Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

prblem z wlaczaniem sie komputera

taniel 09 Mar 2006 11:55 781 4
  • #1 09 Mar 2006 11:55
    taniel
    Poziom 14  

    witam
    mam nastepujacy problem:
    podczas wlaczania komputera system laduje sie normalnie ale sa na ekranie cieniutkie paskii gdy ma sie zaladowac system normalnie zawiesza sie,
    w trybie awaryjnym odpala sie z tym ze litery sa niewyrazne zamazane ekran mryga,
    windows xp
    samsung 80gb
    256mb ram
    geforce 2

    1 4
  • Pomocny post
    #2 09 Mar 2006 12:04
    krzysin
    Poziom 13  

    możliwe że masz uszkodzoną (wadliwą) kartę graficzną lub monitor, jeśli ekran mruga może też być powodem to że jest zbyt wysoka częstotliwość odświeżania ekranu, zainstaluj system ponownie, jeśli to nie pomoże to spróbuj porzyczyć od kogoś monitor, jeśli będzie się z innym tak samo działo znaczy to że masz uszkodzoną kartę jeśli będize wszystko wporządku znaczy że karta jest uszkodzona
    bądź też może być uszkodzony kabel sygnału vga ;]

    0
  • Pomocny post
    #3 09 Mar 2006 12:14
    adjar
    Poziom 24  

    1-sprawdz kontakt karty graf.
    z plyta (wyjmij i wloz), to samo z wtykiem z monitora.
    2-po uruchomieniu w trybie awaryjnym sprawdz i ewentualnie zmniejsz czestotliwosc odswiezania ekranu
    3-zainstaluj inne sterowniki do karty graficznej
    4-sprawdzenie na innej karcie/innym monitorze to bylby dobry pomysl, jesli masz taka mozliwosc

    Oczywiscie te rzeczy po kolei, a nie jednoczesnie:)

    0
  • Pomocny post
    #4 09 Mar 2006 17:14
    Brick_G
    Poziom 27  

    1) Przetaktowanie pamieci/zegara karty graficznej - np. po flashowaniu modowanego BIOS do karty - zobacz czy masz normalne zegary dla tego modelu karty.

    zegary mozesz zbadac np. programem RivaTuner : http://www.guru3d.com/rivatuner/ albo Everestem/AIDA/Sisoft Sandra (lub kazdym innym ktory udziela takich informacji)

    mozesz to naprawic wkladajac do komputera karte graficzna PCI i flashujac posiadana karte ATI, upewnij sie ze w BIOS bedzie ustawiona opcja Init Display First - PCI

    2) Mozesz sprobowac wylaczyc opcje FastWrites (Disable) w BIOS plyty glownej

    0
  • #5 20 Mar 2006 06:14
    taniel
    Poziom 14  

    witam
    problemem byla uwalona juz karta graficzna, do tego bardzo wysokie temperatury na niej, wymienilem na radka i wszystko ok, na innym sprzecie stara karta zachowuje sie identycznie.
    dzieki za pomoc.

    0