logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon NP 6050 - kropki na kartkach przy większej ilości kopii, co wyczyścić?

gladi20 07 Mar 2006 09:55 2017 8
REKLAMA
  • #1 2384559
    gladi20
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Witam serdecznie

mam problem:
    Jak puszczam jedną do 5 kartek, wychodza piekne kopie, jeżeli puszczę większą ilość, obojętnie czy jednej kopii czy z sertera to po lewej stronie pojawiają sie kropki.
    I tak np na 6 stonie dwie na 7-mej 4 kropki, powiedzmy na 30 stonie pojawiają się juz dwa paki pionowe na długości całej strony.
    Jak ksero sobie odpocznie 10 sekund jest dobrze przez pierwsze klika stron, a następnie to samo. moze jakies sugestie co mam wyczyścić itd. lustra czyściłem ale dalej jest to samo

Pozdrawiam Michał Jarzębski
  • REKLAMA
  • #2 2384753
    gltom
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    witam

Proponuję wyczyścić wszystkie elektrody, szczególnie przedtransferową (także rolke przedtfansferwą)i elekt ładującą, oraz elekt. transferową, powymieniaj wszytkie druty w elektrodach. Sprawdz stan wałka magnetycznego czy nie jest gdzies przejechany.
    W tej mszynie elektrodu muszą być praktycznie sterylne , bardzo ważne jest też aby toner był oryginalny (wtedy sie nie sypie na elektrody i nie trzeba ich wtedy czyscic co 25 tys kopii!!), na jakim tonerze kopiujesz?
    Jesli maszyna ma ok 1mln kopii nalerzy wymienic lub odwrócić listwe bębna.

powodzenia

Tomek
  • REKLAMA
  • #3 2384834
    wojtaswoj
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Na 99% jest to wina elektrody wyczysc dokładnie i powymieniaj druty.
  • REKLAMA
  • #4 2384859
    gladi20
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Dzieki, dzisiaj po pracy to zrobię

kopiuję na oryginalnym tonerze, raz na 5 oryginałów kupię jednego Katuna.

Maszyna ma 800 tys kopii, macie rację górnne elektrody czyściłem o tych na dole zapomniełem, biorę się do roboty

Pozdrawiam Michał
  • #5 2385049
    gltom
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Nie syp katuna bedziesz rzadziej do maszyny zaglądał
    Tomek
  • #6 2388865
    canonier
    Poziom 13  
    Czyszczenie / lub wymiana drutów nie zawsze pomaga.
    Zasadniczo w 6050 elektrodę górną (primary) wymieniam najczęściej w całości.
    Uściślając: w mojej miejscowej nomenklaturze: wali siatka :)
    Wymieniałem kilka razy i zawsze starczało na max 50tys. kopii. Szkoda czasu, drutu i kasy użytkownika.
    Co innego P1 i P2 ale za kropki odpowiada siatka.

Ups, nie doczytałem dokładnie.
    w tym wypadku trzeba sprawdzić aparaty czyszczące
    a) elektrody PT (pretransfer)
    b) bębna
  • REKLAMA
  • #7 2416651
    Stef.krak1
    Poziom 14  
    Ciekawe kogo stac na wymianę całej elektrody co 50 tys.kopii.
    Wg.producenta drut wymienia się co 250.000 a grid po 500.000.
    U mnie te przebiegi są o wiele większe.
  • #8 2416749
    canonier
    Poziom 13  
    Czytaj uważniej, nigdzie nie napisałem, że wymieniam elektrody co 50tys.
    Miałem na myśli, że kiedy primary strzela, to wymiana siatki, drutów, pranie kostek sytarcza na ok 50tys. Takie mam doświadczenia z kilku maszyn.
    Dlatego czasem, co kilkaset tysięcy wymieniam na nową.
    Warto zajrzeć do serwisówki. Tam jest wszystko napisane :D
  • #9 2434952
    xerwis
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam
    ciekaw jestem w której maszynie z tej serii elktrody(druty) wytrzymuja nawet 100.000 kopii szczególnie że czyściki u klientów amienia się na ich życzenie bardzo żadko, kropik jak kleg a powiedział są z siatki ale nie z samego druto tylko z przebić w kostkach które można kupić oddzielnie a nie całą elktrodę ale bardzo podobny efekt jet w maszynie gdy transferówka jest "zasyfiała" bo ten efekt nazywa się efektem siatkowym, druga sprawa nieraż przy naprawch wymianach drutów elektrod nikt nie zwraca uwagi na napinacz siatki drutu który znajduje sie na przodzie eletrody ładującej jest to dość często powracajacy problem w tak zwanej starej eklektrodzie śruby sie poluzowują i dut zbytnio zwisa nad bębnem (też efekt siatkowy), ale takie tematy to proponuje na PW obsługuje takowych maszyn około 40 stale (punkty ksero)

pozdro

DD

Podsumowanie tematu

✨ W drukarce Canon NP 6050 pojawiają się kropki po lewej stronie stron przy większej liczbie kopiowanych arkuszy, mimo że przy mniejszej ilości kopii jakość jest dobra. Problem narasta wraz z ilością stron, a po krótkim odpoczynku urządzenie działa poprawnie przez kilka stron. Zaleca się dokładne wyczyszczenie wszystkich elektrod, zwłaszcza elektrody przedtransferowej, elektrody ładującej oraz elektrody transferowej, a także wymianę drutów w elektrodach. Należy sprawdzić stan wałka magnetycznego oraz aparaty czyszczące elektrody przedtransferowej i bębna. Używanie oryginalnego tonera jest istotne, gdyż zamienniki, takie jak toner Katuna, mogą powodować szybsze zabrudzenie elektrod i pogorszenie jakości kopii. W przypadku dużych przebiegów (około 800 tys. kopii) warto rozważyć odwrócenie lub wymianę listwy bębna. Wymiana całej elektrody górnej (primary) jest czasem konieczna, gdyż siatka elektrody odpowiada za powstawanie kropek i może wymagać wymiany co około 50 tys. kopii, choć według producenta druty wymienia się rzadziej (co 250 tys. kopii), a siatkę co 500 tys. kopii. Ważne jest także sprawdzenie napinacza siatki drutu elektrody ładującej, ponieważ poluzowanie śrub może powodować efekt siatkowy. Efekt siatkowy może również wynikać z zabrudzenia transferówki. Regularne czyszczenie i konserwacja elektrod oraz stosowanie oryginalnych materiałów eksploatacyjnych znacząco wpływają na jakość kopii i trwałość podzespołów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA