J.w. Po przepięciu, już na 4R7 uruchomiony, ale potrzebny do zasilacza pozystor. Oryginału brak, zamiennik trochę drogi i trudno kupić. Coś wstawiacie zamiast?
Kiedy mówimy o pozystorze to nie ma znaczenia jakie to jest chassis, ważny jest rozmiar zastosowanego kineskopu a w przypadku GR2.2AA może to być 21", 25" czy 28". To kineskop i paremetry cewek rozmagnesowujących determinują jaki ma być zastosowany pozystor. Próba rezygnacji z pozystora to nieporozumienie.
Witaj,możesz pokusić sie na przerobienie zasilania cewek rozmagnesowujących jak i mostka prostowniczego ,wstawiasz tradycyjny pozystor i odpowiednio go łączysz z cewkami i napięciem, a do zasilania mostka (przetwornicy)wstawiasz pozystorek np: SCK ze sterego monitorka i po kłopocie ,a z ceną to faktycznie przegięcie .Pozdr
Słusznie JACOOS. Jest to pozystor typu PTC/NTC.
Ja robię to tak: do cewek standardowy dwunóżkowy a na mostek pozystor /pastylka/ z monitorów. O ile pamiętam w GR2.2 na zimno ma ok. 30Ω.
Władam takie w okolicach 20Ω / czasem 2 szeregowo/. Po wygrzaniu z reguły jest kilka Ω.
Pozdrawiam!
Pozystor jest w/g mnie jedną z częstrzych przyczyn padania zasilaczy w GR.2, G110, FL1 i żadne kity tu nie pomogą jeśli zostawimy ten poroniony pomysł Philipsa bez zmian.
Dzięki wszystkim, ale już zamówiłem z north 96212/012. Z tym, że nie jestem pewien tego zamiennika do piątego zamiennika... , więc może będę musiał wykorzystać powższe uwagi. Tak wlaśnie myślałem o dwóch pozystor+termistor, ale byłbym w opałach, gdyby mój klient zobaczył jakieś koromysła.
Dokładnie to jest to 28ST2471 /10B
Dyskusja dotyczy zamiennika pozystora 96412 stosowanego w zasilaczu GR2.2AA. Oryginalny pozystor jest trudno dostępny i drogi, dlatego użytkownicy proponują różne rozwiązania zastępcze. Podkreślono, że dobór pozystora zależy od rozmiaru kineskopu (21", 25", 28") oraz parametrów cewek rozmagnesowujących, co wpływa na właściwy typ pozystora. W modelu GR2.2AA występują dwa pozystory: jeden do cewki rozmagnesowującej, drugi do płynnego startu przetwornicy. Zalecane jest stosowanie tradycyjnych pozystorów dwunożkowych do cewek oraz pastylek z monitorów do mostka prostowniczego, np. typu SCK, które po wygrzaniu mają rezystancję kilku omów. Przeróbki zasilania cewek i mostka prostowniczego są polecane jako szybkie, tanie i trwałe rozwiązanie. Podano linki do sklepów oferujących pozystory o numerach 96012, 96212, 96312, 96412 i 98012, z których autor zamówił zamiennik 96212/012. Zamiennik działa poprawnie bez konieczności zmiany połączeń nóżek. Wskazano, że pozystor jest częstą przyczyną awarii zasilaczy w modelach GR.2, G110 i FL1, a rezygnacja z niego jest błędem. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.