować bebechy pod kokpit i oto efekt. Dzięki wszystkim za wsparcie merytoryczne.
    Załączniki:
    • IMG_4768.jpg (63.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2515002
    sq8ju
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Jak choinka. No, ale różni ludzie - rózne gusta :)
  • #11 3389622
    insane_painkiller
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Sorry, że odgrzebuję taki stary temat ale czy to prawda, co mówi Dyski1, że katoda może być niebezpieczna dla auta?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia zimnych katod firmy Spire, przeznaczonych nominalnie do komputerów, do instalacji elektrycznej samochodu. Katody wyposażone są w inwerter 12V oraz przełącznik on/off, a całość zakończona jest wtyczką molex. Parametry podane przez producenta to napięcie około 620 V DC i prąd 5-6 mA, co wskazuje na obecność wysokiego napięcia generowanego przez inwerter. W praktyce podłączenie polega na odcięciu niepotrzebnych przewodów (czarnego od inwertera i żółtego od przełącznika) i podłączeniu żółtego przewodu do +12 V, a czarnego do masy samochodu. Zasilanie można pobrać z instalacji pod radiem lub z podświetlenia kabiny, co pozwala na estetyczne ukrycie okablowania i wygodne sterowanie. Użytkownicy ostrzegają, że zimne katody wymagają wysokiego napięcia (rzędu 1 kV), co może powodować przebicia i uszkodzenia elektroniki samochodowej, zwłaszcza w pojazdach z zaawansowaną elektroniką (np. sterownik wtrysku). Zaleca się ostrożność i ewentualne stosowanie LED-ów jako bezpieczniejszej alternatywy. Ostatecznie autor potwierdził skuteczne i bezproblemowe działanie katod po podłączeniu do instalacji pod radiem, z zachowaniem odpowiedniej polaryzacji przewodów.
REKLAMA