logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

wzmacniacz STK 4181V / 4141V - problem z notą aplikacyjną

maniek800 09 Mar 2006 10:19 3933 10
REKLAMA
  • #1 2392984
    maniek800
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Problem jest taki iż po zrobieniu płytki według schematu z noty aplikacyjnej:

http://boss.iele.polsl.gliwice.pl/pdf/Sanyo/stk4181v.pdf

We wzmacniaczu gra tylko jeden kanał. Gra ładnie tak jak np. w Diora AWS.
    Natomiast drugi kanał (prawy) ledwo w głośniku słychać. A jak już, to tak się przytyka - jakby 'pyrka' - zrywa dźwięk.
    Czy spotkał się ktoś z takim problemem.
    Dziekuje za odpowiedzi.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2393024
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    jesli mechanicznie na 100% masz ok i kondensatory sprawne zwlaszcza elektrolity to kupiles wadliwy uklad.ja osobiscie spodkalem sie z nowymi uwalonymi STK.pozdro
  • REKLAMA
  • #3 2393478
    maniek800
    Poziom 11  
    No...układ pochodził z mojej diory i działał na niej pięknie i jest dobry. Robię drugą płytkę. Możliwe ,że popełniłem błąd ale projektuje w protelu DXP i tam jest się ciężko pomylić gdyż schemat jest podstawą dla projektu płytki.
    Właśnie siedze nad temat i trawie płytkę. Jak poskładam to dam znać. Dodam ,że mam 2 układy STK 4181 i 4141 (aplikacje identyczne) i gdy przelutowałem to objawy były takie same jak wspomniałem u góry.
    Zobaczymy jak złoże nową płytkę :)
  • #4 2393652
    timon125
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    to na pewno jakaś myłka na 2 palce z płytką albo urzyłeś złych elementów.jeżeli pierdzi i jest bardzo cicho to do wejścia stk niedochodzi sygnał lub jest za słaby.reaguje na dotknięcie palcem?
  • REKLAMA
  • #5 2393680
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    skoro jest dobry STK to musi byc cos na plytce w galezi sprzezenia,bo z tego co widze to on bardzo nie liniowo pracuje i stad te pierdzenie.pozdro
  • REKLAMA
  • #6 2394219
    maniek800
    Poziom 11  
    No wiec tak:
    1. Płytka nowa zrobiona.
    2. Nowe elementy.
    3. Kanał LEWY reaguje na dotknięcie palcem :). kanał PRAWY reaguje i na
    dotknięcie wejścia lewego i prawego.
    5. Napięcia na wyjściu:
    LEWY KANAŁ : 70mV
    PRAWY KANAŁ: 40mV
    6. Schemat , rozmieszczenie elementow , płytka , spis elementwo w
    załączniku wzmacniaczSTK4141V.rar.
    7. Jaja bo nie działa w pełni :)
    Załączniki:
    • wzmacniaczSTK4141V.rar (48.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2396898
    maniek800
    Poziom 11  
    No więc tak!
    Płytka sprawna i układ uwalony Prawy kanał.
    Pozatym polecam projekt bo wzmacniacz gra bardzo ładnie ;)
    Pozdrawiam:)
  • #8 2742161
    gieniu19
    Poziom 1  
    witam,

mam pytanko odnośnie Twojego wzmaka, masz może jakiś przedwzmacniacz do tej kostki? mam taką samą kostkę i chciałem na niej zrobić sobie wzmacniacz. jak byś miał jakiś schemat to byłbym Ci wdzięczny :)

Pozdrawiam
  • #9 3205065
    krzysiek45
    Poziom 13  
    Ocena: 50
    witam

jesli napisaliscie ze hybrydy STK 4141II i 4181II maja takiesame aplikacje a z tego co doczytalem na necie roznia sie moca to jesli dbrze mysle mozna je zamienic podnoszac moc wzmacniacza ??

moj technics ma trafo 160Wat wiec powinienem odczuc rzyrost mocy, bo 4141 ma 2x25 wat, a 4181 2x45.

jesli sie myle to prosze o wyjasnienie

dzieki
  • #10 4055539
    dymcio2
    Poziom 11  
    a czy mogę wsadzić do tej płytki stk4171?? Proszę o szybką odpowiedz
  • #11 4321060
    Lukalago
    Poziom 26  
    Ocena: 72
    Od STK4121 do STK4191 wszystkie mają taką same aplikacje, różnia się jedynie napięciem zasilania oraz mocą.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wzmacniacza hybrydowego opartego na układach STK4181V i STK4141V, zbudowanego według schematu z noty aplikacyjnej Sanyo. Po zmontowaniu płytki i zastosowaniu elementów zgodnych z projektem, jeden kanał (lewy) działa poprawnie, natomiast drugi (prawy) jest bardzo cichy i generuje przerywany, zniekształcony dźwięk. Sprawdzono kondensatory elektrolityczne i elementy mechaniczne, które są sprawne. Układ STK pochodził z działającego wcześniej urządzenia Diora AWS, więc jest sprawny. Objawy sugerują problem z płytką lub ścieżkami sygnałowymi, zwłaszcza w gałęzi sprzężenia zwrotnego. Po wykonaniu nowej płytki i wymianie elementów problem pozostał, a pomiary napięć na wyjściach kanałów wykazały różnicę (70 mV lewy, 40 mV prawy). Ostatecznie stwierdzono uszkodzenie układu STK na prawym kanale. W dyskusji pojawiły się pytania o kompatybilność modeli STK4141II i STK4181II oraz możliwość zamiany na STK4171, a także o schematy przedwzmacniaczy do tych układów. Zwrócono uwagę, że różnice między modelami dotyczą głównie mocy i napięcia zasilania, a aplikacje są podobne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA