logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pełna symulacja przetwornicy 12V->230V w PSPICE

MES Mariusz 08 Mar 2006 11:51 2992 1
REKLAMA
  • #1 2389264
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 222
    Witam!

W tym semestrze mam do zrobienia przetwornicę 12V stałe na 230V zmienne. Temat wydał mi się banalny, dlatego taki wybrałem. Na razie jestem na etapie założeń projektowych, a może wcześniej. Do tej pory przetwornice składałem z pomocą literatury, teraz muszę nie tylko uruchomić, ale najpierw całą obliczyć (Analiza AC, DC i T), i całą zasymulować w PSPICE. W projekcie będę się bawić ( stety, czy niestety :-) ) z DC Sweep, analizą szumów, analizą Fouriera (THD), aby uzyskać SENS (wpływ zmian elementów, optymalizacja układu), WC (Worst Case – najgorsze przypadki wynikające z tolerancji elementów), MonteCarlo – tworzenie histogramu rozrzutu parametrów, no i analiza temperaturowa. Potem PCB, podsumowanie i gotowe.

Podstawowe wymaganie kursu – całość trzeba w pełni zasymulować w PSPICE. Mam w zanadrzu kilka wzorcowych projektów przetwornic 12V-230V, głównie z Nowego Elektronika. Mam nadzieję, że PSPICE okaże się dla mnie łaskawy ;-)

Najśmieszniejsze jest jednak to, że do tej pory nie miałem praktycznej styczności z PSPICE’m, dlatego bardzo chętnie skorzystam ze wszystkich wskazówek i podpowiedzi.

Właściwie, to zastanawiam się… jak zacząć. Dorwałem już książkę e-booka, chyba ze 150 stron o PSPICE, trzeba zabrać się do czytania.

Bardzo prosiłbym jednak speców od PSPICE’a o wskazanie ważnych, ich zdaniem, informacji na w/w temat. Będę wdzięczy za wszystko na temat przetwornicy w PSPICE.

Co powinienem wiedzieć na wstępie o PSPICE?
    Na co powinienem uważać?
    Na co zwrócić szczególną uwagę?
    Gdzie mogą się kryć potencjalne ‘haczyki’ prowadzącego?
    Jak ułatwić sobie pracę w PSPICE?
    Z której wersji programu najlepiej korzystać? Ewentualnie skąd ściągnąć?
    Co można zasymulować PSPICEm, gdzie zaczynają się ograniczenia? Czego / jakich elementów / układów w PSPICE symulować się nie da?
    Jakie potencjalne problemy mogę napotkać w tym konkretnym przypadku (przetwornica w PSPICE)?

Za odpowiedzi na te, i inne pytania, będę bardzo wdzięczny.
    Liczę na wskazówki, ale zarazem, proszę o wyrozumiałość, lepszych od siebie.

Dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2392427
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    Jeżeli chodzi o literature to polecam książke : Pspice , symulacja i optymalizacja układów elektroncznych. Co do wersji Pspice, ja mam 8.0 Microsima i chyba to najlepsze. Zresztą MIcrosim juz nie istnieje, wersja 8.0 była ostatnia przez nich wypuszczona, potem firme ta przejeła OrCad, by w koncu samej się wpadło w chciwe łapki panów z firmy Cadence. Jednak światło dzienne ujrzała wersja 9 Pspice Microsima, jednak juz po wchłonięciu przez Orcada, a to co powstało to mariaż Microsima Pspice i Orcada. Nie polecam. tak więc wersja 8.0 jest najlepsza. Wersjademo jest dostępna, chocby była publikowana na płytach Praktycznego Elekronika, jednak miała duż eokrojenia, do 25 elementów na scheamcie o ile pamiętam. A do przetwornicy impulsowej to za mało. ja mam pełna wersje. Co do uwag przy symulacji, nie będzie raczej problemu z elementami, pod warunkiem ze nie zastosujesz zbyt dziwnych scalaków. Jako tranzystory końcowe polecam IRF540. A logike strująca na CMOS-ach ewentualnie na TTL. Sam niedawno zaprojektowąłem i teraz uruchamiam przetwonicę-zasilacz-UPSn a 15 scalakach ale w pełni odbajerzoną, mięki start, 8 alarmów zabezpieczacych, 50HZ na kwarcu, układ czasu martwego DT (przerwa pomiędzy wyłączeniem pierwszego a właczeniem drugiego traznystora mocy), stabilizacja napięcia wyjsciowego z dokładnościa do 0.5 Volta (przypadkiem w sumie uzyskąłem taka dokładnośc, żadna przetwornica takiej dokładności nie posiada, sprawdzałem w katalogach UPS-ów i przetwornic), regulacja napięci a wyjsciowego od 0 do 300V, na wyjsciu zmienne sinusoida, ale jak dodasz mostek to masz zasilacz regulowany od 0 d0 300V. Łatwa konfiguracja do pracy jako UPS (kilka zworek). Moc wyjściowa nieograniczona. Niestety, wszystkie obliczenia robiłem na papierze, a płytki projektowałem w Protelu. Jestem teraz przy uruchamianiu wersji 2 prototypu, 1 wersja działa, ale mi ciągle mało, tak więc ciągle coś dokładam. Szczerze powiem, że przetwornice to wdzięczny temat. Życze owocnej pracy i powodzenia!!!
REKLAMA