logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co to za kondensator? Jest na nim napisane SCK 054.

karolaq 07 Mar 2006 16:39 3030 5
REKLAMA
  • #1 2385969
    karolaq
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    mam zasilacz ATX. jak na razie widze, ze spalil sie kondensator i bezpiecznik.
    na kondensatorze jest napisane:
    SCK
    054

czy to oznacza, ze jest to 54µF? jaka jest jego tolerancja wykonania?
    gdybym chcial go zastapic innym, to czy musi miec taka sama wartosc? a gdyby tak polaczyc szeregowo dwa, np po 113µF ??
  • REKLAMA
  • #2 2385990
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Czy to napewno jest kondensator ? Co to za zasilacz i w którym miejscu jest ten element.
  • REKLAMA
  • #3 2386032
    karolaq
    Poziom 14  
    tak, na 100% jest to kondensator. jest polaczony do bezpiecznika
    nie wiem co to za zasilacz, bo nie ma zadnej na nim naklejki. wiem tylko, ze jest 250W.
  • REKLAMA
  • #4 2386115
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Według mnie jest to termistor a nie kondensator (wygląda jak kondensator ceramiczny, przeważnie zielony, podaj oznaczenie na płycie), którego zadanie polega na przerwaniu zasilania przy wzroście temperatury zasilacza. Sprawny stanowi zwarcie a uszkodzony-przerwę. Dla testów możesz zamiast termistora włączyć szeregowo żarówkę.
  • REKLAMA
  • #5 2387083
    karolaq
    Poziom 14  
    hmm, a jak sie oznacza termistor? tam wlasciwe tak gesto jest i jakby brakolwalo kilku elementow. i mi tak wyglda, ze ten element byl podpisane C?101 zamiast znaku zapytania jest jakis znak, nie wiek, bo niewyraznie nadrukowane jest. ewentualnie A1.

mam jeszcze iny zasilacz, i tak wlasnie jest chyba termistor. podpisane jest NTC i wyglada jak czarny kondensator. napisane jest na nim:
    08SP
    008

czy da sie jakos ten pierwszy zastapic tym drugim?
  • #6 2400093
    eweryst
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    proponowal bym zaniesc ten zasilacz do kogos kto juz mial do czynienia, naprawa bedzie cie kosztowac kilka zlotych :) a jezeli pomylisz ten brakujacy element, to niestety to moze byc troszke bardziej kosztowny :/ bo moze spalic sie plyta glowna ....
REKLAMA